Avui us portem un plat amb molts anys d’història, ja que, segons algunes fonts ben documentades, aquesta recepta o elaboració ja era utilitzada pels romans, encara que també s’ha dit que va ser una aportació dels àrabs.
Estem parlant de l’escabetx, una tècnica bàsicament de conservació que permetia poder preparar i conservar durant temps aliments perquè no es fessin malbé.
Aquest tècnica, coneguda per tots, consisteix en barrejar oli, aigua, vinagre, fulles aromàtiques (llorer, romaní) i espècies com el pebre.
Per preparar-ho només cal fer bullir la preparació durant uns minuts i després afegir-la al peix que, prèviament, s’haurà fregit una mica. El peix més recomanat i popular per fer-ho és el verat, tot i que es pot fer amb qualsevol peix blau. La técnica de l’escabetx també és utilitzada per a les carns com el conill o el pollastre.
Com hem dit abans l’avantatge d’aquesta preparació és que, una vegada feta, es pot guardar uns dies mantenint-se en perfectes condicions per al seu consum.