Carta oberta a Felip de Borbó

0
manel mas

Com era d’esperar, el teu discurs no m’ha agradat gens. Des que tens el títol de rei no et reconec, no és que tu i, especialment, el teu pare em caiguéssiu massa bé, però com a príncep et tenia en més consideració. A diferència del teu progenitor has obtingut títols universitaris i semblava que estaves més preparat per la tasca que, per via successòria, estaves destinat a desenvolupar.

Vaig decidir no escoltar-te perquè suposava quina mena de discurs faries, però al llegir la premsa i veure els comentaris de Facebook, ho he fet aquest matí mitjançant internet. Volia escoltar de primera mà les teves paraules i formar-me la meva pròpia opinió. La intuïció no m’ha fallat i, com esperava, el teu discurs m’ha decebut.

T’adreces al poble i li parles de confiança en el futur i sacrifici per tirar endavant. Ni una sola paraula pels que pateixen penúries, per als desnonats de casa seva, per als que han perdut els estalvis a Bankia ni una paraula de condemna a la corrupció… I tot això ho fas des del palau reial, un edifici carregat de luxe en grau extrem i elevat cost de manteniment. No creus que, tractant-se del Nadal, hagués estat més coherent fer-ho des de la Zarzuela?

Sense citar Catalunya pel seu nom, la vas tenir molt present: junts hem fet una gran nació, junts ens en sortirem, la nostra historia comuna ens uneix, la unitat està per sobre de tot. Semblava un míting de Rajoy o Rivera i no crec que aquest sigui el paper que has de jugar, ja que se suposa que ets rei de tots els espanyols i per tant, ara com ara, també ho ets dels catalans i sembla que no ho tens en compte. Parles d’un gran pacte d’estat per superar la crisi però sembla destinat a que  Catalunya no se’n vagi.

Catalunya té amb Espanya un contenciós que dura des que un avantpassat teu, també de nom Felip, ens va arrabassar la història, els drets i la dignitat. Pertanyem a Espanya per un dret de conquesta, no ho oblidis. Ha passat molt de temps i hem intentat l’encaix que ens permetés conviure amb tots els pobles de l’estat i no ha estat possible. T’has preguntat mai el perquè? Que dos milions tres-cents mil catalans votessin el 9-N no crida la teva atenció? No creus que, com a súbdits teus, els hauries d’escoltar i veure què hi pots fer?

No em parlis de la Constitució que no vas votar ni de les lleis. Els primers a no complir-les han estat els governs centrals, incomplint l’Estatut, els pressupostos generals de l’estat, i envaint competències de tot tipus. A tu, el dèficit fiscal de 7,5 milions dels espanyols no veig que t’interessi gaire. Parles de complir la llei i carta magna per sobre de tot, tant és que perjudiqui una part. D’alguna forma estàs dient que, encara que siguin injustes, les lleis s’han d’obeir i als secessionistes, que ignorar la llei porta a la “decadència, empobriment i aïllament” i jo et pregunto: empobriment de qui?

Per acabar voldria manifestar que, com a rei, tens la llei al teu costat i, com així consta en la Constitució, la teva figura de a Cap d’Estat és legal. Una altra cosa seria parlar de legitimitat, ja que ets rei, igual que ho va ser el teu pare, per voluntat expressa d’un dictador, que va omplir de sang la península Ibèrica, provocant un cop d’estat contra un govern sorgit de les urnes.

Mal que em pesi, ets el meu sobirà, però vull manifestar que ho ets per imperatiu legal, ja que no he pogut triar entre monarquia o república i no crec que això sigui gaire democràtic.

Manel Mas

Article anteriorLa No independència… és dependència (97)
Article següentEstirant el fil etimològic de Les bicoques de la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.