8 de març. Cap a la plena igualtat

0
thumb Acord ERC logo 2015

En el cas de la igualtat entre dones i homes, hem malgastat la dita “s’ha millorat molt, però encara hi ha molt per fer”. Més que excusar-nos en els avenços assolits –faltaria més!- cal parar atenció al retrat del present.

La imatge a dia d’avui mostra una notòria diferència salarial entre dones i homes; ensenya una gran desigualtat en les oportunitats a l’hora de trobar feina, una diferència a favor dels homes que creix en l’accés a llocs de responsabilitat; i veiem com les dones duen el pes majoritari de les tasques domèstiques, de la criança dels petits i de l’atenció a les persones dependents. En definitiva, i només parlant en termes sòcioeconòmics: la dona és generalment un accessori, un actor secundari de l’engranatge productiu.

 A això cal afegir una consideració predominant de la dona com a objecte sexual. D’aquí se’n desprenen situacions inhumanes com el gran negoci de la prostitució, que comporta l’esclavatge i el tràfic de dones; o les agressions morals i físiques. És més: al món són més abundants els sistemes patriarcals que per motius de tradició (alguns en diuen religió) mantenen privilegis oposats als drets fonamentals.

Al davant, observem una masculinitat desorientada, massa sovint reaccionària als avenços de la dona, o bé que mira cap a una altra banda davant les desigualtats, quan no les propicia directament.

Ens veiem i no ens agradem. Per això ens cal empènyer més en la transformació cultural i ser perseverants en l’acció política, tal com hem fet els republicans des del primer dia. Ens esmerem perquè els més petits i els joves rebin una bona formació en igualtat, i des de les institucions propiciem actituds i lleis que reverteixin un present ple de mancances, de forma transversal en tots els àmbits. Podem parlar molt i fer poc, però la nostra actitud és la contrària: més enllà del ‘postureig’, treballem dia a dia perquè la foto de cada any s’assembli ben poc a la que hem descrit més amunt. I seguirem sense mirar enrere, perquè l’objectiu final, la plena igualtat, és tot just el punt zero.

Neus Marrodán, primera tinent d’alcalde de la Garriga i presidenta d’Acord Independentista per la Garriga

i Núria Pardo, secretària de la Dona de la secció local d’ERC la Garriga

Article anteriorTorna la Fira de la Botifarra
Article següentBunyols de l’Empordà

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.