El Ple aprova el pressupost i les ordenances fiscals pel 2016

0
thumb ple desembre 2015

El dimecres de la setmana passada se celebrava el darrer Ple municipal de l’any 2015, un Ple centrat en el debat dels pressupostos per al proper exercici fiscal. Aquests, que inclouen inversions com l’adequació de Can Luna com a espai polivalent o la rehabilitació de la coberta de la Doma, es varen aprovar amb els vots del govern i del PSC, amb la resta de l’oposició abstenint-se, excepte la CUP, que s’hi va mostrar directament en contra. Tant en el cas dels pressupostos com en de les ordenances fiscals, que també s’aprovarien en aquest Ple, la major crítica de l’oposició a l’obra de govern va ser la manca de canals de participació directa per a l’oposició i la ciutadania.

El Ple va començar, però, amb la presa de possessió del regidor Xavier Bernaldo per Solidaritat Catalana per la Independència en substitució de Pep Oliveras, que va deixar el plenari el mes passat. Bernaldo, que torna al plenari després que SI perdés un regidor les darreres eleccions, va jurar la Constitució i l’Estatut d’Autonomia per imperatiu legal, tal com és habitual en regidors de forces independentistes. Després de l’aprovació del seu nomenament, per unanimitat, Bernaldo llegia un breu manifest en què afirmava els seus dos objectius al plenari: treballar per la independència de Catalunya i fer política municipal d’una manera diferent. Alhora, Bernaldo va agrair la feina feta a Pep Oliveras i el seu tarannà.

Més endavant a la sessió plenària es va debatre l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals per a l‘exercici 2016. Meritxell Budó (CiU) va explicar als presents com des de l’exposició pública iniciada a l’octubre la CUP havia presentat al·legacions a l’ordenança fiscal, que es desestimaven. Les propostes de la CUP incloïen congelar l’IBI a immobles valorats en menys de 75.000€ i pujar-lo en graons progressius a immobles més grans, entre un 1,5% i un 5% segons el seu valor cadastral.

Els cupaires també proposaven un gravamen del 10% a grans superfícies i bancs i una condonació del 90% de l’IBI a famílies en risc d’exclusió social. L’alcaldessa també va explicar que la CUP proposava canvis a la taxa de talat d’arbres i a la de recollida d’escombraries, entre d’altres. Amb tot, justificava Budó, la desestimació d’aquestes propostes no pretenia ser un menyspreu ni a la proposta ni a la feina feta, per les que donava les gràcies, però es feia imperativa degut al poc temps amb que es presentaren les propostes.

Clara Dachs, per la CUP, responia declarant el vot en contra de la seva formació i demanant, tot i així, treballar per la incorporació d’aquestes mesures en un futur. Amb ells coincidirien ICV i SI, que també votarien en contra. Per la seva banda, Ángel Guillén, de Ciutadans, va acusar a la CUP de voler provocar un “prejudici per a la classe mitja” amb la seva proposta de progressió de l’IBI i els va retreure també que taxar als bancs “és només ideològic”. Les ordenances tirarien endavant amb el vot favorable de CiUAcordCiutadans i el PSC, però amb l’oposició de la CUPSI i ICV.

El nucli de la sessió del Ple seria, però, l’aprovació del pressupost general pel 2016. L’alcaldessa el qualificava d’“ambiciós”, amb un increment “notori” en inversions, social, però també de foment de l’activitat econòmica. Per a Budó, un pressupost que vol lluitar en contra de la cronificació de la crisi a certs sectors de la població: “a la Garriga no volem deixar ningú enrere, volem que tothom tingui la seva oportunitat”.

El pressupost pel 2016 preveu un increment del 4% respecte l’exercici anterior, quedant fixat en 17.424.809,50 €. Part d’aquest augment es deu a la partida d’inversions, que creix en un 65% i que queda vora els 2.365.000 €. Abans de donar pas a Vicenç Guiu, cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, Budó va agrair als altres grups, així com als veïns del municipi, la presentació de propostes pel pressupost. Per la seva banda, Guiu explicava a grans trets el previst al capítol d’inversions:

– Adequació de Can Luna com a espai polivalent: 500.000€

– Millora accessibilitat al centre: 415.000€

– Millora enllumenat públic: 415.000€

– Millora del clavegueram: 363.000€

– Reforma de Can Mora: 334.000€

– Finançament del OAMC: 287.000€

– Actualització de programari i equipament de TIC: 225.000€

– Expropiació de la finca de Can Terrers: 150.000€

– Manteniment del talús del Riu Congost: 115.000€

– Rehabilitació coberta de la Doma: 82.000€

– Mobiliari i maquinària de diverses instal·lacions municipals: 40.000€

– Arranjament d’habitatges per a gent gran: 6.000€

– Desfibriladors: 6.000€

– Millora de l’entorn de la Pista nº1: 5.000€

– Millora de la museografia del Refugi Antiaeri: 4.000€

Clara Dachs (CUP) va manifestar directament el sentit del vot del seu grup: en contra. Per a Dachs no s’ha fet un vertader procés participatiu, entenent que “donar un mail per a enviar propostes no és fer un pressupost participatiu”. La CUP seria l’únic grup que es manifestaria obertament en contra dels pressupostos.

Ángel Guillén (C’s) afirmava que són uns pressupostos atrevits, però potser no tant com el seu grup hagués volgut. Guillén va criticar la no inclusió de propostes del seu grup com les beques educatives per a esportistes i partides per a campanyes de foment de l’esport entre la població. També va reiterar les seves crítiques als plans d’ocupació llençades durant la campanya electoral municipal, afirmant que “converteixen l’Ajuntament en una ETT precària” i que són ineficaços. Tot i així des de C’s es va agrair que s’hagin implementat propostes com els camins escolars, motiu pel qual justificaven la seva abstenció.

Álex Valiente (PSC) va rebatre durament a Guillén, afirmant que el PSC no pot votar en contra d’uns pressupostos que aporten 450.000€ per a plans d’ocupació al municipi i que permeten donar solucions i formació a persones a l’atur. El PSC seria l’únic vot a favor dels pressupostos fora de l’equip de govern –que d’altra banda té una majoria més que suficient per a aprovar-los-, però condicionava aquest suport a un major control de l’obra de govern i més participació per part dels grups de l’oposició.

En aquest sentit, reincidiria Bernaldo per SI, que es va abstenir però va demanar una comissió política concreta per a començar ja des del proper gener a treballar els pressupostos del 2017. Israel Molinero, per ICV, afirmava que els pressupostos “per primera vegada” tenen una proposta de millora del municipi i un caire social. A ICV es donen per “raonablement” satisfets, afirmava Molinero,  tot i que consideren que cal més participació de la ciutadania, ja que els pressupostos participatius promesos en campanya s’endarrereixen fins el 2017. ICV també s’abstindria, entenent que de cara al proper pressupost  “hi ha molt camí per recórrer”. Amb tot, els pressupostos s’aprovaven amb 12 vots a favor (CiU, AcordPSC), 3 abstencions (SIICV, C’s),i 2 vots en contra (CUP). En un sentit similar s’aprovaria la relació de llocs de treball de l’Ajuntament i de l’OAMC, amb els vots a favor del govern i l’abstenció en bloc de l’oposició.

En aquest bloc d’acords sobre l’economia de l’Ajuntament es varen aprovar, també, l’acord d’amortització anticipada de crèdit del préstec del BBVA envers el municipi, una resolució d’alcaldia per a l’aplicació d’un altre romanent de tresoreria pel paviment de vies públiques i la rehabilitació de les cases dels mestres, així com la subvenció per concessió directa a Càritas que si no s’hi destinessin s’haurien d’emprar en amortització de deute. Seguint amb un aspecte solidari, es va aprovar la declaració d’obres d’interès social de les reformes a l’Asil Hospital, al qual se li bonificarà l’import íntegre d’aquests tributs sobre les obres. També s’aprovaria el calendari sessions plenàries per l’any 2016, que seguiran tenint lloc el darrer dimecres de cada mes, llevat dels plens de novembre i desembre, que s’adelanten per a donar espai a les festes nadalenques.

Text: Marc Bellmunt

Fotografia: OAMC

Article anteriorEls Pastorets de la Garriga celebren el seu desè aniversari
Article següentPostura de la CUP la Garriga al darrer Ple
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.