Els resultats electorals del 27S

0
Per la_Dignitat_Logo

Ara ja se saben els resultats de les eleccions i, com era d’esperar, tots analitzen la victòria o la derrota a les seves conveniències. De fet, ha guanyat el bloc independentista amb quasi un 48% de vots, la qual cosa fa que els mitjans de la capital diguin: Guanyen les eleccions però… perden el plebiscit.

Ha estat, al nostre entendre, una campanya electoral barroera i de mal gust, en especial per part de l’estat i del PP. La democràcia no forma part de l’ADN d’aquest partit. Cal no oblidar que aquestes eleccions han tingut caràcter plebiscitari a causa de la negativa de fer un referèndum i han estat Rajoy i el seu govern els principals responsables a reconèixer, sense admetre-ho, que es tractava d’un plebiscit. Per què sol·licitar ajut a Merkel, Cameron, Obama, Juncker i Sarkozy? No eren simples eleccions autonòmiques?

L’allau de pesos pesants dels partits espanyols ha estat multitudinari, la qual cosa demostra qui és qui mana en les seves sucursals catalanes. Alguns han fet una doble campanya pensant en les generals i les seves propostes han anat en funció de quedar bé a Catalunya sense malmetre les seves possibilitats en la pròxima cita electoral. L’atac, la desqualificació i la mala educació han estat presents cada dia. Ha passat temps des de la transició però la democràcia no ha arribat, encara, a la majoria d’edat que li correspon.

Els insults, amenaces, manipulacions, tergiversacions i mentides, han estat a l’ordre del dia. Però el més vergonyós ha estat el comportament de l’executiu central i els mitjans afins de la capital. Han pressionat organitzacions empresarials, cambres de comerç, banca i, fins i tot, al mateix banc d’Espanya, el president del qual va voler atemorir-nos amb el “corralito”. Tot era vàlid en aquesta guerra bruta.

Després han vingut les rectificacions en veure que l’havien espifiat. El mateix Rajoy, coneixedor com pocs de la Constitució, va fer el ridícul i, cap al final de la campanya, va declarar que el govern està obligat a pagar les pensions a qui havia cotitzat a Espanya. Curiosa l’amenaça als catalans de no cobrar-les en cas de Independència.

Alguns mitjans es congratulen de l’èxit de C’s. És cert que han guanyat la seva particular batalla amb Podemos (Catalunya sí que es pot) però l’increment dels seus vots provenen de 8 del PP, 4 del PSC, 2 d’ICV i 1 probablement d’Unió, que no ha aconseguit representació parlamentaria. És un total de 15 que, units als 9 que tenien, sumen 24. Total n’han guanyat 1. No cal obrir el cava, han recollit els vots que altres han perdut i res més, per molt bombo i plateret que muntaren en la seva seu electoral.

El PP, Podemos i Unió són els grans fracassats. Els dos primers, queden tocats de cara a les generals, mentre que Unió ha demostrat que, sense l’antic soci, la pèrdua dels independentistes i la seva dèria per la 3a via, l’ha relegat a la pràctica desaparició. El mateix Duran ha posat el seu càrrec a disposició del partit.

El PSC ha aguantat i es manté en tercera posició i, si bé ha perdut vots i quatre escons, ho va celebrar com si es tractés d’un triomf: abans lluitava per poder guanyar, mentre que ara celebra poder mantenir-se. El fet d’anar de la mà amb el PSOE i haver renunciat al dret a decidir li resta credibilitat com a defensor del catalanisme i la prova és la quantitat d’antics primeres espases que l’han abandonat.

El que passi a partir d’ara es veurà aviat. Els independentistes s’han de posar d’acord, tenen un mandat inequívoc dels votants i un full de ruta per complir. Han de tenir sentit d’Estat i deixar de banda possibles discrepàncies personals, com ara qui ha de presidir la Generalitat. Les il·lusions de molts catalans estan a les seves mans i es tracta d’una oportunitat llargament esperada. No ho tindran fàcil. La societat civil ha fet la seva feina; ara els toca a ells no decebre la voluntat dels seus votants.

PER LA DIGNITAT – GRUP D’OPINIÓ Bloc /Facebook

Article anteriorArts i cultures per la pau
Article següentTensió a l’apartat de mocions del Ple Municipal
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.