De fites i de fundacions

0
thumb Victor Rodriguez 02

Crec fermament que històricament la nostra vila ha gaudit d’un dinamisme cultural envejable. I no es tracta de genètica, sinó d’acumulació de capital humà i de creativitat. Parlo de personatges, d’institucions i de moviments que amb la seva tasca durant anys han fet que la Garriga esdevingués un pol d’atracció cultural, on gairebé tothom hi ha fet parada per un motiu o per un altre i que sovint aporta en creació i oferta cultural més del que pot digerir.

I és aquí on és obligat de parlar d’entossudiment. De l’entossudiment de dues persones, entre moltes d’altres, el fruit del qual és ben palès avui i perdura més enllà de la seva persona.

Em refereixo a la figura de Josep Maurí i a la d’en Santiago Cucurella. Dos garriguencs que amb moltes diferències socials, d’època i de formació… han compartit la voluntat de treballar per la Garriga alhora que dissortadament la mort els va agafar molt, massa aviat. Malgrat aquesta gran barrabassada, però gràcies al seu entossudiment, avui gaudim de dues fundacions –la Maurí i la Martí l’Humà– que amb les seves respectives idiosincràsies fan que la Garriga tingui un tarannà cultural especial. Senzillament perquè són instruments al servei de la societat, vertebradores d’opinió i debat, generadores de coneixement i verdaders ventiladors culturals. Citaré només dos exemples que ho demostren: si la Garriga ha conservat tant patrimoni i, alhora, ha estat tant poc receptiva a diverses corrents de demagògia i populisme, és en bona part, resultat de la tasca d’institucions com aquestes.

Quin país tindríem si més pobles gaudissin d’institucions així! I sobretot, cal dir-ho també, quin país tan prim seríem sense la ingent i abnegada tasca de persones com en Maurí i en Cucurella a la Garriga -que en d’altres contrades tenen altres noms- i que han ajudat a l’engrandiment cultural del nostre país, al progrés de la seva gent i al capdavall, a l’anhelada llibertat.

Una fita és, alhora, un objectiu, un indicador de la distància recorreguda i un record que sobrepassa la pròpia existència. Talment, aquestes fundacions són fites fruit de l’entossudiment -beneit entossudiment!- de persones que han somiat l’evolució sociocultural de la gent del seu voltant i ideades per sobreviure més enllà de la seva persona. Són un llegat per contribuir al progrés de la societat des del seu entorn més immediat, que com bé sabeu, per a nosaltres té un nom ben familiar, la Garriga.

Article anteriorEstirant el fil etimològic de “titellaire”
Article següentTorna la Fira de la Botifarra
Sóc politòleg i gestor cultural. Agrupació Sardanista de la Garriga. Fundació Maurí.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.