El Ple condemna el Plan Hidrológico Nacional

0
Ple garriga_oct_2015

Les forces polítiques municipals van donar suport durant el Ple celebrat aquest dimecres a una moció en contra de l’actual Plan Hidrológico Nacional, considerant que condemna el Delta de l’Ebre. Al plenari també es varen aprovar l’adjudicació del contracte de neteja d’instal·lacions municipals, canvis als cicles formatius impartits a l’EMAD i una moció en contra de l’assetjament a infants i adolescents LGBTI. La sessió es va tancar amb la renúncia dels regidors Israel Molinero, d’Iniciativa per Catalunya – Verds, i Vicenç Guiu, de Convergència Democràtica de Catalunya.

La CUP, ICV i SI presentaven la moció en suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre i contra el Plan Hidrológico Nacional. Roger Prims, per la CUP, afirmava que és un tema recurrent, que fa anys que “s’arrossega”, i lamentava no poder enterrar mai la voluntat de “depredació” del medi de determinats sectors. Prims considerava també que el patrimoni hidrològic de l’Ebre va molt més enllà de l’ecològic, i que la problemàtica també va molt més enllà de les terres de l’Ebre.

Responent a Prims, Meritxell Budó va afirmar que els cabals previstos al PHN són “la mort” de l’Ebre i incompleixen les previsions de la Unió Europea al respecte. L’Alcaldessa lamentava també l’actitud demostrada pel Partit Popular i recordava les paraules del ministre Arias Cañete, que va dir que aprovaria el Plan Hidrológico “por huevos”. També “sense reserves” va ser el suport d’Acord, en les paraules d’Albert Benzekry, així com el de quasi totes les forces del plenari. Ciutadans s’abstindria, amb Ángel Guillén reiterant la voluntat del seu partit de no participar en mocions d’àmbit supramunicipal. La moció s’aprovaria amb els vots a favor de tot el plenari llevat de Guillén.

També la CUP, ICV i SI, a més a més de C’s, presentaren una moció demanant mesures locals i a nivell de Catalunya per a fer front a l’assetjament dels col·lectius de Lesbianes Gais Bisexuals Transexuals i Intersexuals, especialment a l’entorn escolar. La moció naixia de la fusió de dues propostes separades de la CUP i C’s a la Junta de Portaveus, i demanava l’establiment d’un protocol base al Consell Escolar del municipi. Aquest protocol serviria per a facilitar la denúncia de casos d’assetjament a l’Observatori Contra l’Homofòbia i incorporar criteris LGBTI al Pla d’Igualtat municipal. Es demanava també a la Generalitat que desplegui i dediqui els recursos pertinents a les lleis de protecció d’aquests col·lectius, especialment en vista que el 90% de casos d’assetjament escolar, segons la cupaire Clara Dachs, són deguts a raons d’identitat o orientació sexual. La moció s’aprovaria per unanimitat, però el protocol quedava en espera de revisions després de ser criticat per insuficient per la majoria de forces del plenari.

Continuant l’apartat de mocions CiU, ICV i SI demanaven rebutjar l’acord marc sobre menjadors escolars. Meritxell Coma, Regidora d’Educació, explicava que aquest acord marc impactaria als centres garriguencs, proposant uns criteris d’externalització del servei de menjador per barems eminentment econòmics. Coma considerava que al menjador escolar ha de prevaldre la qualitat del menjar i del mètode pedagògic aplicat per sobre dels criteris econòmics, a més de recordar que l’acord exclou els serveis d’atenció matinal i de tarda als infants. Per tot això, es proposava el rebuig a aquest acord, que va ser aprovat per unanimitat, amb Israel Molinero, per ICV, destacant el tracte “casolà i personalitzat” que aporta l’autogestió del menjador escolar als centres de la Garriga, a més de ressaltar que això permet emprar productes de quilòmetre zero a l’elaboració dels àpats.

L’apartat de mocions el va tancar Ciutadans, demanant que els parcs infantils s’adaptin a les necessitats dels infants que pateixin de discapacitats. La moció, com era d’esperar, va comptar amb el suport unànime de tots els partits i l’Alcaldessa va afirmar que s’està treballant actualment en el disseny de parcs infantils al municipi amb aquestes adaptacions.

En un pla menys declaratiu, el Ple també va aprovar per unanimitat l’adjudicació del contracte de serveis de neteja de les dependències municipals, que s’ha adjudicat a l’empresa Externalia. Es tracta d’un contracte de tres anys prorrogable a tres més, amb un import anual de 348.000 € més IVA, 10.000 € menys que els de l’adjudicatària anterior. En contrast amb aquesta adjudicació, es deixava deserta la licitació del contracte de manteniment i neteja del verd urbà de la Garriga, reservat a centres especials de treball. Neus Marrodan, per Acord, explicava que cap de les dues empreses que es varen presentar arriben als mínims tècnics requerits al plec.

Així doncs, es presentarà més endavant una nova licitació del contracte, revisant els termes i separant-lo en dos contractes diferents, un de manteniment i un de neteja. L’oposició destacava “l’oportunitat perduda”, segons el socialista Álex Valiente, que representa aquest concurs. Per part seva, Israel Molinero recordava que als centres especials de treball se’ls ha de tenir en compte més que el seu rendiment laboral, en tant a la tasca social que duen a terme.

S’aprovaria, també, la sol·licitud al Departament d’Ensenyament per a canviar les titulacions impartides a l’EMAD. Meritxell Coma detallava que es passarà a fer el curs de Reproduccions Artístiques en Fusta, amb un currículum molt similar al d’Ebenisteria Artística i millor adaptat a les necessitats del teixit empresarial. Tanmateix, el grau superior de Mobiliari desapareix per manca d’alumnes i es demanarà que el grau superior de Gràfica Interactiva inclogui el grau de Gràfica Publicitària com a titulació doble, responent a les peticions i necessitats d’alumnes i professors. Només el PSC es va abstenir en la votació del punt, al·legant dubtes pel que fa al reciclatge de professorat.

Pel que fa a una sèrie de punts de caire administratiu, es varen aprovar una modificació de les Bases per a la convocatòria d’ajuts a projectes de cooperació al desenvolupament i solidaritat, la massa salarial del personal laboral de l’Ajuntament, que ascendeix enguany a 2.567.155,54 € més 88.534,14 € de l’OAMC, i una resolució d’alcaldia relativa a la modificació de la llicència d’obres del carrer Negociant 29. En aquest darrer punt, no obstant, es va produir un moment d’enfrontament entre Xavier Bernaldo, de SI, i Neus Marrodan. Bernaldo s’abstenia a la votació, lamentant “una errada més” del departament d’Urbanisme, que va qualificar de “sobredimensionat” i “mal organitzat”. Des de Solidaritat no consideren que sigui error de la regidora, però li demanen que “posi ordre” a la regidoria perquè temen que aquest error “no serà l’últim”. En un sentit similar, C’s també es va abstenir.

L’Alcaldessa donaria compte al plenari també de la resolució de modificació de la composició de la Junta de Govern Local, que passa a estar composta de 5 membres: la mateixa Alcaldessa, els tres tinents d’alcalde i un representant de l’oposició, lloc que rotarà entre els diferents grups polítics del municipi. El Ple es va tancar amb les renúncies d’Israel Molinero i Vicenç Guiu, a qui tots els integrants del Consistori varen agrair la feina feta i varen desitjar sort en llurs futures empreses.

Marc Bellmunt

Article anteriorL’adéu de Duran i Lleida
Article següentNúria de Gispert, a la Garriga el proper 9 de febrer
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.