Un grup de veïns vol recuperar els fanals de l’escalinata de l’Església

0
thumb restauració dels fanals

Un forta ventada el 29 de gener del 2009 va ser la responsable de la caiguda d’un xiprer contra una de les columnes de l’escalinata de l’Església parroquial de Sant Esteve, que va fer caure un dels històrics fanals que presidia l’entrada de l’edifici de la plaça. Tot plegat va fer que s’enretiressin les dues lluminàries que han presidit històricament la plaça i des de llavors, per raons diverses, els fanals han quedat en l’oblit en un magatzem municipal. Aquest últims mesos un grup de veïns s’ha marcat per objectiu recuperar-los i per això han engegat una campanya de recollida de diners.

L’escalinata de l’Església parroquial de Sant Esteve té més de 90 anys d’història des de la seva construcció per encàrrec del rector de la Garriga, Josep Vich i Figueras, l’any 1926. La primera versió dels fanals es va instal·lar el 4 de setembre de 1926. Anys després van desaparèixer durant la Guerra Civil i no va ser fins el 1954 que es instal·lar, una segona versió dels fanals fets pel manyà de la Garriga Josep Maria Canamassas, que presidien l’entrada de l’Església fins fa 8 anys. En l’última reurbanizació del centre del municipi es van plantar dues magnòlies davant de les columnes que han crescut fins arribar el punt de tapar els pilars. Cal destacar que el punts de llum són un element arquitectònic inventariat pel Pla Especial de Protecció del Patrimoni Garriguenc.

La inquietud i voluntat d’un grup de persones de la Garriga els ha portat a engegar una campanya per restaurar la lluminària malmesa i posar a punt la segona perquè tornin a ser on els correspon: coronant els pilars. D’una banda, una família, veïna del municipi, s’ha compromès a refer les bases de pedra desaparegudes i, d’altra banda, un lampista farà la instal·lació elèctrica i un paleta s’encarregarà de les feines de col·locació, tots dos col·laboren de manera desinteressada. Però cal pagar la restauració dels fanals i, per aquesta raó, s’ha engegat una campanya per recollir els diners necessaris. S’ha decidit obrir el compte bancari ES22 2100 3123 3122 0028 1983 perquè tothom pugui fer la seva aportació econòmica. Els titulars són l’administrador de l’Església i un representant de la societat civil. A través del compte qualsevol persona ja pot ingressar qualsevol quantitat de diners que permeti pagar els més de 5.000 euros que suposa la restauració dels punts de llum de l’entrada de l’Església.

Al mateix temps, en cas que es rebin més aportacions econòmiques de les necessàries, es cedirà el romanent a dues entitats sense ànim lucratiu: l’Associació El Far i l’Associació Els Dofins.

L’objectiu passa perquè en poc temps els fanals de l’Església de la Garriga, uns elements de gran valor sentimental, tornin a presidir la plaça. La intenció seria que es poguessin reinaugurar amb la festa de la llum del proper Nadal. Al llarg dels propers dies i mesos s’aniran organitzant accions diverses per fer-ho realitat el més aviat possible i retornar al lloc que els correspon les lluminàries que van ser enretirades l’any 2009.

Col·lectiu Recuperem els fanals de l’escala de l’Església.

Article anteriorTot a punt pel 4t Memorial Josep Segú
Article següentC’s mostra la seva satisfacció pel compliment de la llei de banderes
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.