La carta que no ha escrit el Tribunal Constitucional (i que hauria d’haver escrit)

0
thumb manel mas

Excel·lentíssim Senyor Mariano Rajoy

Presidència del govern

Palacio de la Moncloa

MADRID.

Senyor.

A la vista de la modificació que vostè i el seu govern, amb el suport del seu partit, ha fet fer en referència al TC, els sotasignants, membres del dit tribunal, reunits en ple volem fer-li les següents consideracions:

1-. Com vostè sap, el Tribunal Constitucional és l’intèrpret suprem de la Constitució, és independent dels altres òrgans constitucionals de l’Estat i està sotmès sols a la Constitució i la seva Llei Orgànica. També es cuida dels conflictes constitucionals de competències entre l’estat i les comunitats autònomes o d’aquestes entre si.

2.- No és un tribunal que imparteixi justícia, condemni o absolgui ningú. Les seves sentències s’ajusten a dictar si una norma, llei o decret són constitucionals o no. Serà el govern central, autonòmic o municipal, qui prendrà les mesures que corresponguin, d’acord amb la sentència, a través de la justícia ordinària o penal.

3.- Vostè pretén que aquest tribunal inhabiliti i sancioni els polítics que el desobeeixin, fins i tot, violentant l’estat de dret. Com vostè ja sap, o hauria de saber, les resolucions d’aquest tribunal es poden fer complir per mitjà del sistema judicial ordinari. No és funció del TC convertir-se en un òrgan de presa de decisions d’un caràcter purament administratiu i menys en el cas del procés català..

4.- Amb aquesta decisió, perjudicarà encara més el TC, que des de la sentència de l’estatut de Catalunya no gaudeix de la confiança i el prestigi que es mereix. Que hagués de ser aquest tribunal qui es carregués el que havia aprovat un parlament, les corts generals i refermat en referèndum pels ciutadans no es va considerar correcte per molta gent després de quatre anys de deliberació i moltes pressions rebudes.

5.- I fent referència a l’apartat anterior, ens preguntem: Per què el seu govern no ha impugnat altres estatuts d’autonomia, donant per bons alguns articles que, en el cas de Catalunya, es van declarar inconstitucionals?

6.- En referència al procés català, vostè ha acudit a aquest tribunal en diverses ocasions. Està en tot el seu dret fer-ho si així ho considera oportú. Ara ho ha tornat a fer i nosaltres li hem donat un veredicte. Permeti’ns, però, dir-li que un problema com aquest s’hauria d’haver resolt políticament, no mitjançant el TC. Considerem que, això, és perjudicial per la negociació i el diàleg, en una paraula, perjudicial per la pròpia democràcia.

7.- Ja per acabar, aconsellaríem que modificacions com la que ha fet, tinguessin un mínim suport dels partits que conformen l’arc parlamentari i no només el del seu per disposar de majoria absoluta. És preocupant el rebuig de la resta de formacions polítiques i més, quan per endavant ja anuncien la seva derogació així que es trobin en situació de fer-ho. Recordi el quòrum necessari per modificar la carta magna. Per canviar la llei del TC considerem que hauria de ser exactament igual.

Sense altres temes a tractar, aprofitem l’avinentesa per saludar-lo ben atentament.

TRIBUNAL CONSTITUCIONAL D’ESPANYA

Madrid, 13 de novembre de 2015.

(Article de Manel Mas)

Article anteriorCigarretes de pasta filo farcides de codony i formatge de cabra
Article següentEl crit: no a la violència!
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.