L’Associació Cultural Asilah, dins el cicle de Foment per la Pau de l’Ajuntament de la Garriga, va desenvolupar el passat més d’octubre les Jornades Arts i Cultures per la Pau.
En el contingut d’aquestes hi va haver dues exposicions: la primera, de Pintura i Fotografia amb la col·laboració de la Fundació Fornells Pla – Conxa Sisquella i una taula rodona sobre l’art contemporani del Marroc i Catalunya amb artistes pintors marroquins i residents de la Garriga; i una altra exposició sobre la Guerra del Rif.
També es va realitzar una conferencia a Can Ramos de la Fundació Universitària Martí l’Humà, presidida per Xavier Bosch Director d’Immigració de la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, sobre Convivència Religió i Pau, amb la participació de periodistes marroquins i representants de les religions que conviuen al Marroc (jueva, musulmana i cristiana) amb una molt interessant taula rodona on la conclusió va ser que les religions no han de ser ni excloents ni tampoc eines per a generar conflictes, com el que està succeint a Síria i Iraq.
En aquells moments, com a organitzadors de les jornades, no podíem preveure el que un mes després ha succeït per culpa d’unes persones descerebrades en nom d’una religió: la barbàrie terrorista en un país tant solidari i participatiu com França, fent mal a uns innocents, que podien ser creients de qualsevol religió o no, però també de la musulmana.
En la conferència celebrada a la Garriga, tots, sense cap distinció ni exclusió de raça ni religió, vàrem condemnar l’ús de la religió en la generació dels conflictes. L’Imam Alí Bakri, considerat al Marroc com a expert islamista moderat i que va assistir a la conferència procedent de Rabat, ens va comunicar que el Consell d’Imams del Marroc estava estudiant exigir la condició necessària i obligatòria per a poder exercir d’Imam, la capacitació per l’ensenyament, cosa que en aquests moments no s’exigeix.
La nostra Associació, l’única amb reconeixement català i marroquí a Catalunya i que agrupa associats d’origen divers (del Marroc i Catalunya, entre d’altres), volem CONDEMNAR els fets produïts a la ciutat de París per “cafres terroristes, mal anomenats islamistes” perquè atempten contra la llibertat i, en general, els drets humans, alhora que volem mostrar la nostra condolença a les víctimes dels atacs perpetrats .
Als terroristes causants de la barbàrie de París i els seus col·laboradors, a curt termini se’ls ha d’aplicar mesures judicials i penals, però també demanar als governs dels països que faciliten armes i recursos econòmics als participants en els conflictes que s’abstinguin d’ajudar els terroristes de forma directa o indirecta.
Tots els països, a nivell intern i a mig termini, han de treballar per a solucionar les causes estructurals que faciliten la proliferació de terroristes, pel caldo de cultiu que suposa la falta d’educació, cultura i cooperació, així com l’atur, la drogodependència, etc.
No condemnem amb caràcter general a tots els musulmans, pel que han fet un bàrbars terroristes. Dins d’una societat civilitzada com la nostra no seria just; els terroristes no podran justificar en cap cas la violència i, com van dir tots els ponents a la conferencia de la Garriga, la religió és amor i pau; no pas odi i mort. I nosaltres hi afegim: els no creients tampoc podran justificar mai la violència perquè aquesta va en contra dels principis generals del dret, i no matar és un d’ells.
Per acabar, subscrivim el lema de França, país que ha sofert la barbàrie terrorista, “Llibertat, Igualtat i Fraternitat” i nosaltres hi afegim: per un món en el que hi caben molts mons.
Frederic Moreno, President Associació Cultural Asilah