La recepta que us portem avui forma part del Corpus del patrimoni culinari català i a la qual hem gosat fer-hi unes petites aportacions per tal d’afegir-hi un toc personal. És una recepta que necessita el seu temps, per la qual cosa no podem anar amb presses si volem obtenir un bon resultat i per això és millor preparar-la amb antelació.
INGREDIENTS (per a 4 persones):
– 1 kg de cou de vedella
– 2 pastanagues
– 2 cebes
– 4 dents d’all
– 1 porro
– Manat d’herbes (farigola o llorer)
– Farina
– 1 litre de vi negre de qualitat
– Oli d’oliva verge extra
– Pebre i sal
– Una mica de xocolata negra
– 3 patates
– Mantega
– Tòfona (opcional)
ELABORACIÓ:
– Tallem les pastanagues i el tomàquets en rodanxes i les cebes a quarts.
– En una cassola gran, hi posem les verdures, les herbes, la cua i tot el vi. Tapem i deixem reposar tota una nit.
– Retirem la cua de vedella, l’assequem i la salem. Tot seguit, la passem per farina i enrossim en una paella amb oli ben calent.
– Colem les verdures, reservant el vi, i també les enrossim. A continuació, hi afegim la cua, les herbes i el vi i deixem coure fins que la cua estigui tendra (unes 3 hores, aproximadament).
– Retirem la cua i triturem totes les verdures que, a continuació, passarem per un colador, per tal d’obtenir una salsa fina.
– Tornem a afegir la cua a la salsa i hi afegim la xocolata ratllada. Remenem bé per tal que tot quedi ben integrat i reservem.
– Bullim les patates amb pell i, quan estiguin tendres, les pelem i xafem amb una forquilla afegint-hi una mica de sal i mantega. Si volem posar-hi una mica de tòfona, la ratllem i la integrem a la patata.
– Muntem el plat posant un parell de talls de cua i patata xafada al costat.