Les ruïnes romanes de Can Terrers, amb les seves espectaculars termes, van ser declarades l’abril de 2001 Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, fet que les equiparava a conjunts monumentals tan destacats com la ciutat romana d’Empúries o el fòrum de Tarragona. I a la Garriga, més enllà d’aquest conjunt arqueològic, també hi trobem les restes de Can Noguera, fet que ja reafirmava el municipi com a referent històric i patrimonial de la comarca i del país.
Doncs bé, aquest matí s’ha confirmat l’existència d’una nova vil·la romana, que data d’entre el segle I aC i el V dC, a uns terrenys propers a la Bòbila, gràcies a la feina dels arqueòlegs de l’empresa Àtics S.L., contractada per la Generalitat, després d’uns treballs que van començar a principis de d’aquest 2016 mitjançant la tècnica de georadar.
Després de les primeres excavacions, s’han pogut confirmar les sospites suscitades gràcies a l’esmentada tècnica i a hores d’ara ja s’ha fet pública la troballa de murs d’habitatges, d’almenys una tomba amb part d’un esquelet humà i de diverses dolia (recipients que empraven per a emmagatzemar oli i gra).
Si bé aquesta confirmació no ha estat una sorpresa –aquest jaciment ja s’havia documentat per Josep Maurí i d’altres aficionats a l’arqueologia durant la dècada dels 50 i s’hi van dur a terme algunes prospeccions a finals del segle XIX-, suposa una gran notícia pel municipi.
Algunes de les restes trobades durant les primeres actuacions esmentades es troben al Museu Episcopal de Vic i les que es recuperin en futures introspeccions s’inventariaran, s’estudiaran i es conservaran al Museu de Granollers.
Fotografia cedida per l’Ajuntament de la Garriga