Segurament, quan parlem de lasanya ens ve al cap un plat de pasta farcit de carn picada amb tomàquet i cobert de salsa beixamel i formatge gratinat.
Aquest típic plat de pasta té la particularitat que es pot fer de moltes maneres i amb els ingredients que més ens agradin. Per això avui hem pensat en una lasanya diferent i amb un ingredient que tot just comença a tenir protagonisme, ja que comença la seva època: parlem de la carxofa.
Per fer aquesta lasanya per a 4 persones necessitem:
– 2 kg de carxofes
– 80 g.de formatge de cabra
– 40 g. de formatge parmesà
– 1 paquet de plaques de lasanya (nosaltres hem utilitzat unes que no necessiten cocció prèvia, ja que es fan quan es posen al forn per gratinar la lasanya).
– Oli d’oliva verge extra
– Un grill d’all
PER A LA SALSA BEIXAMEL:
– ½ litre de llet
– 60 g. de mantega
– 60 g. de farina
– Sal
– Pebre negre
– Nou moscada
ELABORACIÓ:
Primer de tot, tallem l’all molt fi. Seguidament, posem una mica d’oli en un caçó i cuinem l’all suaument vigilant que no es cremi. Per preparar les carxofes, en traiem les fulles exteriors fins que només quedin les més tendres. A continuació, tallem la punta de les carxofes, les tallem en làmines molt fines i les afegim al cassó on tenim l’all enrossit. Saltegem les carxofes una mica perquè s’enrosseixin i acte seguit hi afegim una mica d’aigua i baixem el foc perquè es coguin a poc a poc.
Mentrestant, preparem la salsa beixamel. Per elaborar-la, primer posem la mantega en un cassó i deixem que es vagi desfent. A continuació, hi afegim la farina i ho movem fins que ens quedi una massa cremosa de color groguenc que mantindrem uns minuts a foc mig perquè es cuini bé i no tingui gust de farina.
Tot seguit hi afegim la llet a poc a poc i movent amb unes varetes perquè no es formin grumolls, hi afegim la sal i la nou moscada i ho deixem coure fins aconseguir la textura desitjada.
Una vegada tenim les carxofes ja cuites, preparem una safata per anar al forn i hi posem una capa de lasanya i una altra de carxofes, formatge de cabra tallat en trossos petits i una mica de beixamel. Repetim la mateixa operació les vegades que es vulgui.
Acabem cobrint la lasanya amb salsa beixamel i formatge parmesà ratllat.
Ho posem al forn prèviament preescalfat a 200°C i ho deixem uns 20 minuts aproximadament fins que agafi un color enrossit.
Que vagi de gust!