Què està realment en joc, l’imperi espanyol o Catalunya?

0
359
Per la_Dignitat_Logo

Rajoy acusa Puigdemont de voler “trencar Espanya en 24 hores amb un xantatge i amenaça intolerable; vol liquidar l’Estat de dret. Si fóssim en un altre país, en d’altres circumstàncies, potser no estiguéssim parlant de polítics, estaríem parlant d’un intent de cop d’Estat”.

Antecedents. El govern català ha pronunciat a Madrid una conferència sobre el seu projecte perquè Catalunya decideixi democràticament, mitjançant un referèndum acordat, la seva relació amb Espanya.

Contingut i motiu? 1714: el rei d’Espanya, amb el Tractat de Nova Planta, va castigar molt severament tots els habitants: va anul·lar les seves lleis, els seus drets i va intentar anul·lar la seva llengua, cultura i valors. Però no ho va aconseguir; després de la guerra civil, nou intent, tampoc reeixit; en la Transició, el govern espanyol va fer un pacte “directe” per a la figura del president Tarradellas, quan hi havia lleis que no ho permetien i no havien estat revocades.

Primer Estatut: l’Estat no va complir; segon Estatut, aprovat per àmplia majoria en el Parlament i la societat catalana: l’Estat espanyol va anul·lar el més substancial i el poc que en va quedar, tampoc ho va complir.

Espanya ja no tracta a Catalunya com una nacionalitat sinó com una subregió sotmesa al que decideixin els líders autonòmics i aquests gaudeixen d’uns recursos econòmics que asfixien la societat catalana. Aquesta, en un 80%, ha dit prou i exigeix votar per decidir la seva relació amb Espanya i un percentatge molt important desitja directament la independència. Hi ha una realitat social, econòmica, política i cultural, Catalunya, i una altra realitat dominant, que és Espanya i la seva concepció castellana: colonial, excloent i explotadora en tots els camps que no ha aconseguit integrar a Catalunya. Quina volem?

Com reaccionen govern i parlament espanyols? Algunes declaracions permeten fer unes preguntes oportunes:

1: Catalunya va creure i va votar la constitució de 1978. La realitat demostra que ha estat enganyada. Què és el digne?

2: Catalunya va creure que podia conviure a i amb Espanya però ha estat maltractada i ha decidit independitzar-se. Qui ha donat motius per trencar la relació?

3: Catalunya té consciència de la seva pròpia història, identitat, valors, cultura i sentit de la democràcia. Vol viure d’acord amb els recursos que genera. El seu model és clarament diferent a l’espanyol i, a més, es veu molt clarament perjudicada per aquest i decideix independitzar-se… és sociològicament correcte poder considerar Catalunya 100% Espanya?

4: El moviment independentista és “efecte” dels successius incompliments; de l’actuació dominant i explotadora dels partits espanyols i silenci còmplice de la seva societat; de l’anul·lació d’un Estatut per part d’un Constitucional aconstitucional i políticament dirigit; de maniobres antidemocràtiques del govern espanyol, que han fet reaccionar la societat catalana. Defensar-se davant l’opressor és un cop d’Estat o un acte de dignitat democràtica? Hi ha molt més. Anem a la pregunta més oportuna:

Què està realment en joc? L’imperi espanyol que perd la seva última colònia… o la dignitat, el benestar, l’autèntica democràcia, la justícia social, la identitat i la llibertat de Catalunya i tots els seus habitants? Què és el digne? Sotmetre’s i renunciar a aquests valors… o independitzar-se i optimitzar-los?

PER LA DIGNITAT – GRUP D’OPINIÓ / PREGUNTES OPORTUNES Bloc Facebook Mail

Article anteriorSetmana més estiuenca que no pas primaveral a la Garriga
Article següentOdre del dia del Ple municipal de maig de 2017
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.