El xoc de masses d’aire que ha dut la neu a la Garriga sis anys després

0
Marti Oliveras_02

Després de molts dies anunciant-ho, finalment, les previsions s’han complert. 

Avui dimecres 28 de febrer de 2018, el darrer dia del mes, la Garriga ha despertat sota una fina capa de neu que ha deixat imatges de postal, poc habituals al nostre poble. I és que ara ja feia uns quants anys que la neu no agafava. l’última vegada que ho va fer va ser el febrer de 2012, en el que va ser una nevada semblant, immersos també en una onada de fred siberià com la que està vivint Europa aquests dies.

Però entrem en detall, meteorològicament parlant, i parlem d’aquesta nevada. Un dimecres que, de ben segur, sempre recordaran els garriguencs més menuts que encara no havien viscut un dia de neu al poble.

Una entrada d’aire molt fred, provinent del centre i l’est d’Europa, ha arribat a casa nostra aquest final de febrer, portant-nos una baixada molt marcada de les temperatures en tots els nivells. Per a fer-nos-en una idea: el cap de setmana passat teníem temperatures de 7/8ºC a 1500 m sobre la vertical de Catalunya; aquest dimarts i dimecres, -7ºC.

Ara bé, la nevada s’ha produït perquè aquest descens del mercuri ha vingut acompanyat de precipitació. I és que, evidentment, per molt fred que faci, si no hi ha inestabilitat (precipitació), no nevarà.

Nevada LG_febrer_2018_01Catalunya i, en general, tota la meitat nord de la Península Ibèrica, ha sigut el punt de trobada d’aquestes dues masses d’aire: la freda, provinent del centre del continent europeu, i la càlida, provinent del sud d’Espanya. La massa freda, la primera en afectar-nos, podríem dir que “ha preparat el terreny”, mantenint les temperatures molt baixes, idònies perquè la precipitació fos en forma de neu en cotes molt baixes quan arribés (recordem que ha nevat fins a nivell de mar). La massa càlida, carregada d’humitat pel seu recorregut marítim, ha arribat de matinada i s’ha trobat pràcticament tot el país sota zero. En aquell moment, cap a les cinc de la matinada d’aquest dimecres, s’ha iniciat una nevada que ha durat ben bé fins a migdia a la Garriga.

Després, mica en mica, la massa d’aire càlid ha anat empenyent a la freda cap al nord, fent pujar progressivament la temperatura. Aquí s’explica el perquè que la neu s’hagi acabat transformant en pluja amb el pas de les hores. 

Tot plegat, doncs, ha fet que el dimecres comencés amb neu i acabés amb pluja. Una pluja que, poc a poc, ha anat agafant cos i s’ha encarregat de fondre tota la neu al llarg de la tarda. Fins a les vuit del vespre d’aquest dimecres havien caigut 6 mm.

Si bé és cert que moltes persones segurament haurien preferit que la neu hagués aguantat unes hores més, cal dir que la fosa ràpida haurà evitat que es glacés les properes nits, evitant així els problemes que això comportaria.

Així, amb la nevada posem el punt i final a un febrer que, caldrà confirmar-ho, haurà sigut un dels més freds dels últims vint anys. I el més positiu: un febrer amb més precipitació que de mitjana, que amb els temps que corren ja costa de trobar un mes així.

Que aquesta primavera ens porti molta aigua i que no haguem de tornar a esperar sis anys a veure el nostre poble vestit de blanc.

Bon final de setmana, salut i méteo!

Visiteu la nostra galeria fotogràfica de la nevada aquí! (Fotos de Berta Martí)

@GarrigaMeteo

Nevada LG_febrer_2018_02

Nevada LG_febrer_2018_03

Nevada LG_febrer_2018_04

Article anteriorEl Pavelló de Can Noguera estrena seients
Article següentL’òpera en forma de comèdia musical arriba al Patronat
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.