No només en escons

0
Àlex Muñoz_03

Cal ser molt sincer amb un mateix i prendre distància emocional –ho intentaré- per comentar objectivament els resultats de les eleccions de diumenge i més tenint en compte les meves deficiències com analista polític perquè, entre altres coses, no ho sóc.

Primer, abans de posar-me el barret de comentarista-analista, dir que m’hagués agradat molt més que el resultat de les eleccions hagués estat més favorable al vot independentista i amb més contundència a la llista de Junts pel Sí; però, tot i així, crec que hem d’examinar les dades , sobretot els vots, que és el que està més qüestionat. I els resultats són clarament favorables al SÍ a la independència.

Bé, dit això i amb el 99,88 % del vot escrutat, que és el que tinc en aquest moment, considerem tres blocs clarament diferenciats en el seu programa: uns que estan a favor de la independència (Junts pel Sí + CUP); uns altres els que no ho estan (C’s + PSC + PP); i uns tercers que són els que deixen un espai neutre i no ho defineixen (Catalunya Sí Que Es Pot). A aquests darrers, manifestant-se, això sí, a favor al dret a decidir, els considero com un NS/NC.

Si aquestes dades les extrapoléssim a un referèndum amb resposta tancada amb un Sí o No a la independència, aplicant una senzilla fórmula, ens trobem que els vots representen el següent escenari:

A favor del SÍ: JuntsxSí (39,39 %) + CUP (8,17 %) = 47,56 % del total de vots emesos.

A favor del NO: C´s (17,85 %) + PSC (12,68 %) + (PPC 8,46 %) = 39,00 % del total de vots emesos.

Aplicant la fórmula càlcul del percentatge sumant només els vots emesos entre els SÍ i els NO, quedaria de la següent manera:

A favor del SÍ: (47,56 / (47,56 + 39,00)) x 100 = 54,94 %.

A favor del NO: (39,00 / (39,00 + 47,56)) x 100 = 45,06 %.

Resultat inequívoc, per tant, a favor de la independència.

Analitzant els resultats per escons i tenint en compte com estava format el Parlament i com estarà, ens trobem que:

Abans del 27S: CDC 36 + ERC 21 = 57 escons (s’ha de tenir en compte que Unió tenia 14 escons dels de CiU i ara Unió té 0 escons).

Resultat 27S: Junts pel Sí = 62 escons.

Per tant, veiem un increment de 5 escons. O sigui, que CDC + ERC no han perdut 9 escons (71-62), tal i com es diu.

Per altra banda, analitzant la composició del Parlament en funció del què figurava en els programes en referència a la independència en les eleccions de 2012 i comparant amb la que hi haurà a partir del 27S, ens trobem que:

Independentistes segons el seu programa electoral abans del 27S: ERC (21) + CUP (3) = 24 escons.

Independentistes segons el seu programa electoral en l’actualitat: Junts pel Sí (62) + CUP (10) = 72 escons.

Això marca una diferència en escons de 48 (72 – 24), resultat inequívoc d’increment d’independentistes en el Parlament de Catalunya. O sigui, que el missatge que es dóna i es donarà de que l’independentisme no ha guanyat, els independentistes, no el podem ni l’hem de donar per bo, al contrari: no podem caure en aquest parany.

Estic d’acord que podien ser millor, tal vegada sí, però aquests són els que tenim i, a més a més, són bons. Hem de tenir en compte que defensar la independència davant d’arguments populistes i d’aquells que volen fer por abans que convèncer, és molt difícil, molt, o sigui que, felicitem-nos i, això sí, que els polítics que han de tirar endavant que no s’aturin, que no es precipitin però que no s’aturin i que ho sàpiga el món: a Catalunya ha guanyat la independència! Som-hi!

Article anteriorC’s demana la revocació del nomenament de “persona non grata” a Jiménez de Parga
Article següentArts i cultures per la pau
Activisme cultural. Coordinador de l’Aula de la Universitat a l’Abast (AUA) de la Fundació Universitària Martí l'Humà (FUMH).

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.