Constitució? Quina Constitució?

0
Per la_Dignitat_Logo

Continua la preparació del referèndum de l’1 d’octubre i creixen els atacs, ja totalment al marge d’una Constitució democràtica de debò.

Que “la prioritat és defensar la Constitució” s’ha publicat pertot. Però… és que aquesta es va elaborar de manera normal o clarament determinada per la sortida del franquisme, per influències militars i amb una orientació decididament partidista?

Les hemeroteques demostren que el PP la va atacar. Per la seva banda, la va aplicar el PSOE amb criteri democràtic per a Catalunya, mentre va governar? No! La societat catalana la va votar confiant en una aplicació justa. La votaria avui a la vista de com s’aplica? Almenys el 73% no ho faria.

Quina Constitució defensen PP, PSOE, C’s i CSQP? La que van votar confiats els catalans o la que apliquen ara i que tant de mal està fent a totes les famílies i empreses, a tots els qui viuen, treballen i tributen a Catalunya? Davant aquesta evidència i perspectiva a pitjor, què és el digne? Ser dependents i progressivament castigats per una Constitució que no ens protegeix… o independitzar-nos i crear una Constitució que sí que ho faci?

Constitució objectiva… o subjectivament interpretada i aplicada? El tribunal Constitucional ha anat anul·lant diferents i importants decisions del segon Estatut i decisions del Parlament català. Davant de què ens trobem, realment? Davant d’una Constitució moderna, justa, acceptada per Catalunya… o davant d’una Constitució interpretada i aplicada subjectivament? Pot algun constitucionalista, algun polític seriós, assegurar que si es canviessin tres cops els membres del Constitucional sempre interpretarien i decidirien el mateix? Pot algú assegurar que si els membres del constitucional no depenguessin dels partits polítics majoritaris (i clarament centralistes) i anessin juristes que, actuant amb criteri democràtic de debò i independents, decidirien el mateix? Què és el digne? Sotmetre’s a l’arbitrarietat sectària i partidista o tractar d’independitzar-se per elaborar i viure sota una Constitució justament interpretada i aplicada?

A qui es dirigeix el Rei dels espanyols? “La Constitució prevaldrà enfront dels qui trenquen la convivència”, diuen aquells. La història demostra que Catalunya va confiar en la Constitució i va elaborar “constitucionalment” els seus Estatuts, que es van aprovar “constitucionalment”. Va votar el referèndum “constitucionalment” i el seu pare va confirmar. La convivència era total. Però va arribar el PP i va recollir milions de signatures, literalment “contra los catalanes”, va manipular el tribunal Constitucional, va retallar l’aprovat i votat pels catalans i va iniciar campanyes contra la cultura i productes del nostre país. I tot això amb el suport i complicitat dels partits i mitjans espanyols. Majestat! Qui trenca la convivència? De part de qui està? Des de la dignitat, com ha de reaccionar Catalunya?

Què decideix l’Estat espanyol davant el Referèndum? L’Estat reforça la seva presència militar a Catalunya, té 4.000 agents disponibles en 24 hores i el fiscal ordena impedir i requisar tots els recursos per a la votació. Augmenta el nombre de polítics imputats, etc. Arguments per persuadir a la societat catalana? Cap. Només militars i jutges que atempten contra principis fonamentals com la llibertat d’expressió. A quin tipus d’Estat s’assembla l’espanyol? A un democràtic de debò o a un “bananer” i dictatorial? Per a un veritable demòcrata, què és el digne, sotmetre’s o intentar independitzar-se d’un Estat així?

PER LA DIGNITAT – GRUP D’OPINIÓ / PREGUNTES OPORTUNES Bloc Facebook Mail

Article anteriorManifest de la Fundació Universitària Martí l’Humà
Article següentLa Garriga, en peu de democràcia
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.