Pressupostos participatius?

0

Ja en tenim prou de paraules buides, un altre cop ens trobem davant la manipulació del mot PARTICIPACIÓ: com ja passa fa anys amb les reunions de Festa Major, aquest cop ha estat amb els pressupostos injustament anomenats participatius. Fer veure que ens creiem el conte, fer cas de les convocatòries i sortir-ne decebudes perquè ens adonem que altre cop ens han pres el pèl… no en tenim ganes!

Participació implica un espai de diàleg de veritat, on les propostes que s’hi facin es puguin valorar, sense excepció i no descartar-les perquè algú ha considerat que superen el pressupost amb la ironia que, amb aquest argument, fins hi tot s’ha descartat una proposta que demanava la reducció de despesa energètica.

Els informes presentats han estat els següents, separats en propostes no vàlides, propostes ja previstes i propostes vàlides:

http://pressupostparticipatiu.lagarriga.cat/propostes_no_valides.pdf
http://pressupostparticipatiu.lagarriga.cat/propostes_ja_previstes.pdf
http://pressupostparticipatiu.lagarriga.cat/propostes_valides.pdf

Primer de tot, dir que aquests documents són molt valuosos i mereixen ser estudiats (no només per als “pressupostos participatius”, sinó per a més endavant). Tot i així, trobem defectes importants per al seu anàlisi, com ara que, per a les propostes no vàlides, no s’anomena en cap lloc el nombre de cops que s’ha presentat una proposta (tenim constància de la presentació d’una en concret vàries vegades); o que hi ha un seguit de propostes vàlides de millora de la via pública que bàsicament consisteixen en arreglar desperfectes… cal discutir si s’arregla una vorera?

A més, cal dir que s’han descartat propostes per motius discutibles. Entre d’altres, com hem dit, perquè se superava el pressupost establert. Bé, en aquest punt, sabem que hi ha moltes maneres de fer les coses i, per tant, el pressupost d’un projecte varia en funció de qui el pensa.

I és aquí on radica la importància de la participació: ningú imagina una cosa de la mateixa manera; un espai de diàleg permet compartir idees i coneixements i, per tant, crear. Aquest espai ha estat nul.

Sabíem que es tractava d’una primera fase i que se suposava que l’espai de discussió seria dissabte 23 de setembre, però ja amb propostes vetades, perquè segurament tampoc hi havia interès en dur-les a terme… El document amb els resultats de la jornada és el següent: http://pressupostparticipatiu.lagarriga.cat/informe_pressupost_participatiu_llarg.pdf.

La sensació és que juguem al joc de: “jo et pregunto què vols i, si és el que jo vull, diré que ho has decidit tu; si tries alguna altra cosa, faré el que em sembli i m’ho faré venir bé perquè sembli que no has respectat les normes del joc, (Ah! I les normes del joc me les invento jo, d’acord?)”.

Per aquests motius no vàrem assistir a la convocatòria del proppassat dissabte 23 de setembre. Perquè la paraula participació mereix un respecte!

La Bordalla

Article anteriorSetmana tranquil·la amb migdies amb poca sensació de tardor
Article següentEl regidor socialista de la Garriga, Àlex Valiente, contrari al 155
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.