El 27S marca l’acte institucional de la Diada

0
thumb diada 2015

L’acte institucional de la Diada es va celebrar a dos quarts de dotze del matí a la plaça del Silenci, amb la presència dels portaveus de CiU, Acord, la CUP i ICV – malgrat l’absència dels ecologistes a l’homenatge de la Senyera, on no hi varen assistir en considerar que l’esdeveniment tenia un caire electoralista perquè Montserrat Carulla és membre de la llista electoral de Junts pel Sí-. El PSC va assistir a l’acte, però en paraules del seu portaveu, Àlex Valiente, va decidir no intervenir-hi en tant que considera que l’acte és institucional i no polític. Ciutadans no va assistir a l’acte.

Israel Molinero, per Iniciativa per Catalunya-Verds, va ser el primer a intervenir, manifestant la necessitat de canviar la relació entre l’estat espanyol i Catalunya. Segons Molinero, davant la repressió, els intents de trencar el consens i les actituds “antidemocràtiques” del govern del PP cal reafirmar la unitat de les catalanes i catalans, amb una actitud “pacíficament bel·ligerant”, però que no doni “ni un pas enrere”. L’ecologista va cridar els presents a construir un nou estat “equitatiu” i “sostenible”, afirmant que “no hi ha volta enrere” al procés.

Seguidament, va ser el torn de la CUP, representada per Roger Prims, que va qualificar aquesta Diada i les darreres de “jornades històriques” i de “revolució dels somriures”. Prims va afirmar que aquest 11 de setembre és un “compte enrere” cap al plebiscit del dia 27, una “oportunitat de trencar amb l’estat espanyol” però també amb un “ordre econòmic” que condemna a la misèria a les classes populars. Per a la CUP, afirmava, la independència és ja “qüestió de dignitat”.

Per la seva banda, Neus Marrodan, cap de grup d’Acord, va tenir un record per a tots els catalans i catalanes que han lluitat des del 1714 per la independència de Catalunya, des dels morts al setge de Barcelona fins als activistes de la societat civil actual, passant pels que varen sofrir la dictadura franquista i la clandestinitat. Marrodan va comminar els presents a pensar i lluitar pel futur de Catalunya amb el somriure i la democràcia com a arma, a mirar endavant i votar pels ciutadans del futur en unes eleccions que han de dur Catalunya a ser una “república plena”.

Jordi Pubill, per CiU, va ser el darrer a intervenir al torn dels partits polítics. El convergent va recalcar l’inici de la campanya electoral del 27S, afirmant que el dia de les eleccions res acaba, que “una cosa molt gran” comença. Pubill va afirmar que el seu partit lluitarà per les respostes, oportunitats i benestar que necessita el poble català, i ha demanat aconseguir una majoria clara per a Junts pel Sí a les properes eleccions. Davant Espanya, va dir, un poble català “unit i decidit […] farem caure espigues d’or”.

L’acte va finalitzar amb la intervenció de Meritxell Budó en qualitat d’alcaldessa, que en un discurs ressonant amb el de l’Homenatge de la Senyera va destacar que Catalunya es refà de les situacions més difícils amb un somriure, i que tot i que la Diada és un homenatge al passat, enguany també és una invitació a “decidir el futur”. Budó va afirmar, també, que els ajuntaments tenen un paper cabdal en la construcció d’un nou país, i va prometre treballar des del Consistori amb “fermesa” i “compromís” per “un futur que tenim a tocar”.

Seguidament els presents va cantar l’himne nacional i van gaudir d’un petit refrigeri, emplaçant-se tots a la mobilització de la tarda a Barcelona.

Text i fotografia: Marc Bellmunt

Article anteriorL’homenatge a la Senyera obre la Diada
Article següentDes de la pluralitat, decebut amb els actes de la Diada
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.