Refugiades. Argelers 1936 – Idomeni 2016.

0
thumb cartell

Fa gairebé 80 anys molts dels nostres avis i àvies marxaven a l’exili fugint de la guerra que va provocar el feixisme de Franco. Encara ens indigna veure com el govern francès els va tancar a Argelers i Rivesaltes en pèssimes condicions. A dia d’avui milers de persones fugen de la guerra que ha provocat a Síria el feixisme, que aquesta vegada pren la forma de l’Estat Islàmic.

Davant aquesta situació, de nou la Unió Europea ha girat l’esquena a la solidaritat i ha signat amb Turquia un pacte que vulnera els Drets Humans i els acords de la Convenció de Ginebra sobre les persones refugiades. La UE ha trobat a Turquia qui li faci la feina bruta a canvi de diners. Com a Ceuta i Melilla, davant la necessitat i la urgència humanitària la Unió Europea aixeca murs i militaritza fronteres, crea centres de detenció i mercantilitza les persones acollint persones en funcions de les necessitats del mercat i no de les possibilitats d’acollida.

Pobles i ciutats de tot Catalunya esperem l’arribada de les persones refugiades per reivindicar-nos una vegada més com a país d’acollida i solidari i no deixar que la història es repeteixi: ni volem camps amb persones refugiades, ni CIEs ni cap criminalització de les persones que fugen de les guerres i de la pobresa.

Mentre la Unió Europea organitza les deportacions a Turquia i reforça les fronteres, un grup de joves del Vallès hem decidit anar cap a les camps d’Idomeni i Eko per aportar un granet de sorra a l’actual situació de les persones refugiades. Ens plantegem accions d’emergència humanitària, d’apoderament a les persones dels camps i estem començant amb les necessàries tasques polítiques per a l’obertura de les fronteres i la (impossible i feixuga) gestió burocràtica dels papers d’asil. Som conscients que els Camps són conseqüència d’unes polítiques criminals de la Unió Europea i que anar allà no soluciona el problema però alleuja la situació insostenible per a moltes persones que viuen en situacions humiliants fruit de les guerres que provoquen les potències mundials i de l’abandó posterior. 

Aquest diumenge a la Torre del Fanal podreu trobar una guardiola solidària de la Brigada a Idomeni a una de les parades del mercat de segona mà. Si no podeu apropar-vos però voleu col·laborar econòmicament podeu fer una aportació a ES62 1491 0001 2920 6511 7927. Els diners seran portats directament als camps d’Idomeni i Eko, on seran destinats íntegrament a la millora de les condicions de vida de les persones d’allà. A la mateixa Torre del Fanal, a les 17h hi haurà una xerrada on s’explicaran les causes i conseqüències d’aquest moviments massius de persones que busquen una vida millor i la feina que està fent la Brigada vallesana. Us animem a venir i a participar de les diferents mobilitzacions i iniciatives que es facin al nostre poble en defensa dels drets de les persones, siguin d’on siguin i vinguin d’on vinguin: migrants de les guerres i migrants de la pobresa.

Estellés deia que “hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot”, però també podem deixar d’esperar aquest dia en que haguem perdut tot, i començar a poder-ho tot per no perdre més.

brigada idomeni

Juanma Rojas

Article anteriorPrograma d’ocupació per a majors de 40 anys
Article següent‘Querol, un món petit’, un llibre que retrata l’ara i l’abans del primer barri dels afores de la Garriga, es presentarà aquest dissabte 16 d’abril
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.