L’hivern està ple de receptes de sopes i cremes calentes perquè ens aporten escalfor i són reconfortants. A l’estiu també hi ha moltes receptes de sopes i cremes, tot i que en aquesta època de l’any ens agrada prendre-les ben fredes, aportant-nos des del punt de vista nutritiu tot allò que el nostre organisme necessita. La majoria de vegades s’elaboren amb verdures i hortalisses de temporada.
Tots coneixem els típics gaspatxos i salmorejos, elaborats amb els ingredients bàsics, com són el tomàquet, el pebrot, el cogombre, l’all o la ceba. No obstant això, hi ha una altra sopa freda molt popular en zones del sud d’Espanya que segurament no és tan coneguda a casa nostra i que val la pena parlar-ne: l’ajoblanco, considerat el germà petit del gaspatxo. L’origen d’aquesta sopa freda no està gaire clar, ja que alguns diuen que ve dels romans, mentre que d’altres afirmen que és àrab. El mateix passa a l’hora de definir la regió originària: els més coneguts són els malaguenys i els extremenys.
Els ingredients característics de l’ajoblanco malagueny són les ametlles crues, l’all, l’aigua, el pa, l’oli, la sal i el vinagre, i es diferencia de l’extremeny en un sol ingredient, l’ametlla, que en aquesta regió és substituïda per rovell d’ou. L’ajoblanco, plat humil en els seus orígens, avui dia és molt apreciat i reconegut per molts restaurants de tot Espanya.
Avui hem preparat un ajoblanco malagueny acompanyat d’espàrrecs blancs i gelatina de reducció de Pedro Ximénez.