La recepta que us portem avui és un entrant i té com a principal ingredient les sardines, un peix ric en Omega 3, econòmic i amb moltes possibilitats a l’hora de cuinar-lo. Avui, hem decidit confitar-les amb oli, ja que, d’aquesta manera, podem conservar-les durant uns dies en cas de no consumir-les al moment.
INGREDIENTS (per a 4 persones)
– 12 sardines molt fresques.
– Oli suau.
– 2 dents d’all.
– 1 branca de farigola.
– Sal.
GUACAMOLE
– 2 alvocats madurs.
-2 tomàquets.
– ½ ceba tendra.
– Suc de llima o llimona.
– Coriandre.
CEBA CARAMEL·LITZADA
– 2 cebes de Figueres grans.
– 1 cullerada de sucre.
– 1 cullerada de vinagre de Mòdena.
ELABORACIÓ
– Netegem, filetegem bé les sardines i els traiem les escates i les espines.
– En una cassola, hi posem l’oli amb els alls i la branca de farigola per aromatitzar-lo.
– La temperatura de l’oli no pot superar els 80°C, ja que el que volem és confitar les sardines i per això s’ha de fer a baixa temperatura.
– Anem posant dins de l’oli uns quants filets de sardina i els deixem confitar durant uns 5 minuts.
– Els retirem i col·loquem en un paper absorbent.
PER FER EL GUACAMOLE
– Tallem els tomàquets i la ceba en trossos molt petits i reservem.
– Tallem el coriandre també en trossos molt petits.
– Pelem els alvocats i els xafem amb una forquilla fins aconseguir una pasta.
– Hi afegim els tomàquets i la ceba que teníem reservats.
– Hi afegim el suc de llima o llimona i salem al gust.
PER A ACABAR LA CEBA CARAMEL·LITZADA
– Tallem la ceba en trossos molt petits i la posem en un cassola amb una mica de sal i oli a foc molt baix perquè es vagi fent. Quan la ceba estigui transparent, hi tirem el sucre i el vinagre i deixem coure una mica més fins que veiem que la ceba ja la tenim caramel·litzada. Aquest procés pot arribar a trigar uns 25 minuts aproximadament.
– En un plat, hi col·loquem com més ens agradi uns filets de sardina i acompanyem amb una mica de “guacamole” i una mica de ceba caramel·litzada.