La Fundació Universitària Martí l’Humà i l’Ajuntament de la Garriga uneixen esforços per tal de crear un Centre de Participació, Igualtat i Qualitat Democràtica (CPIQD) a la població marroquina de Bab Taza, en un projecte que compta amb el finançament de la Diputació de Barcelona i neix amb la voluntat de promoure la qualitat democràtica en el sistema polític i la societat del Marroc.
Després de superar la primera fase del projecte en què s’ha acordat el conveni entre ambdues institucions, els passats dies 6, 7 i 8 de novembre una delegació formada pel director de la fundació, Jordi Salayet, representants de l’empresa que presta el suport tècnic, Mirada Local, i el president de l’Associació Cultural Asilah de la Garriga, Frederic Moreno, van desplaçar-se a la comuna de Bab Taza per tal d’iniciar els treballs i analitzar les característiques socioculturals i les necessitats existents en matèria formativa.
Durant l’estada, a banda de celebrar una trobada institucional i plenament operativa entre les dues parts, es va procedir a una primera sessió de treball de camp amb agents socials de la zona en la qual es van recollir aportacions i propostes rellevants de cara a la concepció del nou centre de formació. Jordi Salayet, ha valorat que “aquestes jornades de treball han resultat un èxit gràcies a la implicació de tots els actors participants. El bon resultat d’aquest primer intercanvi és una clara mostra que aquest projecte arrenca amb força i que la gent de Bab Taza i la regió de Tànger-Tetuan creu, vol i necessita aquest futur centre de formació”.
Objectius del projecte
La iniciativa consisteix en el disseny i posada en marxa d’un centre de formació especialitzat en les àrees de participació ciutadana, igualtat de gènere i qualitat democràtica a la població marroquina de Bab Taza (regió Tànger-Tetuan). El procés de creació del futur centre persegueix els següents objectius:
1. Implicar de forma intensa i directa els agents socials, econòmics i polítics de la regió Tànger-Tetuan a fi d’adequar el projecte a les necessitats i especificitats socioculturals de la regió
2. Formar tècnics, electes i entitats socials de la regió marroquina en aquelles matèries i continguts que els capacitaran per gestionar el futur centre.
3. Contribuir al foment de la igualtat de gènere, el reforç del paper de la dona com a actor valorat en l’esfera pública i a l’apoderament de la dona de la regió de Tànger-Tetuan.
4. Generar un intercanvi de coneixement i experiències entre els governs locals de Bab Taza, la Garriga i els territoris respectius en matèria de qualitat democràtica, participació i igualtat de gènere.
Per què un centre de formació en igualtat i qualitat democràtica?
El Marroc es troba immers en un canvi profund cap a l’obertura de les seves institucions, l’impuls de la transparència en la gestió pública i el canvi de rol de la dona en els afers públics. En aquest sentit, la creació d’un Centre de Participació, Igualtat i Qualitat Democràtica (CPIQD) representa una passa més en la materialització del canvi de paradigma que les institucions marroquines ja han iniciat. Així doncs, el futur CPIQD esdevindrà un espai formatiu i capacitador de referència per a tècnics, electes i entitats socials del país.
Frederic Moreno, president de l’Associació Cultural Asilah de la Garriga