Quin demà estem decidint avui els votants a Catalunya?

0
Per la_Dignitat_Logo

“Avui és el demà d’ahir”. Ara gaudim i patim el que es va fer i el que no es va fer pels nostres avantpassats. “Avui és l’ahir de demà”. La majoria de la societat catalana vol decidir el demà de la seva relació amb l’Estat espanyol. N’hi ha molts motius. El tema ve des de lluny. Unes dates i protagonistes ajudaran.

1851. Prim, President del Govern espanyol al seu parlament: “Catalunya demana que governeu amb justícia”; “que no exigiu al poble més diners que el que poden donar bonament segons l’estat de la seva riquesa”; “l’horitzó amenaça grans tempestes”; “és possible que molt aviat s’obri una lluita de gegants; dues banderes suraran per l’aire; cadascuna tindrà els seus partidaris i, aleshores, cal que els catalans sàpiguen a quina de les dues hauran de prestar el seu braç robust”; “si no els voleu com a espanyols, aixequeu d’aquí els vostres reials; deixeu-los que per res us necessiten. Però, si sent espanyols els voleu esclaus, si voleu continuar la política de Felip V, d’ominosa memòria, sigui en bona hora, i sigui per complet: amarreu a la taula el ganivet com ho va fer aquell rei, tanqueu-los en un cercle de bronze; i si no és suficient, sigui Catalunya talada, destruïda i sembrada de sal com la ciutat maleïda”.

No entrem en el context d’aquell discurs. Sí que justifica algunes preguntes oportunes: Governa l’Estat espanyol a Catalunya amb justícia… o només amb les seves lleis, les seves interpretacions constitucionals, fiscals i tribunals controlats? És de justícia els diners que treuen i que aquí es generen? Segueix el govern el mal tracte als catalans com va iniciar Felip V? Què demostren els fets objectius? Què exigeix un demà digne?

1932. Ortega y Gasset: “El problema català no es pot resoldre, només es pot suportar”; “és un problema perpetu, que ha estat sempre, i seguirà sent mentre Espanya subsisteixi. Aquest és el cas dolorós de Catalunya; és un fet del qual ningú és fa responsable; és el caràcter mateix d’aquest poble; és la seva terrible destinació, que arrossega angoixant al llarg de tota la seva història”.

Avui, milions de catalans volen decidir si continuen amb aquesta angoixant destinació o passen a resoldre “el problema català” per sempre. Avui, tots som responsables de si volem seguir convivint des de la submissió o no. Qui és responsable de la justa insatisfacció de tants catalans? Què és el digne?

1978… 2017. Nova constitució. Nous partits. Catalunya la va votar. Confiava. Va millorar alguna cosa? No! Felipe González: “el veritable problema és el fet diferencial català”.

Primer Estatut: incomplert; segon Estatut: segons Alfonso Guerra, “raspallat i net com una patena”; paral·lelament, el PP recollida de “signatures contra Catalunya”.

Se segueix asfixiant financerament, incomplint inversions i limitant la llibertat; líders demòcrates catalans imputats, condemnats. Ho saben però no ofereixen cap alternativa. Al contrari! Ha de continuar l’obligada convivència i el pla de Felip V, el terrible i angoixant destí per a tots els catalans?

Què és el digne, i més quan afecta valors determinants com a qualitat de vida, la justícia social, la democràcia autèntica i la nostra identitat? Què decidir avui per a un demà lliure? Independència… o dependència?

PER LA DIGNITAT – GRUP D’OPINIÓ / PREGUNTES OPORTUNES Bloc Facebook Mail

Article anteriorLes propostes de la CUP la Garriga al ROM
Article següentElisenda Soler exposa els seus treballs a la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.