Rebuig de l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, davant l’homenatge a feixistes italians

0
thumb meritxell budo13C

L’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, en representació de l’Ajuntament de la Garriga –membre actiu de Mayors for Peace– vol manifestar la seva sorpresa i rebuig al recent acte celebrat ahir, 4 de novembre, a l’ambaixada italiana de Madrid, en reconeixement i homenatge a l’aviació feixista italiana que, al servei de Franco, va bombardejar, entre d’altres –Granollers, Cardedeu, Mollet o les Franqueses– la nostra població el dia 29 de gener de 1939 i que va causar un mínim de 15 morts.

Del bombardeig que va patir la Garriga –el migdia del 29 de gener de 1939– n’ha quedat la memòria dels pocs testimonis que encara viuen, i en cada lloc on va caure una bomba s’ha senyalitzat amb una rajola. Així mateix, el refugi antiaeri de l’estació ha estat convertit en un espai museïtzat i de memòria, i l’aeròdrom de Rosanes –antic camp de l’aviació republicana– és avui un espai d’interpretació. Cada 29 de gener l’Ajuntament de la Garriga organitza activitats de record, sensibilització i difusió per tal que aquell fet sigui (re)conegut.

Aquell bombardeig de l’aviació italiana del 29 de gener de 1939 ha estat investigat, i els resultats d’aquesta investigació han estat publicats per l’Ajuntament de la Garriga al llibre “Aviació i guerra a la Garriga, 1933-1946”. La historiografia ha demostrat que el bombardeig de la Garriga va ser un bombardeig de saturació, l’objectiu del qual, amb l’excusa de debilitar la resistència militar republicana, era colpir i destruir el poble sencer.

Així doncs, manifestem que l’acte celebrat en la seu diplomàtica italiana de Madrid representa un greuge –si no una burla– no només per a les víctimes, les seves famílies i a la memòria del 29 de gener de 1939, sinó també a les polítiques públiques que des de l’Ajuntament de la Garriga incideixen en la cultura de la pau i en la preservació de la memòria històrica d’aquell període.

Creiem que és totalment reprovable que en una seu diplomàtica europea es celebrin, el 2015, actes d’enaltiment feixista que donen cobertura a partits i entitats de dubtosa qualitat democràtica i és per això que formulem aquesta queixa i denúncia davant de les autoritats diplomàtiques italianes i que els fem arribar aquesta nota.

Article anteriorSe signa el contracte d’obres de la restauració de les cobertes de la Doma
Article següentNo m’agrada la foto, però és bona
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.