El Ple Municipal rebutja la violència masclista

0
Ple garriga_oct_2015

Aquest dimecres, en un Ple Municipal més plàcid –i concís- que els dos anteriors, tots els grups polítics del poble es varen adherir al Manifest Contra la Violència Masclista de l’Institut Català de la Dona. A més, es va aprovar una moció institucional contra el tancament de la taquilla de RENFE a la Garriga, i el regidor de Solidaritat Catalana per la Independència, Josep Oliveras, va presentar la seva renúncia.

Juliet Grau, regidora d’Igualtat, llegia al Ple el manifest d’enguany al respecte del dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Grau també va explicar als presents que del 18 al 27 de novembre es faran una sèrie d’activitats, tals com cinefòrums, exposicions i tallers entorn a aquesta xacra social. Tots els grups varen manifestar el seu total suport al manifest i la seva intenció de treballar “dia a dia” i “més enllà de les declaracions”.

Amb la mateixa contundència, el Ple va aprovar la moció institucional sobre la supressió de la taquilla de l’estació de RENFE. Segons l’alcaldessa, la moció sorgeix del col·lectiu Per Que No Ens Fotin El Tren, que rebutja les lamentables condicions de la línia de tren que serveix al municipi. “Tenim una R3 que cada dia ens fa ser més ciutadans de segona”, afirmava Budó. La moció reclama en aquest sentit el desdoblament de la R3 –poden llegir el reportatge que La Garriga Digital va dedicar a aquest assumpte aquí-, la seva adequació al servei que necessita el municipi i la restitució del servei de venta a taquilla. Per la seva part, Neus Marrodan, regidora per Acord, va afirmar que aquesta línia de rodalies “ens posa en desavantatge com a ciutadans”. La moció es va aprovar per unanimitat, amb Meritxell Budó anunciant que té avui divendres una reunió amb RENFE.

També per unanimitat s’acceptaria la renúncia de Josep Oliveras, regidor de Solidaritat. Oliveras, que no podia assistir al plenari per motius personals, va dedicar una breu missiva als seus companys agraint-los la feina feta conjuntament i emplaçant-los, amb to d’humor, a votar a favor aquest punt.

La unanimitat al ple va seguir amb l’aprovació de l’inici de l’expedient de delimitació del terme municipal. Neus Marrodan, en qualitat de Regidora d’Urbanisme, explicava que aquest nou expedient pretén corregir irregularitats en la delimitació del terme, sobretot en les seves coincidències amb l’Ametlla per la zona del Serrat, amb el Figaró per la zona de Gallicant i amb Cànoves per Can Violí. En aquest sentit, els grups de l’oposició varen demanar al govern que se’ls informi pertinentment de l’avanç d’aquest expedient, així com estar al corrent de com afecta això al polèmic projecte de berenador a Ca l’Artigassa. El punt va ser aprovat amb l’acord de tots els regidors.

A l’apartat ordinari del Ple també es varen aprovar per unanimitat tot un reguitzell de punts de caire més administratiu: l’aprovació definitiva del Pla de Millora Urbana de la finca del carrer Banys nº5, l’acord de dies addicionals d’assumptes personals i de vacances per antiguitat concedits als funcionaris municipals, la incorporació del terme “garriguenc/a il·lustre” al Reglament d’honors i distincions, i preus públics per al torneig d’estiu de 48h de futbol sala, l’espectacle dels Pastorets, que es fixa en 6 euros per a menors de 14 anys i 10 € per a adults, així com dos expedients de modificació de crèdit per a l’OAMC i per a la compra de material de curs pels alumnes de l’EMAD.

També es varen aprovar dues compatibilitats per a treballadors municipals, una per a un operari de la brigada i l’altra per a una tècnica auxiliar de l’àrea d’esports. Val a dir que ICV es va abstenir en l’aprovació d’aquestes compatibilitats ja que considera necessari debatre-les en més profunditat amb tots els grups polítics de l’Ajuntament.

Un dels punts on la unanimitat es va trencar, com era d’esperar, va ser el debat de la moció de l’AMI i l’ACM en suport a la resolució del Parlament de Catalunya en ver a la desconnexió política amb Espanya. La moció es va aprovar amb els vots a favor de CiU, Acord i la CUP, amb Roger Prims, regidor d’aquests darrers, afirmant que des del seu partit esperen un compromís “ferm” amb la resolució i sense por a la “amenaça repressiva” de la legalitat espanyola. ICV es va abstenir, perquè tot i que Israel Molinero afirmava que si la resolució és “el desafiament més gran que s’ha fet a un estat com l’espanyol” endavant, l’ecologista preferiria la convocatòria d’un referèndum consultiu abans de la constitució d’un estat independent.

L’únic vot en contra va procedir del PSC, amb Àlex Valiente afirmant que la societat catalana està “dividida” i que no hi ha una majoria social suficient per a tirar endavant el procés independentista. Valiente també va aprofitar per a fer una referència a l’actual debat d’investidura presidencial afirmant que el seu era “un no tranquil”.

Molt més acolorida va ser, com és habitual, la intervenció d’Ángel Guillén, de Ciutadans. Guillén, que en d’altres ocasions ha llegit textos com la constitució espanyola al Ple o altres textos històrics, va començar la seva intervenció llegint un text de Ciceró en llatí, l’inici de la primera Catilinària. Al text, que Guillén establia com a paral·lel al procés d’independència de Catalunya, Ciceró acusa a Catilina, membre del senat romà que va arribar al poder mitjançant suborns, intents d’assassinat en vers a Ciceró i altres membres del senat i la organització d’un exèrcit sublevat.

Després d’una extensa invectiva contra la moció, la declaració del Parlament a la que es refereix i el procés independentista en general, Guillén a afirmar que tot plegat “atempta contra la democràcia” i no voler participar en el debat, tot i que la seva intervenció ja arribava al quart d’hora. L’alcaldessa li va recordar que, en virtut d’aquesta intervenció, ja havia participat i que com a molt podia o bé abstenir-se o bé votar en contra. Guillén, embegut de l’esperit de Ciceró, va abstenir-se finalment, al·legant “imperatiu reglamentari”.

L’apartat de mocions del Ple va ser extraordinàriament breu, amb només una, presentada per CiU, Acord, la CUP, i ICV, versant sobre mesures per a evitar la pobresa energètica. Dolors Castellà, per Acord, lamentava que el govern espanyol hagi declarat inconstitucionals les mesures al respecte preses per la Generalitat, tot demanant que l’Ajuntament de la Garriga rebutgi “enèrgicament” els recursos al Tribunal Constitucional per a impedir treballar contra la pobresa energètica i ajudar a les persones afectades. Tots els grups polítics es varen sumar a la moció, llevat de Ciutadans. Guillén defensà la impugnació de la llei i va considerar que era “poc ambiciosa”, declarant a més trobar a faltar a la moció una crítica a la Generalitat. Ciutadans es va abstenir, al·legant que una moció d’aquest contingut no pertany a un municipi sinó al Parlament.

En l’apartat de precs i preguntes la CUP va presentar en nom de totes les forces de l’oposició un prec en rebuig a com s’ha formulat la reurbanització carrer Calàbria, sense informar prèviament ni convocar a l’oposició i sense fer mesures participatives en vers a la ciutadania. L’alcaldessa va justificar aquestes accions degut a la necessitat de presentar amb urgència el projecte per a no perdre una subvenció i ha afirmant que no hi ha afany d’amagar el projecte ni mala intenció des de l’Ajuntament.

Marc Bellmunt

Article anteriorLa majoria silenciosa
Article següent40 aniversari del 20-N
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.