Monarquia… o república?

0
Per la_Dignitat_Logo

No creieu que ja ha arribat el moment de votar ‘República’ o ‘Monarquia’? Son “bones”, per si mateixes, les monarquies o les repúbliques? No. Només són formes d’estat.

Algú va definir que les monarquies es basen en el “dret vaginal” perquè és l’única cosa segura: la descendència materna directa. De la paterna no en parla, com tampoc del nivell de competència o intel·ligència de la persona que regenti el càrrec. I aquest és el quid de la qüestió, que la qualitat d’aquesta monarquia dependrà de la Constitució i dels qui la gestionin. Les monarquies nòrdiques, per exemple, son exemplars; les islàmiques, no.

I les repúbliques? Diuen ser democràtiques i trien president, que pot ser revocat, però tampoc asseguren res: hi ha repúbliques profundament democràtiques i unes altres, com algunes sud-americanes, africanes i de països clarament totalitaris, molt negatives. La clau està en la qualitat política dels seus dirigents i dels seus votants. I clar… des de la perspectiva d’una veritable dignitat democràtica, quina valoració mereix la monarquia espanyola?

Quin nivell de dignitat democràtica ofereix l’actual monarquia espanyola?

Ja és evident el que és i dona de si. L’actuació de Juan Carlos I ha estat qüestionada des del seu nomenament, amb un 23-F que el col·loca directament sota sospita, també gràcies a uns enregistraments que s’han fet públics que el comprometen perillosament. Què va fer el monarca davant la clara manipulació de la constitució del 78? Què va fer davant la corrupció que s’estenia per multitud de zones i governs regionals? Què va fer davant la composició partidista del Constitucional? Ningú sabia res, entre els governs de torn? Com es diu en Dret, de permetre infraccions i ocultar-les, ocupant màxims càrrecs públics?

I el rei actual? Què fa davant la deplorable situació que va heretar? Si ho ignorava o ho sabia i ocultava, podem qualificar-lo de competent? I com s’ha de valorar el succeït en la seva pròpia família? Ignorància? Complicitat? En qualsevol cas, és “eficaç i competent”, Felipe VI? Potser la incompetència inclou també als partits i governs de l’estat espanyol? També a la pròpia societat espanyola, ignorant i/o permissiva? Objectivament, des de la dignitat democràtica, què justifica, a Catalunya, ser súbdits de la inútil monarquia espanyola actual?

És digna la seva actuació a Catalunya?

Felipe VI, no advertia la creixent asfíxia i situació de Catalunya? Que avui tingui presos i exiliats polítics per ser demòcrates i voler votar, que hi hagi més de 2 milions de ciutadans que volen la independència i molts més que volen República, no és un clar indicador del seu fracàs? Felipe VI va dir: “Catalunya serà el que vulguin els catalans”. Quan han votat, aquest rei ha recolzat l’actuació repressiva judicial i la violència física de la policia i Guàrdia Civil davant de pacífics votants indefensos. Desmemoriat o demagog? És digna, la seva actuació?

Cambó va dir: “Monarquia, República…? Catalunya!” Què diem ara nosaltres? Ens va bé amb la monarquia? En absolut! Podem canviar-la? No. Tenim a l’abast una república moderna, veritablement democràtica, amb avança justícia social, llibertat i benestar? Sí! Des de la DIGNITAT DEMOCRÀTICA, què és el que volem? Ser sotmesos i súbdits d’una monarquia obsoleta, corrupta i hostil… o República i Constitució catalana possibilista que aporti democràcia real, benestar i llibertat a Catalunya! Què és el coherent? Què és el DIGNE?

PER LA DIGNITAT – GRUP D’OPINIÓ / PREGUNTES OPORTUNES Bloc Facebook Mail

Article anteriorLes festes de barri arriben a Can Noguera
Article següentLa Garriga s’omplirà de pintxos a partir d’aquest dijous
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.