El Consistori estudiarà la viabilitat de comprar la casa Narcisa Freixas

0
Bordalla Narcisa_Freixas_01

Aquest dimecres al vespre es va celebrar l’Audiència Pública sobre la casa Narcisa Freixas, a petició de l’Associació Relats de l’Alzina, amb el suport de La Bordalla i el Casal Popular de la Torre del Fanal. Durant la sessió es va debatre la petició de les entitats citades, per la qual plantejaven la possibilitat que “l’Ajuntament assumeixi la responsabilitat de garantir que la casa de la plaça Narcisa Freixas formi part del patrimoni local i tingui el mateix tractament que altres béns culturals del poble”. Per això, es demanava que el consistori tingui en compte l’opció de comprar la casa, una possibilitat que el consistori no descarta, previ estudi de la viabilitat de l’operació (tant la compra com la restauració i manteniment posteriors).

L’alcaldessa, Meritxell Budó, va obrir la sessió explicant el mecanisme de l’Audiència Pública. Tot seguit, Elena Castelar, com a representant de l’Associació Relats de l’Alzina, va exposar la seva visió sobre la casa i el seu estat, basant-se en la seva experiència havent-hi viscut durant diversos anys. Castelar va explicar que, malgrat els requeriments per part de l’Ajuntament a la propietat de l’immoble per dur a terme obres de manteniment, els treballs es van fer tard i no es van acabar de manera òptima. També va recalcar que tots els processos que va engegar, inclosa la petició de l’Audiència Pública, van ser molt lents.

En la seva intervenció, el regidor de Patrimoni, Albert Benzekry, va recordar el grau de protecció patrimonial amb què compta la casa (es tracta d’un Bé Cultural d’Interès Local), i les mesures de protecció que això comporta.

Intervencions dels grups municipals i la ciutadania

L’Audiència Pública va comptar també amb la participació de representants de tots els grups polítics municipals. Per part del PDeCAT, Juliet Grau va recalcar que, abans de decidir si es compra la casa “cal valorar el preu”. En la mateixa línia, Neus Marrodan, d’ERC-Acord, va destacar que “cal analitzar la idoneïtat, l’oportunitat i la viabilitat econòmica” que representa l’adquisició de l’immoble.

Des de la CUP, Clara Dachs va lamentar que l’Audiència Pública hagi trigat tant a celebrar-se des de la seva petició i es va mostrar favorable a la conservació del patrimoni. En aquest sentit, la regidora va considerar que “l’Ajuntament hauria d’haver fet un seguiment més exhaustiu dels requeriments a la propietat”.

Ángel Guillén, de Ciutadans, també va opinar que la celebració de l’Audiència havia trigat molt. Pel que fa a la casa, va considerar que “s’ha de veure si es pot comprar”.

Per part del PSC, Alex Valiente va dir que “s’hauria d’haver estudiat ja l’opció de compra” de la casa i també es va mostrar preocupat “per la tardança en les respostes a les instàncies”.

Des de Solidaritat, Xavier Bernaldo, va creure convenient establir “un calendari que marqués les accions que es podrien fer respecte la casa”, tot i que va recordar que és l’equip de govern “qui ha de decidir”.

Carme Farrerons, d’ICV, també va opinar que aquesta mena de processos es fan “molt farragosos” i respecte la casa, va creure que “si s’hagués abordat el tema abans, ara no costaria tant”.

En resposta a aquestes intervencions, l’alcaldessa va reconèixer que l’Audiència “no es va convocar en temps i forma” i que una de les ordres d’execució va caducar, però va recordar que aquesta es va reactivar d’ofici. En aquest sentit, Budó va dir que s’obriria un procediment intern per aclarir la tardança en la convocatòria de la sessió i perquè no es va fer un seguiment exhaustiu dels requeriments.

En la recta final de l’Audiència, va ser el torn de les intervencions de la ciutadania present a l’acte. Les persones que hi van parlar van fer diverses propostes sobre el que es podria fer a la casa, en cas que passi a ser municipal (com un museu o habitatge social).

Per tancar l’acte, Meritxell Budó va recalcar que es recollien les idees exposades i que es farà una anàlisi sobre el cost de la compra, la restauració i el manteniment de la casa “per saber si l’Ajuntament pot assumir-lo”. També es va comprometre a garantir el retorn de l’Audiència “un cop fets els deures”.

OAMC – Fotografia d’Esther Laudo

Article anteriorConeix les 13 propostes finals pel Pressupost Participatiu de 2019
Article següentEl Síndic de Greuges serà a la Garriga el proper dimarts
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.