Autisme, evitem la discriminació

0
austisme 2

El 2 d’abril és el Dia Mundial de Conscienciació de l’Autisme. Una de cada 100 persones d’arreu del món té un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Amb aquesta rotunditat ho expressa el DSM-5, que és el manual editat per la Societat de Psiquiatria Americana. Aquest text fixa els criteris diagnòstics i estadístics que utilitzem els metges per a diagnosticar i classificar els diferents trastorns mentals existents i descrits. Però, què és ben bé l’autisme? Actualment sabem que és un trastorn del neurodesenvolupament, que s’origina durant la fase de gestació i que afectarà a la comunicació i la interacció social de la persona durant tota la seva vida. Quan el TEA va a associat a una discapacitat intel·lectual, i això succeeix en el 70 % dels casos, la seva afectació és major i altament discapacitant. Hi haurà importants dificultats en tots els àmbits: familiar, escolar i social- laboral, precisant serveis adaptats a les seves necessitats. En el cas que no hi hagi pèrdua de les facultats intel·lectuals, són persones amb una “discapacitat invisible”, que no vol dir inexistent.

La dificultat per entendre i compartir els interessos, l’escassa reciprocitat emocional amb l’altre, la necessitat de la predictibilitat constant i l’angoixa que acompanya el no saber què succeirà després, la dificultat en organitzar el dia a dia, la manca d’habilitats per entendre el context social, la tendència a quedar-se amb els detalls sense entendre el conjunt ni el concepte global, el llenguatge literal, etc. fa que les persones amb TEA tinguin una discapacitat social i es quedin sense entendre les normes i regles no escrites que la majoria utilitzem. Les ironies, les entre línies, les metàfores, els acudits, les mirades de complicitat, les frases fetes, les dites, són conceptes il·legibles que els deixen fora de joc.

Aquesta discapacitat per entendre les relacions socials, sovint els aïlla. Tenen menys possibilitat de tenir una xarxa social de suport, menys possibilitats d’inserir-se en el món laboral, amb les conseqüències socioeconòmiques que tot això comporta.

Enguany, el lema d’Autisme Europa és “Evitem la Discriminació”. Una societat madura, com la que som i volem ser, ha de vetllar per a les persones que han nascut amb discapacitats. Ells sols no ho poden fer.

Des d’Autisme la Garriga, com a membre fundador i col·laborador actiu d’Autisme Europa, commemorem el dia mundial de conscienciació de l’autisme, amb la satisfacció de la feina feta durant 40 anys. I amb el compromís del treball constant en el diagnòstic, intervenció, assessorament i suport a les famílies, per a millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA.

Joan Cruells

Metge i Director General de la Xarxa de Serveis Autisme la Garriga

Article anteriorBacallà amb pèsols i ous poché
Article següentEl Rebost de Càritas ja té receptari
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.