El proper divendres dia 8 de juny, a les 20 h, la Fundació Universitària Martí l’Humà ha preparat un sopar-col·loqui amb la presència del prestigiós arqueòleg català, Eudald Carbonell. Durant l’acte, que requereix inscripció prèvia i el pagament de 30 € (27 € els inscrits a l’Aula de la Universitat a l’Abast), Carbonell compartirà els seus coneixements sobre el jaciment arqueològic d’Atapuerca (Burgos, Castella i Lleó), declarat Espai d’Interès Natural, Bé d’Interès Cultural i Patrimoni de la Humanitat.
Les inscripcions al sopar, al restaurant del Casino (places limitades), es poden fer presencialment a la seu de la FUMH (carrer Banys 38-40), per telèfon al 93 860 50 60 o bé a través del correu info@fumh.cat.
Eudald Carbonell i Roura a la Viquipèdia (Ribes de Freser, 17 de febrer de 1953) és un arqueòleg català.[1][2]
Va cursar estudis superiors a Girona, Barcelona i París. És doctor en geologia del quaternari per la Universitat Pierre et Marie Curie (1986) i en història per la Universitat de Barcelona (1988).[1] Des de l’any 1999, ocupa la càtedra de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i actualment és Investigador principal del Grup d’Autoecologia Humana del Quaternari d’aquesta universitat i Investigador de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), centre del qual fou impulsor i primer director entre 2004 i 2015.[3] Ha efectuat viatges d’investigació i treball de camp a França, Itàlia, Eslovènia, Croàcia, Geòrgia, Tadjikistan, Algèria, Marroc, Tanzània, Kenya, Etiòpia, els Estats Units, Mèxic, Xile, Cuba, Xina i Austràlia, entre altres països.
Des que era molt jove, ja va començar a investigar les primeres poblacions de les valls dels rius Ter i Freser. A Girona, va ser membre de l’Associació Arqueològica de Girona, des d’on, conjuntament amb en Josep Canal i Roquet, van contribuir decisivament al reconeixement del Paleolític Inferior del nord-est de la península Ibèrica, el qual fins aleshores havia estat negat sistemàticament per les autoritats acadèmiques. El 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura, juntament amb la Fundació Vila Casas.[4] El 2010 va participar en el programa de TV3 Sota terra.