Artur Mas explica el seu ideal de país davant de 150 persones a la Garriga

0
Artur Mas_FUMH_nov_2016_01

La Fundació Universitària Martí l’Humà va reunir divendres passat més de 150 persones, les quals van assistir a una xerrada-col·loqui amb l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Sr. Artur Mas i Gavarró. L’acte, organitzat per la Tribuna Universitària de la FUMH, va gravitar al voltant d’un sopar al restaurant La Cabanya, amb una conferència inicial en què Mas hi explicà la seva personal visió sobre “Com es construeix un país nou”, títol de la xerrada, per donar pas posteriorment a un elaborat àpat i a una ronda de preguntes amb interpel·lació directa dels comensals a l’expresident.

L’acte va començar amb un retard de mitja hora respecte l’horari previst a causa de retencions de trànsit a Barcelona que van fer arribar tard el conferenciant, però en la seva intervenció, forçosament escurçada, va ser capaç de sintetitzar l’ideal de país que té en ment i pel qual ha sigut un dels principals protagonistes del procés d’independència en què està immersa Catalunya a dia d’avui.

Mas va centrar el seu discurs en una sèrie de reflexions que considera clau en la construcció d’un nou estat, tant pel que fa a l’inici del procés d’independència d’aquest com per a bastir-ne els fonaments que han de fer que el resultat esdevingui un país equiparable als millors països del món, que són, al seu entendre, aquells que es caracteritzen per tenir “aturs baixos, salaris alts, economies competitives i estats del benestar consolidats”. Tal i com es va encarregar de remarcar, estats com Dinamarca, Àustria o Suècia són clars exemples de territoris on “la gent, quan neix, té una sèrie de garanties i seguretats que no tenen la majoria de països del planeta”, i això té relació directa amb l’existència d’un “equilibri entre drets i deures” dels ciutadans i a totes les esferes, alhora que “es té clar el concepte d’un sol poble”.

Artur Mas_FUMH_nov_2016_02Amb tot això damunt la taula, el 129è president de la Generalitat va lamentar la manca de consensos de país que els catalans som capaços de bastir. Si bé hi ha excepcions remarcables com la unitat al voltant del sistema d’immersió lingüística, Mas insidia en què “cal un consens per a les qüestions bàsiques com l’ocupació i un equilibri travat entre drets i deures”, de la mateixa manera que hem de ser capaços de valorar els lideratges a tots els nivells –entitats, idees, projectes, empreses o governs- i oblidar la hipertensió que hi ha entre “la suposada dreta i la suposada esquerra”.

L’acte, que va acabar tocades les dotze de la nit, va tenir temps també per a la participació del públic, que va interpel·lar amb les seves preguntes el Sr. Mas i va provocar els moments més distesos i participatius de la vetllada.

El Sr. Jordi Salayet director de la Fundació Universitària Martí l’Humà, va presidir l’esdeveniment, que va comptar, també, amb la presència d’alcaldes de la zona com la Sra. Meritxell Budó, de la Garriga, el Sr. Francesc Colomer, de les Franqueses del Vallès o el Sr. Andreu González, de l’Ametlla del Vallès, així com de diversos regidors, si bé no era un acte de partit i també hi varen assistir ciutadans desvinculats del món de la política activa.

Article anteriorEl desembre arriba variable i poc fred
Article següentLa Garriga incrementa el seu patrimoni romà amb una nova vil·la
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.