Seguint en la línia dels plats freds que ens acompanyen principalment a l’estiu, avui portem un plat originari de la cuina catalana i del qual no es coneix cap altra recepta semblant en altres cultures on tenen per costum utilitzar el bacallà.
Aquest plat es pot prendre com a entrant o com a plat principal, ja que els seus ingredients (tomàquet, ceba, olives, oli, sal i bacallà dessalat) ens aporten proteïnes, vitamines i minerals.
Sembla ser que aquesta recepta rural era de pagès, ja que s’elaborava amb els productes que collien a l’hort. El fet que s’hi posés peix no era res estrany ja que, antigament, a les cases, el peix salat sempre hi era, ja que era la millor forma de conservació que es coneixia en aquell moment.
Com hem dit, la recepta més original és la que porta bacallà, tomàquet, ceba, i oli, però també trobem esqueixades amb pebrot vermell o verd i, fins i tot, ou dur.
Nosaltres avui hem preparat una torradeta de pasta brisa amb esqueixada de bacallà, pebrot escalivat i olives negres de la varietat kalamata.