Les mocions eternitzen el Ple Municipal

0
thumb Ple garriga oct 2015

En una sessió maratoniana -més de quatre hores de duració- el plenari va aprovar punts tals com el plec de condicions per a l’adjudicació del servei de manteniment de parcs i jardins, modificacions a la recollida d’escombraries i una sèrie de modificacions pressupostàries. A la sessió varen predominar, com és la tònica dels darrers mesos, les mocions, i es es varen aprovar, amb major o menor controvèrsia, declaracions en contra del TTIP, de suport als antics treballadors de SATI o la restitució de la memòria del President Companys.

 D’aquesta manera, el Ple s’obria amb l’aprovació per unanimitat del contracte de serveis de manteniment i neteja del verd urbà de la Garriga. Neus Marrodan. (Acord-ERC) explicava que després de l’inventari de les zones verdes realitzat els darrers 2 anys es redacten uns plecs acurats i tecnificats. L’Ajuntament incorpora a aquests plens la voluntat de treballar amb productes no químics i el compromís que només un centre especial de treball podrà beneficiar-se d’aquest contracte.

També per unanimitat s’aprovaria la modificació del contracte del servei de recollida i transport d’escombraries. Es torna a introduir la recollida els dilluns el vespre, i en determinades zones on no s’omplen els contenidors a diari es rebaixa la freqüència de recollida; l’estalvi d’una mesura permet l’altra sense modificar costos.

El primer punt que no es va aprovar per unanimitat va ser la modificació de les ordenances fiscals corresponents al 2016. Vicenç Guiu (CiU), cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, explicava que a més de clarificar redactats aquesta modificació incorporava un punt polèmic. Malgrat que enguany s’ha aixecat el recàrrec del 6% a l’IBI imposat des del govern estatal, aquest recàrrec es manté per tal de seguir amb una pressió fiscal “estable”.

Aquest punt va ocasionar el vot en contra de SI, així com l’abstenció de la CUP i ICV, que demanaven aplicar l’IBI de manera més progressiva, gravant més a empreses i grans oficines i bonificant les rendes més modestes. Amb tot, el punt va prosperar, amb 12 vots a favor, 3 abstencions i només un vot en contra. S’aprovaria, de nou per unanimitat, un expedient de modificació de crèdits destinat a comprar equipament per a l’Ajuntament tal com un remolc per a la cavalcada de Reis o un camió grua i dos furgonetes per a la brigada municipal.

Seguidament es va donar compte de diversos estats financers de l’Ajuntament, que paga a 32 dies als proveïdors –un retard de dos dies justificat per la baixada en la productivitat al període estival- o que compta amb un estat d’execució del pressupost del 59% de les despeses i un 85% dels ingressos. També es va deixar constància que l’Ajuntament es presentarà com a acusació al cas de violència domèstica que va acabar amb la vida d’una garriguenca.

Un cop debatuts els punts d’ordre del dia del Ple, es donava inici a un apartat de mocions que va ocupar la major part del temps, amb fins a 8 mocions. La primera la va presentar la CUP, demanant l’ús de programari lliure i el foment de la sobirania tecnològica. Tant CiU com Acord es varen posicionar en contra de la moció, uns per considerar-la no necessària i altres per dubtes sobre la estabilitat del funcionament i la seguretat de les dades. La moció no va prosperar amb amb tenir 6 vots a favor –de la resta de forces del plenari- i 10 en contra.

Es varen aprovar per unanimitat una sèrie de les mocions abans de debatre’s les dues que presentarien la major controvèrsia. L’acord va ser universal al ple en la moció de la  CUP en suport als acomiadats de SATI, la moció també de la CUP per a combatre la pobresa energètica “ara que encara no ha començat el fred i encara podem actuar al respecte” i la de Ciutadans instant a ADIF a millorar la seguretat de la R3 al seu pas a la Garriga.

Cert debat va haver-hi amb dues mocions, una la presentada per la CUP i ICV sobre els tractaments de fertilitat a la sanitat pública. Actualment l’estat exclou a les dones soles i les parelles de dones dels tractaments de fertilitat públics. La moció demanava aturar aquesta discriminació, doncs per la CUP es fomenten models familiars nuclears i heteronormatius. Des de CiU i Acord es va demanar incloure a la moció que tampoc es discrimini per temes d’edat, com es fa actualment com a condició per a l’aprovació, i C’s es va abstenir citant el seu compromís d’abstenir-se de totes les mocions en les que l’Ajuntament no tingui competències –tot i que no va aplicar el mateix compromís a l’hora de votar en contra d’una moció contra el TTIP més endavant-.  La moció es va aprovar amb 15 vots a favor i una abstenció.

També amb 15 vots a favor i una abstenció –en aquest cas del PSCs’aprovaria la moció en suport a la recollida de signatures per la legislació dels clubs de consumidors de cànnabis presentada per ICV i la CUP.

Dues mocions varen centrar la major part del debat d’aquest apartat. La primera d’aquestes la moció de la CUP per tal de declarar-se municipi en oposició al TTIP, defensar els serveis públics i declarar-los no negociables. La moció sol·licitava, també, la suspensió de la negociació del tractat i promoure el debat i la informació sobre aquest entre la població. La moció s’aprovaria per un sol vot de diferència, però el debat sobre la mateixa donaria moments d’intensitat al Ple, amb Ángel Guillén, portaveu de C’s, realitzant una extensa i abrandada intervenció.

Guillén, clarament en la línia liberal del seu partit, es manifestava “rotundament en contra perquè el que vostès han portat al plenari és l’apocalipsi segons la CUP”, passant a fer un seguit de crítiques contra la ideologia de la CUP, acusant-los de presentar “falsedats” al Ple i comparant-los amb el govern de Veneçuela. Malgrat el compromís adquirit per C’s a principi de legislatura d’abstenir-se de mocions de nivell supramunicipal Guillén va votar en contra de la moció.

La intervenció de Guillén seria rebuda amb ironia per Álex Valiente, del PSC, que va votar a favor la moció “degut a les moltes ambigüitats del TTIP” i als precedents de multinacionals acabant amb el petit comerç. El socialista també va etzibar a Guillén que “alguns treballem per la Garriga i d’altres per estar a llistes autonòmiques”. Per la seva banda, Israel Molinero, d’ICV, demanà brevetat en les intervencions en nom de l’operativitat del plenari i va refermar la posició de ICV al respecte afirmant que el TTIP ataca els drets dels europeus i votant a favor de la moció. També votaria a favor Acord, i CiU s’abstindria, afirmant no ser experts en tractats de comerç internacionals. Al torn de rèplica la CUP celebrava l’aprovació de la moció i donava les gràcies a C’s per haver donat el “cromo” de comparar-los amb Veneçuela.

També seria controvertida la intervenció de Guillén a la moció al respecte del 75è aniversari de l’assassinat de Companys i la petició de restituir la seva memòria retirant la sentència. Albert Benzekry (Acord-ERC) llegia una moció “amb rerefons polític i  caràcter simbòlic evident”, condemnant l’única aplicació el S.XX de judici sumaríssim a un president democràticament elegit. Benzekry recordava altres actes de desgreuge de països com França o Alemanya al respecte d’accions durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, però troba el silenci espanyol “comprensible” tenint en compte que l’estat espanyol subvenciona organitzacions com la Fundación Francisco Franco.

La moció va comptar amb el suport de tots els partits menys C’s, que va fer una intervenció en la que es va notar la tensió al plenari. Segons Ángel Guillén el seu partit condemna enèrgicament qualsevol sistema totalitari, entre aquests el franquisme, però consideren la moció “injusta”. El regidor va recordar que Companys es va “rebel·lar” contra la Segona República i que el seu captor també va ser afusellat pel franquisme. Després d’equiparar Companys al seu executor, va demanar “honor i glòria” pel general i va afirmar que l’obra de govern de Companys va ocasionar “gran número de morts” i que va “signar sentències de mort”. C’s es va abstenir, considerant que “la figura de Companys ja està reparada”.

Després de l’apartat de mocions, tens en alguns moments, es va tancar el plenari amb un seguit de precs i preguntes sobre vialitat. El proper plenari tindrà lloc el proper 25 de novembre.

Text: Marc Bellmunt / Fotografia: OAMC

 

Article anteriorD’Callaos, cap de cartell d’un nou concert solidari Projecte Mexcla’t
Article següentII jornades d’emprenedoria a la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.