El Ple municipal rebutja l’acord UE-Turquia per a la deportació de refugiats

0
ple desembre_2015

El consistori aprovava ahir al Ple de març una moció per rebutjar l’acord entre la Unió Europea i Turquia per a deportar els refugiats que malviuen a Grècia a causa de la crisi siriana i la inacció dels governs europeus. També es manifestaria al l’adhesió al manifest del Dia Mundial de la Dona, així com una moció rebutjant el tancament de grups de P3 a l’Escola Giroi, en un Ple que, com ve essent habitual, va estar predominat per l’apartat de mocions.

La moció contra l’acord UE-Turquia, presentada de manera institucional, va ser llegida per l’alcaldessa, que manifestava el rebuig a la “militarització encoberta” de les fronteres i la tancada de rutes dels refugiats. Condemnava, alhora, la lògica de seguretat que “arrasa” els “valors fundacionals europeus de solidaritat i respecte als drets humans”, tot reblant que blindar les fronteres d’Europa no solucionarà la crisi humanitària.

Al torn de rèplica tots els grups del consistori manifestaren el seu suport, aprovant la moció per unanimitat. Roger Prims, per la CUP, declarava que “no hi ha deure més ètic que la desobediència a un acord com aquest” i destacant el “plus de vergonya” de pactar amb Turquia, un país amb un historial constantment creixent de vulneració dels drets humans. Per la seva banda Xavier Bernaldo, per SI, recalcava la distància de les “elits polítiques” europees en vers al poble. Angel Guillén, per C’s, afirmava que tot i ser un “europeista convençut” votaria a favor, perquè aquesta no és la Europa amb la que s’identifica ell o el seu partit.

No gaudiria de la mateixa unanimitat la moció presentada per ICV, PSC i CUP en contra del tancament de línies de P3 a les escoles públiques, concretament a l’Escola Giroi del municipi. La moció considerava que l’argument de la davallada demogràfica no justifica aquest tancament i que el que cal és destinar més diners a l’escola pública i rebaixar el número d’alumnes per classe de 25 a 20, o fins i tot 15.

Meritxell Coma, regidora d’Ensenyament i Formació per CiU, explicava el vot en contra del seu grup considerant, amb certa tibantor, que quan la moció acusava al Departament d’Educació de la Generalitat d’”opac” estava cometent un error. Coma recalcava també que la qualitat d’ensenyament a la Garriga és molt elevada, i que les crítiques de la moció estaven fora de lloc.

Acord, segons explicava Lluís Marco, tenia dubtes sobre la moció que els durien a l’abstenció, a més de certes discrepàncies amb el redactat. La CUP votaria a favor cridant a no confondre els debats sobre la problemàtica concreta del municipi amb els debats entorn al model educatiu proposat per la Generalitat i l’estat espanyol. Alhora, justificava el seu vot cridant a la defensa de l’escola pública contra les “excuses” del pressupost, per molt legítimes que siguin vista la crisi i l’espoli espanyol. També donaria suport a la moció C’s, així com el PSC i ICV, propulsors juntament amb la CUP de la mateixa. Amb tot, la moció no es va aprovar, en tenir els set vots en contra de CiU davant dels sis a favor de la CUP, el PSC, SI, ICV i C’s.

Seguidament es debatia una moció presentada pel PSC i Solidaritat en contra de la denúncia a garriguencs per part d’ADIF. Segons va explicar Àlex Valiente, pel PSC, uns usuaris de la R3 no varen poder agafar un tren degut al pas d’un altre tren sense avisar per la megafonia de l’estació. Els usuaris varen passar per un lloc fora dels passos habilitats, acció que va provocar que l’agent de seguretat d’ADIF destinat a l’estació els imposés una multa de 180€ a cadascun. La moció demanava reclamar per part de l’Ajuntament l’eliminació de les multes i la devolució de l’import als ciutadans, així com la correcta informació del pas de trens a les pantalles i megafonia de l’estació. La moció es va aprovar per unanimitat.

Tancant l’apartat de mocions, ICV va presentar una moció al respecte del Dia Internacional de la Dona, reclamant la igualtat d’oportunitats per a les dones i la defensa dels seus drets. Carme Farrerons, portaveu d’ICV, cridava als presents a declarar la justícia i equitat de gènere com a tema central de debat polític. La moció s’aprovaria per unanimitat amb Dolors Castellà, per Acord, afirmant que lamentava “haver de repetir aquestes obvietats cada any”, i amb un comentari lleugerament sorneguer per part d’Angel Guillén, que va ironitzar sobre les “fòbies de l’esquerra” i relativitzar la necessitat de la lluita feminista i la “demonització” del capitalisme tot i votar a favor. Aquesta moció va ser acompanyada per l’adhesió al Manifest Institucional del Dia Internacional de les Dones (el text complet de la qual es pot llegir aquí.

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, és destacable que al Ple es va aprovar per unanimitat l’acord de condicions dels empleats públics de l’ajuntament de la Garriga. L’alcaldessa explicava que el conveni de condicions pels empleats públics ha estat pactat amb els treballadors i que, finalment, gairebé després de cinc anys de procés negociador i canvis legals, es podia dur l’acord a plenari. Segons Budó, s’ha vetllat pels drets laborals dels treballadors en les dues legislatures que han dut a terme aquesta negociació, i així s’ha recollit en aquest conveni únic, que regula drets i deures dels treballadors municipals.

S’aprovaria també la derogació de les ordenances generals municipals G10 i G17, reguladores de les activitats i instal·lacions dels establiments musicals i de restauració de pública concurrència, així com la modificació de les ordenances fiscals corresponents. Neus Marrodan, regidora d’Urbanisme, explicava que això servirà per a millorar la tramitació dels procediments necessaris per a iniciar activitats comercials al municipi, aprofitant una llei aprovada el darrer any que permet efectuar-les amb un tràmit molt més senzill. El punt s’aprovaria quasi per unanimitat, només amb l’abstenció de ICV.

El ple també aprovava un reguitzell de punts de caire administratiu, com la pròrroga del conveni per a la gestió dels residus de paper i cartró d’origen comercial amb el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental, la rectificació de la doble inscripció al registre de la Propietat dos de Granollers de la finca destinada a equipament docent a Can Noguera i l’establiment de processos de sol·licitud d’entrada al Consell Municipal de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la Garriga.

S’aprovaria, també, una modificació de crèdit pel total de 155€, amb els que comprar unes taquilles i una càmera fotogràfica a l’àrea de Seguretat Ciutadana.

També es donava compte de la modificació de l’organització del govern municipal arrel a l’entrada de Jordi Calatrava al lloc abans ocupat per Vicenç Guiu.

L’apartat de precs i preguntes va tancar el Ple amb l’intervenció, entre d’altres, d’Angel Guillén per C’s, fent un prec per a posar la bandera d’Espanya a la façana de l’Ajuntament i la foto del rei espanyol a la sala de plens. Tot plegat dient que el prec era “per a que vostès no es facin mal” i “vetllant pels interessos del municipi i de l’alcaldessa”,  explicava  Guillén amb certa sorna.

Marc Bellmunt

Article anteriorDavid Bassa: “Catalunya és la Gàl·lia televisiva d’Espanya”
Article següentSetmana poc càlida amb episodi de pluges dimarts
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.