Els torrons

0
208

Som a les portes de les festes de Nadal i, com cada any, i seguint la tradició, el torró continua sent el protagonista entre els dolços que degustem durant aquestes festes. El que sí està clar és que han anat evolucionant, i si abans només podíem trobar el de Xixona i el dur d’ametlla, avui dia hi ha una extensa gama de formes i sabors que es pot trobar durant tot l’any.

A Espanya aquest dolç és d’origen àrab, ja que l’ametlla i la mel eren utilitzades a Al-Àndalus per a l’elaboració de molts dolços. També cal dir que la climatologia de les terres ibèriques va afavorir el cultiu de l’ametlla i en particular la varietat Marcona.

Existeix una bonica llegenda a Xixona que parla de com es va originar el torró en aquelles terres:

“Per aquells temps, el Rei va contreure matrimoni amb una princesa escandinava, per la qual cosa aquesta va haver de venir a aquestes terres deixant enrere el seu fred país d’origen. La princesa es va sentir molt trista al no poder gaudir dels bells paisatges del seu país plens de neus perpètues. El rei, desesperat per veure a la nova reina decaiguda, per evitar la seva tristesa, va tenir la idea de plantar per tots els seus territoris, al voltant del castell, milers d’ametllers. D’aquesta manera, quan els ametllers van florir, van sembrar el paisatge de tonalitats blanques, de tal manera que tot semblava nevat, i la princesa va tornar a recuperar la seva felicitat. Els habitants de Xixona, a partir d’aquest moment, van aprendre a recollir els fruits dels ametllers i a tractar-los, elaborant així les primeres mostres de torró i derivats”.

A Cuinem per tu un any més elaborem torrons artesans. Aquest any hem elaborat el típic de gema cremada, un de xocolata negra amb avellanes i un de tiramisú que ha estat la novetat d’aquest any.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.