La carta que no ha escrit el Tribunal Constitucional (i que hauria d’haver escrit)

0
137

Excel·lentíssim Senyor Mariano Rajoy

Presidència del govern

Palacio de la Moncloa

MADRID.

Senyor.

A la vista de la modificació que vostè i el seu govern, amb el suport del seu partit, ha fet fer en referència al TC, els sotasignants, membres del dit tribunal, reunits en ple volem fer-li les següents consideracions:

1-. Com vostè sap, el Tribunal Constitucional és l’intèrpret suprem de la Constitució, és independent dels altres òrgans constitucionals de l’Estat i està sotmès sols a la Constitució i la seva Llei Orgànica. També es cuida dels conflictes constitucionals de competències entre l’estat i les comunitats autònomes o d’aquestes entre si.

2.- No és un tribunal que imparteixi justícia, condemni o absolgui ningú. Les seves sentències s’ajusten a dictar si una norma, llei o decret són constitucionals o no. Serà el govern central, autonòmic o municipal, qui prendrà les mesures que corresponguin, d’acord amb la sentència, a través de la justícia ordinària o penal.

3.- Vostè pretén que aquest tribunal inhabiliti i sancioni els polítics que el desobeeixin, fins i tot, violentant l’estat de dret. Com vostè ja sap, o hauria de saber, les resolucions d’aquest tribunal es poden fer complir per mitjà del sistema judicial ordinari. No és funció del TC convertir-se en un òrgan de presa de decisions d’un caràcter purament administratiu i menys en el cas del procés català..

4.- Amb aquesta decisió, perjudicarà encara més el TC, que des de la sentència de l’estatut de Catalunya no gaudeix de la confiança i el prestigi que es mereix. Que hagués de ser aquest tribunal qui es carregués el que havia aprovat un parlament, les corts generals i refermat en referèndum pels ciutadans no es va considerar correcte per molta gent després de quatre anys de deliberació i moltes pressions rebudes.

5.- I fent referència a l’apartat anterior, ens preguntem: Per què el seu govern no ha impugnat altres estatuts d’autonomia, donant per bons alguns articles que, en el cas de Catalunya, es van declarar inconstitucionals?

6.- En referència al procés català, vostè ha acudit a aquest tribunal en diverses ocasions. Està en tot el seu dret fer-ho si així ho considera oportú. Ara ho ha tornat a fer i nosaltres li hem donat un veredicte. Permeti’ns, però, dir-li que un problema com aquest s’hauria d’haver resolt políticament, no mitjançant el TC. Considerem que, això, és perjudicial per la negociació i el diàleg, en una paraula, perjudicial per la pròpia democràcia.

7.- Ja per acabar, aconsellaríem que modificacions com la que ha fet, tinguessin un mínim suport dels partits que conformen l’arc parlamentari i no només el del seu per disposar de majoria absoluta. És preocupant el rebuig de la resta de formacions polítiques i més, quan per endavant ja anuncien la seva derogació així que es trobin en situació de fer-ho. Recordi el quòrum necessari per modificar la carta magna. Per canviar la llei del TC considerem que hauria de ser exactament igual.

Sense altres temes a tractar, aprofitem l’avinentesa per saludar-lo ben atentament.

TRIBUNAL CONSTITUCIONAL D’ESPANYA

Madrid, 13 de novembre de 2015.

(Article de Manel Mas)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.