No només en escons

0
262

Cal ser molt sincer amb un mateix i prendre distància emocional –ho intentaré- per comentar objectivament els resultats de les eleccions de diumenge i més tenint en compte les meves deficiències com analista polític perquè, entre altres coses, no ho sóc.

Primer, abans de posar-me el barret de comentarista-analista, dir que m’hagués agradat molt més que el resultat de les eleccions hagués estat més favorable al vot independentista i amb més contundència a la llista de Junts pel Sí; però, tot i així, crec que hem d’examinar les dades , sobretot els vots, que és el que està més qüestionat. I els resultats són clarament favorables al SÍ a la independència.

Bé, dit això i amb el 99,88 % del vot escrutat, que és el que tinc en aquest moment, considerem tres blocs clarament diferenciats en el seu programa: uns que estan a favor de la independència (Junts pel Sí + CUP); uns altres els que no ho estan (C’s + PSC + PP); i uns tercers que són els que deixen un espai neutre i no ho defineixen (Catalunya Sí Que Es Pot). A aquests darrers, manifestant-se, això sí, a favor al dret a decidir, els considero com un NS/NC.

Si aquestes dades les extrapoléssim a un referèndum amb resposta tancada amb un Sí o No a la independència, aplicant una senzilla fórmula, ens trobem que els vots representen el següent escenari:

A favor del SÍ: JuntsxSí (39,39 %) + CUP (8,17 %) = 47,56 % del total de vots emesos.

A favor del NO: C´s (17,85 %) + PSC (12,68 %) + (PPC 8,46 %) = 39,00 % del total de vots emesos.

Aplicant la fórmula càlcul del percentatge sumant només els vots emesos entre els SÍ i els NO, quedaria de la següent manera:

A favor del SÍ: (47,56 / (47,56 + 39,00)) x 100 = 54,94 %.

A favor del NO: (39,00 / (39,00 + 47,56)) x 100 = 45,06 %.

Resultat inequívoc, per tant, a favor de la independència.

Analitzant els resultats per escons i tenint en compte com estava format el Parlament i com estarà, ens trobem que:

Abans del 27S: CDC 36 + ERC 21 = 57 escons (s’ha de tenir en compte que Unió tenia 14 escons dels de CiU i ara Unió té 0 escons).

Resultat 27S: Junts pel Sí = 62 escons.

Per tant, veiem un increment de 5 escons. O sigui, que CDC + ERC no han perdut 9 escons (71-62), tal i com es diu.

Per altra banda, analitzant la composició del Parlament en funció del què figurava en els programes en referència a la independència en les eleccions de 2012 i comparant amb la que hi haurà a partir del 27S, ens trobem que:

Independentistes segons el seu programa electoral abans del 27S: ERC (21) + CUP (3) = 24 escons.

Independentistes segons el seu programa electoral en l’actualitat: Junts pel Sí (62) + CUP (10) = 72 escons.

Això marca una diferència en escons de 48 (72 – 24), resultat inequívoc d’increment d’independentistes en el Parlament de Catalunya. O sigui, que el missatge que es dóna i es donarà de que l’independentisme no ha guanyat, els independentistes, no el podem ni l’hem de donar per bo, al contrari: no podem caure en aquest parany.

Estic d’acord que podien ser millor, tal vegada sí, però aquests són els que tenim i, a més a més, són bons. Hem de tenir en compte que defensar la independència davant d’arguments populistes i d’aquells que volen fer por abans que convèncer, és molt difícil, molt, o sigui que, felicitem-nos i, això sí, que els polítics que han de tirar endavant que no s’aturin, que no es precipitin però que no s’aturin i que ho sàpiga el món: a Catalunya ha guanyat la independència! Som-hi!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.