L’origen o la llengua condicionen un referèndum?

0
Per la_Dignitat_Logo

Publicat al Diari Ara: “La llengua i l’origen, claus per desfer l’empat del referèndum”; “El lloc de naixement i l’idioma dels pares i avis influeix en el vot, però no el determina”.

Pot ser la llengua o la procedència geogràfica un obstacle per a la llibertat? Seria coherent impedir la independència i millorar substancialment la qualitat de vida d’hom per prioritzar la llengua o l’origen i negar-se a ella per aquest motiu?

Si preguntem si vol la majoria de la societat catalana viure amb el nivell de vida que mereix, en llibertat, un millor futur en un estat modern, democràtic i amb dignitat… la resposta segur que és afirmativa. Així doncs, pot ser la llengua catalana o la identitat originària dels votants un factor que impedeixi la consecució d’aquests objectius? No seria lògic!

Com va influir la llengua o l’origen dels habitants d’altres països que s’han independitzat? No va ser determinant. Estats Units, per exemple: quan la independència, es parlaven moltes llengües diferents i, per ben poc, es va imposar l’anglès sobre l’alemany. Van tornar als seus països d’origen tots els que no parlaven anglès? No.

Què va succeir en la majoria de colònies que es van independitzar d’Anglaterra, França, Espanya…? En cadascuna de les colònies es parlaven llengües molt diverses però no va importar la llengua del nou país. Importaven (i molt!) els beneficis de ser independents. Van preferir ser protagonistes en un nou país i gaudir dels beneficis d’un nou estat! Millorar substancialment la seva vida!

Catalunya està desconnectant de l’estat espanyol. Any rere any, l’estat incompleix les seves obligacions en inversions, asfixia l’economia, obliga a retallades en àrees bàsiques per l’enorme dèficit admès per tots; castiga a tothom: tant independentistes com els qui volen seguir a Espanya; el 80% vol un referèndum i l’estat el nega; no hi ha respecte ni afecte de la societat espanyola, ni tan sols la que s’aprofita del sacrifici i aportació de les famílies catalanes.

L’estat no ha evitat el conflicte. Ni l’entén ni l’admet: l’ha fet créixer amb el seu immobilisme i acarnissament judicial. Catalunya aspira als beneficis de la independència i davant la mateixa sorgeix el tema de la llengua o l’origen dels votants que pot influir en el seu vot… o la llengua en la nova Catalunya.

Prioritzaran els votants de Catalunya els beneficis fonamentals de la independència, el benestar i futur de les seves famílies i fills… o la seva llengua i origen ho podrien condicionar? Què és el coherent, el lògic…?

PER LA DIGNITAT – GRUP D’OPINIÓ / PREGUNTES OPORTUNES Bloc Facebook / Mail

Article anteriorComerços de la Garriga comencen la campanya ‘I tu, jugues en català?’
Article següentEls moviments migratoris de la Garriga, en documental
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.