La FUMH visita Bab Taza per presentar el projecte del futur centre de formació

0
FUMH bab_taza_02

La creació d’un Centre de Participació, Igualtat i Qualitat Democràtica (CPIQD) a la població marroquina de Bab Taza ja és més a prop després que els passats dies 24, 25 i 26 de març la delegació catalana visités la regió per tancar els serrells sobre les prioritats formatives i aconseguir suports institucionals a la iniciativa. En aquest moment, el projecte compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona, però l’objectiu és que el centre de formació pugui funcionar autònomament en el termini de dos anys.

Durant la visita, la delegació formada pel director de la FUMH, Jordi Salayet, representants de l’empresa que presta el suport tècnic, Mirada Local i el president de l’Associació Cultural Asilah de la Garriga, Frederic Moreno, es va reunir amb la Sra. Saloua Demnati, presidenta de la Comissió de Cooperació del Consell Regional de Tànger-Tetuan, i el Sr. Abderrahim Bouazza, president del Consell Provincial de Chefchaouen. Ambdós van mostrar-se disposats a col·laborar en el projecte, així com una plena predisposició a posar en funcionament el centre el més aviat possible.

Durant l’estada a terres marroquines, la delegació catalana, liderada per la Fundació Universitària Martí l’Humà, va presentar el projecte a diferents estaments administratius de la regió de Tànger-Tetuan per aconseguir suport institucional i logístic en la posada en marxa del centre.

Salayet valora les trobades tot constatant que “aquestes reunions han resultat un èxit gràcies a la implicació de tots els actors participants i és una clara mostra que les autoritats de la província i la regió de Tànger-Tetuan veuen aquest centre de formació com una gran oportunitat per capacitar la societat civil i càrrecs electes i, sobretot, avançar cap a una governança més moderna, eficient i adaptada a la seva realitat”.

Destinataris i tipus de formació

El projecte de creació del CPIQD neix amb la voluntat de promoure la qualitat democràtica i abordar temes com la conscienciació mediambiental, la participació ciutadana, la gestió dels actius turístics, l’apoderament de la dona i els joves i les polítiques d’igualtat, entre d’altres. El projecte estableix que els principals col·lectius a qui va adreçada la formació són els tècnics i electes locals, les dones, les cooperatives i associacions i els joves emprenedors. En aquesta línia, s’han fixat sis línies curriculars: capacitació professional per a càrrecs electes i tècnics (formació sectorial en disseny i implementació de polítiques públiques), idiomes (francès, anglès i espanyol), gestió d’organitzacions (formació en planificació, comptabilitat i màrqueting), formació especialitzadora per a joves (tècniques d’emprenedoria, tastets d’oficis), competències bàsiques (alfabetització i alfabetització digital) i informació avançada (segons demanada de comerciants, entitats i electes).

Està previst que el centre es posi en marxa aquest mateix 2017 després que el projecte executiu i els continguts curriculars ja estiguin consensuats amb les autoritats locals i regionals del Marroc.

La sorpresa de la visita

El dissabte 25 a la tarda, els membres de la delegació catalana, després de mantenir els contactes amb les diverses personalitats polítiques de la província i la regió, van desplaçar-se a Bab Taza i un cop allà es van trobar amb la sorpresa que el govern local tenia preparada: la inauguració popular de l’equipament on es duran a terme les classes. A més, la sorpresa de la delegació va ser majúscula quan, davant l’expectativa de desenes de veïns i veïnes, va entrar a la sala principal de l’espai i aquesta havia estat decorada amb una col·lecció de pintures il·lustratives dels punts més emblemàtics de la Garriga. L’alcalde de la comuna de Bab Taza va encarregar aquesta tasca a un artista local per tal d’ornamentar la sala en honor al lloc de procedència de la FUMH i l’Ajuntament de la Garriga, qui també lidera el projecte des de la vessant institucional.

Per què un centre de formació en participació, igualtat i qualitat democràtica?

El Marroc es troba immers en un canvi profund cap a l’obertura de les seves institucions, l’impuls de la transparència i eficiència en la gestió pública i el canvi de rol de la dona en els afers públics. En aquest sentit, la creació d’un Centre de Participació, Igualtat i Qualitat Democràtica (CPIQD) representa una passa més en la materialització del canvi de paradigma que les institucions marroquines ja han iniciat. Així doncs, el futur CPIQD esdevindrà un espai formatiu i capacitador de referència per a tècnics, electes i entitats socials del país.

Fundació Universitària Martí l’Humà

Article anteriorEl PSC demanem que la Garriga passi a la Zona 3 del Mapa de Transports
Article següentSetmana de la salut al CAP
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.