L’estat de la qüestió de les obres al Torrent de la Mesquita

0
Torrent de_la_Mesquita_Oriol_R_01

El passat mes de desembre, La Bordalla va informar d’un projecte d’urbanització de la zona boscosa al nord del barri de Can Poi de la Garriga, conegut com el Torrent de la Mesquita, i en va denunciar l’enorme impacte mediambiental que representaria per a la zona si s’arribés a dur a terme. En una nova reunió de la plataforma Salvem el Torrent de la Mesquita ahir dijous, i a falta d’aconseguir aplegar més informació, van acordar difondre entre la població el projecte, així com valorar i consensuar possibles actuacions per tal d’evitar que la iniciativa prosperi.

El cas és que, a dia d’avui, encara és una incògnita que la urbanització pugui realitzar-se, doncs el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ja va emetre mesos enrere un informe advertint del fort impacte mediambiental del projecte, que considerava “poc apte per acollir usos urbans”. En aquest mateix informe, emplaçava la decisió a una “avaluació ambiental estratègica ordinària”.

És sabut que els propietaris dels terrenys de la zona (algunes empreses i particulars) han tornat a presentar documentació mediambiental sol·licitada per la Generalitat, però encara hi ha moltes incògnites al voltant de tot plegat, si bé la postura de tots els grups polítics municipals és clarament contrària a dita urbanització. Tanmateix, l’alcaldessa, Meritxell Budó, declarava el passat dimecres al programa de Ràdio Silenci, Això no és Almhult, que, possiblement, l’ajuntament no s’hi podria oposar per una qüestió legal, en cas que hi hagués una resolució definitiva: “un acte reglat, com una llicència, ha de seguir els seus passos fins que tingui els informes i, fer una cosa contrària, és contrari a dret i, per tant, seria prevaricar”, assegurava Budó.

Per la seva banda, la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, ha fet públic al seu web un comunicat denunciant l’impacte negatiu del projecte i donant ple suport a les possibles mobilitzacions futures que es puguin organitzar des de la plataforma Salvem el Torrent de la Mesquita. Copiem, tot seguit, el comunicat:

Pla Parcial urbanístic de Can Poi a La Garriga. Es reactiva la lluita contra l’especulació urbanística al Baix Montseny

Acompanyant la nova onada d’especulació que està envaint bona part de les contrades del nostre país, en el decurs de l’any 2018 han sorgit també prop del Montseny diferents projectes que, en forma de plans d’ordenació urbanística municipals o bé com a modificacions puntuals o plans parcials dels anteriors, estan començant a encerclar els encontorns d’allò que, fins l’any 2016, eren els límits del Parc Natural del Montseny.

Tal és el cas del projecte de Pla parcial Urbanístic de Can Poi a la Garriga, que fou aprovat anteriorment per l’Ajuntament d’aquest municipi, el qual va iniciar el tràmit d’avaluació ambiental estratègica simplificada per validar-lo. Aquest tràmit va ser respost mitjançant una resolució del Departament de Territori i Sostenibilitat (TES/1268/2018, de 8 de juny), on es diu que «el Pla parcial urbanístic s’ha de sotmetre a avaluació ambiental estratègica ordinària atès que té efectes significatius sobre el medi ambient». D’altra banda, la resolució esmentada fa referència a l’escrit presentat per la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona, afirmant que «…en aquest darrer informe, l’òrgan competent en matèria urbanística considera l’àmbit poc apte per acollir usos urbans, entre d’altres aspectes, per trobar-se poc integrat amb el teixit urbà existent del nucli històric i implicar un gran consum de sòl de caràcter eminentment boscós de topografia complexa, amb pendents elevades i accidents geogràfics.»

Aquestes informacions, vitals per a valorar la idoneïtat i la necessitat d’executar plans urbanístics com el de Can Poi, han estat escamotejades a l’opinió pública i, per tant, sostretes a qualsevol tipus de control ciutadà, fins ara.

Sortosament alguns col·lectius de la Garriga, entre les quals destaca la iniciativa de La Bordalla-Assemblea de Joves, han trencat el silenci sobre el tema, desenvolupant una tasca d’informació entre diferents sectors de la població. Això ha permès descobrir que hi ha altres col·lectius preocupats pel efectes nefastos que aquest projecte tindria sobre els espais naturals, fins ara prou ben conservats, i sobre els recursos que es veurien concernits per aquest projecte especulatiu. També s’ha descobert, que l’afectació de les possibles obres sobre el torrent de la Mesquita, implicarien una greu amenaça sobre la població de gamarús (Strix aluco), que té el seu hàbitat natural en aquest territori boscós.

En definitiva, es tracta d’un projecte que pretén construir fins a 98 nous habitatges a l’entorn del torrent de la Mesquita, convertint aquest espai natural en una mena de parc privat de la nova urbanització i, aprofitant la seva proximitat al Parc del Montseny, com element de plusvàlua afegit.

Confiem que el treball combinat del jovent de la Garriga i d’altres entitats ciutadanes aconseguiran la retirada d’aquest projecte nefast que només es justifica per les ànsies de beneficis d’algun grup inversor sense escrúpols.

Des d’aquesta pàgina, donem tot el suport de la CSM a l’assemblea que se celebrarà el dijous 10 de gener de 2019 a la Torre del Fanal (La Garriga), per tal d’evitar l’execució d’aquest nou despropòsit urbanístic.

Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny

Article anterior15,3 milions per a preparar el terreny pel desdoblament de l’R3?
Article següentUn joc de rol per educar sobre la guerra
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.