Els candidats donen la cara

0
Debat Municipals_01

Que la política no desperta interès entre la ciutadania és una afirmació que, si més no a la Garriga, no correspon a la realitat. Així ho demostren les tres-centes cinquanta persones que ahir dimecres 20 de maig es varen reunir al Teatre El Patronat per escoltar durant tres hores els vuit candidats que concorreran a les properes eleccions municipals, en el debat electoral organitzat conjuntament per La Garriga Digital.cat i Ràdio Silenci, amb el patrocini d’Hotel Termes la Garriga.

Varen participar al debat Meritxell Budó (CiU), Neus Marrodán (Acord + ERC), Josep Oliveras (SI), Àlex Valiente (PSC), Israel Molinero (ICV-EUiA), Josep Broch (PP) –que va substituir al candidat Fernando Jiménez, baixa per malaltia-, Ángel Guillén (C’s) i Clara Dachs (CUP). Amb els vuit candidats ja presents i havent-se fet prèviament una fotografia de família, en una mostra que la rivalitat política no està renyida amb la cordialitat i la concòrdia, el periodista de Ràdio Silenci, Jordi Roig, anunciava en directe per antena l’inici del debat, moderat pel periodista de La Garriga Digital.cat, Marc Bellmunt.

L’acte va constar de dues parts, la primera de les quals estava dividida en quatre blocs temàtics que els caps de llista van poder desenvolupar durant dos minuts cadascun, tenint, després, un minut més de rèplica. Aquests blocs varen ser, per aquest ordre: economia, urbanisme i territori, societat i procés de transició nacional.

thumb Debat Municipals 09BPel que fa a l’economia, el context de crisi i els seus efectes va ser un tema latent en totes les intervencions. La situació sanejada de l’Ajuntament, la baixada o manteniment dels impostos, tenint en compte el superàvit del Consistori, la dinamització dels polígons industrials, la simplificació del procés de creació de noves empreses, l’economia participativa o la introducció del cooperativisme varen ser alguns dels temes tractats.

Sobre urbanisme, els aspectes més destacats que es varen abordar foren la priorització dels vianants en detriment dels vehicles, la necessitat, o no, de desenvolupar un pla de mobilitat o un nou Pla General, la manca d’aparcaments o la necessitat de recuperar el riu pel poble.

Al tercer bloc, de societat, la participació ciutadana, amb diferents matisos i entesa de forma diferent per cada candidat, va ser l’eix central del debat, així com el futur de Can Luna o la utilitat de la Torre del Fanal.

Finalment, al bloc del procés de transició nacional no va haver-hi cap sorpresa i els vuit candidats varen exposar el seu punt de vista sobradament conegut. Els partits sobiranistes i independentistes varen coincidir en assenyalar la importància que tindran els ajuntaments en la construcció d’un nou país, mentre que els grups unionistes varen recórrer al compliment de la legalitat espanyola vigent per defensar la seva postura, amb diferents matisos cadascun d’ells. En aquest sentit, ICV-EUiA va ser el grup més ambigu, doncs Molinero, declarant-se personalment independentista, va explicar que el seu grup aposta per l’Estat propi per, després, negociar la futura relació amb l’Estat espanyol, ja que, dins del partit, hi ha diverses sensibilitats.

Debat Municipals_02Després de més de dues hores, es va fer una pausa de deu minuts durant la qual el públic assistent que ho va desitjar va fer arribar als organitzadors una butlleta amb una pregunta per escrit dirigida a un candidat concret.

Donada la durada del debat, només va haver-hi temps de llegir una sola pregunta* a cada candidat, prèviament seleccionada pels organitzadors. Finalment, l’acte va acabar puntualment a les onze de la nit, després que cada polític es dirigís al públic durant un minut, a mode de conclusió.

Des de La Garriga Digital.cat volem agrair la bona predisposició de tots els candidats, el bon comportament de la gran majoria del públic assistent i també destacar la bona sintonia que hi ha hagut amb Ràdio Silenci en l’organització d’aquest esdeveniment. No volem oblidar que, sense la col·laboració d’Hotel Termes la Garriga, aquest acte i l’àmplia cobertura que estem fent de les eleccions, no hagués estat possible.

*Des de l’organització volem indicar que va haver-hi candidats que no van rebre cap pregunta explícita per a ells i que, en aquest cas, se’ls en va llegir una de genèrica que anava dirigida a tots.

A la 1a fotografia, d’esquerra a dreta: Clara Dachs (CUP), Josep Broch (PP), Àlex Valiente (PSC), Neus Marrodan (Acord + ERC), Marc Bellmunt (La Garriga Digital.cat), Meritxell Budó (CiU), Josep Oliveras (SI), Israel Molinero (ICV – EUiA) i Ángel Guillén (C’s)

Article anteriorEls compromisos de paraula i els que es signen
Article següentSÍ a remunicipalitzar el servei d’aigua a la Garriga
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.