Quin model sociopolític volem? S’ha celebrat un referèndum amb agressions evidents per part de la policia i la Guàrdia Civil. Imatges per la reflexió. Desautorització total en nom de la llei i la Constitució espanyola. Democràtiques de debò? Més de 2.300.000 votants catalans van decidir, malgrat tot, una clara majoria en favor de la independència; L’Estat espanyol, amb partits i votants també catalans, ja ha decidit que Catalunya segueixi a Espanya. Què suggereix el tracte que es dispensa a Catalunya? Amb o sense dignitat? “A” o “sota” Espanya? Quin model decidiran els votants catalans amb dignitat democràtica i sentit de justícia, el 21-D?
Com qualificar l’expresident Montilla? El Senat espanyol preparava un 155 d’amplis poders per intervenir la Generalitat i Montilla es va absentar. Es podia esperar això d’un expresident de Catalunya? Va ser el president i representant de tots els catalans davant l’Estat espanyol… o potser representant d’aquest davant dels catalans? Què suggereixen els fets objectius? Montilla va anunciar esmenes “en contra” de l’Estatut aprovat pel Parlament català. Què pensen i senten els qui el van posar en el càrrec? Es pot dir de Montilla allò tan hispà de “qui calla, atorga”? Què diria un observador imparcial de l’expresident d’una nació (no deu creure que ho és) que “s’absté” quan es decideix intervenir-la? Consideren digna aquesta actitud els militants i votants socialistes a Catalunya?
I com qualificaríem al PSC? Miquel Iceta es manifesta i fotografia al costat del PP i C’s perquè Catalunya segueixi “dependent” d’Espanya. Iceta va demanar “per Déu” a Sánchez que els alliberés de Rajoy, però ara el recolza cegament. Es pot dir allò de “digues-me amb qui camines i et diré qui ets”? Quin efecte té que el Partit abandoni totalment la defensa dels interessos legítims, democràtics, històrics i justs de la societat catalana per unir-se i recolzar clarament als qui els impedeixen i neguen? És digne que hi hagi un sol votant o militant a Catalunya que recolzi aquesta actuació?
Què deduir de les manifestacions catalanistes i espanyolistes? Fets comprovats. Les primeres: pacífiques, festives, familiars, de totes les edats, multitudinàries. Ni un sol desperfecte ni un insult ni cap problema. Poden unir-s’hi banderes espanyoles, que són respectades; les espanyolistes: agressivitat, desperfectes, atacs, insults, odi. Nombroses però molt menys participatives. Podria anar-hi algú amb una estelada? Què deduir? Són dos clars models de societat, comportament i tarannà democràtic? Sens dubte! Quin d’ells és més digne? En quin tipus de societat volem viure, volem per als nostres fills? Quin tipus triarem el 21-D?
Alhora, què en pensem, d’això?: Publicat a El Mundo: “El Govern espanyol tornarà a reduir la despesa en Sanitat, Educació i Protecció Social el 2018, però creix la de Defensa”. Això és el que volen els dependentistes? És el millor per a la població? Això és el que volen per a tots els catalans, inclosos els seus votants, el PPC, PSC, C’s i CSQP? És digne votar a qui castigarà encara més a la societat catalana?
I mentrestant…? Líders de partits i entitats pacífiques i democràtiques són empresonats, investigats o imputats… per ser demòcrates, per defensar la llibertat, la justícia, el benestar de tots els catalans.
Des de la DIGNITAT, la DEMOCRÀCIA AUTÈNTICA… això és el coherent?
PER LA DIGNITAT – GRUP D’OPINIÓ / PREGUNTES OPORTUNES Bloc / Facebook / Mail