Crònica del Ple de 25 de març

0
thumb Ple Municipal maig 2014

El Ple Municipal d’ahir va aprovar per unanimitat tots els seus punts excepte una de les mocions presentades. Entre els punts aprovats es trobaven mocions de suport als treballadors acomiadats per SATI, l’adhesió institucional al Manifest del Dia Internacional de la Dona o la pròrroga al contracte pel manteniment de parcs i jardins al municipi. L’única moció que va generar confrontació va ser la presentada per ICV -en representació i d’acord amb la CUP, que no té presència al plenari- en rebuig del model universitari de 3 anys de grau i 2 de màster. La moció va ser bloquejada per CiU i el PP, que varen manifestar-se d’acord amb aquest model.

Com s’explicava més amunt, la pràctica totalitat dels punts de l’ordre del dia es varen aprovar per unanimitat. El primer en passar pel plenari va ser la renovació d’una compatibilitat laboral per a un professor de la Escola Municipal de Música, que exerceix també a l’escola municipal de Caldes de Montbui. Seguidament s’aprovava la renovació del contracte de manteniment de parcs, jardins i espais verds del municipi. Neus Marrodan, regidora d’Urbanisme i futura alcaldable per Acord, manifestava que aquesta pròrroga es concedia per tal de poder preparar amb tot el temps necessari els nous plecs del concurs de la concessi, i alhora per a acomplir els temps marcats per la llei. Totes les forces del plenari hi varen estar d’acord, amb el PSC i ICV assenyalant que esperen que quan es liciti la concessió de nou es torni a adjudicar si és possible a un centre de treball especial que integri laboralment a persones amb dificultats.

Els següents tres punts de l’ordre del dia proposaven l’actualització dels estatuts de tres consorcis als quals està adherit el municipi: el de VOTV, el consorci Localret i el consorci de Gestió de Residus del Vallès Oriental. En tots tres casos aquesta actualització ve determinada per les lleis de sostenibilitat i racionalitat en la despesa municipal aprovats pel govern espanyol, incloent dos canvis ressenyables. En primer lloc, els consorcis deixen de ser ens independents per a estar adscrits a l’Ajuntament del municipi més poblat que en formi part o bé d’un ens supramunicipal. Així les coses, a partir d’ara els estatuts de tot consorci han de recollir la possibilitat de que un membre del mateix el pugui abandonar de manera lliure sempre que faci front als seus deutes cap al consorci primer. En el cas del consorci de VOTV, es passarà a dependre de l’Ajuntament de Granollers, en el cas de Localret, del de Barcelona, i en el cas del Consorci de Gestió de Residus, del Consell Comarcal del Vallès Oriental. Tots tres punts es varen aprovar per unanimitat, no sense que abans l’alcaldessa i membres d’altres partits com Álex Valiente pel PSC o Martí Porter per ICV lamentessin la pèrdua d’autonomia local que aquestes actualitzacions suposen.

Tancant l’apartat de punts ordinaris del Ple, Vicenç Guiu, cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, donava compte de la liquidació del pressupost del 2014, celebrant que el romanent de tresoreria és positiu i les xifres del municipi són bones. Entre aquestes xifres s’hi inclou un romanent de tresoreria de vora 400.000 €, un estalvi net de vora d’un milió d’euros i una ràtio d’endeutament baix, del 25%.

Les forces de l’oposició varen felicitar l’equip de govern per la tasca econòmica feta, però ICV lamentava que  alguna de les inversions previstes no s’ha acabat produint, demanant distingir entre estalvi, amb el que estan d’acord, i austeritat, a la que no donen suport. L’alcaldessa replicava destacant que “hem endreçat les finances municipals” i que ara l’Ajuntament paga a proveïdors en 19 dies de mitjana. Amb tot, Budó afirmava que no per això han deixat de fer inversió, tot i que algunes lleis estatals hagin coartat aquestes inversions.  Això no obstant, ICV considerava que es podrien “haver donat més passos endavant” i que algunes inversions s’han demorat.

També es donaria a compte al plenari de l’aprovació i formalització del conveni per la urbanització del camí fluvial entre la Garriga i el Figaró. La mesura, encallada des del 2006, arrencarà després de la seva aprovació al Consell Comarcal el 18 de març passat, i les obres començaran abans del dia 1 de juliol, per tal d’estar enllestides abans del dia 1 de novembre d’enguany. El plenari va celebrar aquesta notícia, demanant que es tingui cura de que el camí fluvial com a espai natural es respecti el màxim possible. El darrer punt abans de l’apartat de mocions va ser la lectura i adhesió institucional a la declaració institucional del 8 de març de 2015 de l’Institut Català de les Dones, a la que totes les forces es varen adherir amb unanimitat i entusiasme.

La primera moció, presentada per ICV en acord i en representació de la CUP, va ser l’única que no es va aprovar de tot el ple. Israel Molinero llegia la moció de rebuig del model universitari que es proposa des de Madrid, de 3 anys de grau i 2 de màster. Des d’ICV i la CUP s’entén que aquest model “precaritza” els graus i fa obligatoris els màsters per a tots els alumnes universitaris, amb el considerable encariment que això comporta. Pels ecologistes, aquesta reforma que es “ven” com una aposta per la confluència amb el model europeu no és més que una manera d’encarir l’educació universitària i crear-hi barreres d’accés per a les classes més desafavorides, i a més a més s’ha fet de manera autoritària i sense consultar a la comunitat universitària. En conseqüència, es demanava mostrar el rebuig a aquest model i traslladar el resultat de la votació a les autoritats pertinents.

Acord, el PSC i ICV es varen manifestar a favor de la moció. Neus Marrodan afirmava que el decret sí que implica un encariment de la educació universitària i que pretén posar en pràctica un model educatiu per al que no té pressupost. Per la seva banda, Martí Porter, d’ICV, afirmava que “fer la comparació amb Europa és escandalós”, en referència a les condicions de vida europees en relació als seus costos universitaris. Porter reblava que els màsters són “una forma de rendibilitzar els estudis universitaris” i de “tancar portes” a certs segments de la societat. El PSC coincidia amb Acord en la manca de pressupost a la universitat pública per a dur a terme aquest canvi de model. Per la seva banda Solidaritat manifestava mitjançant el seu portaveu Pep Oliveras que la moció havia estat subjecte de debat dins del seu grup i que SI s’abstindria.

Malgrat el suport d’Acord, el PSC i ICV la moció no s’aprovaria. Tant CiU com el PP es varen mostrar en contra, amb Meritxell Budó afirmant que la reforma trenca el sistema “immobilista” de la universitat espanyola i fa que a cada comunitat autònoma hi hagi un model diferent. Budó defensava, també, que “a l’estudiant no li costarà més diners”, tot i que segons dades de l’Observatori del Sistema Universitari a Catalunya el preu màxim d’un curs de màster és un 44% més car que el màxim per un curs de grau i al conjunt d’Espanya, un 67%. La convergent reblava que a Catalunya un 39% dels estudiants universitaris tenen beca, “un dels percentatges més elevats a Europa”. Per la seva banda, el regidor del PP atacava directament el redactat de la moció acusant a la CUP de mentidera, cosa que “entén venint de la CUP“, a la que també acusava de “treure el fantasma del govern espanyol”. La moció, amb els 7 vots a favor de Acord, ICV i el PSC, les 2 abstencions de SI i els 8 vots en contra de CiU i PP no va prosperar.

La moció que va tancar el plenari va ser presentada pel PSC i demanava el ple suport als treballadors acomiadats per SATI a més de l’aclariment del paper de l’agència Avança de la Generalitat en el tancament. A La Garriga Digital vàrem dedicar una extensa peça al tancament de la empresa, que poden consultar aquí. Actualment, els treballadors es troben amb que no estan cobrant la totalitat de les subvencions per acomiadament promeses, en tant que l’administrador del concurs de deutors de SATI com el FOGASA espanyol no es posen d’acord. Malgrat les discrepàncies en el redactat i en el paper de la Generalitat en el tancament de SATI, totes les forces del plenari varen estar d’acord en donar suport a la moció i posar-se a la disposició dels treballadors de SATI, alguns dels quals varen acudir al ple i varen fer intervencions a l’apartat de precs i preguntes, explicant que la seva situació és alarmant donat que se’ls extingeix la prestació de l’atur, molts tenen edats avançades i responsabilitats econòmiques i familiars i demanant la intervenció de l’Ajuntament en l’assumpte.  La moció es va aprovar per unanimitat, tancant el plenari amb totes les forces polítiques del municipi expressant contundentment la seva unitat en la defensa dels drets dels treballadors acomiadats per SATI després del seu tancament.

Marc Bellmunt

Article anteriorNou llibre sobre la història de la Garriga
Article següentL’Ajuntament crea un portal de Transparència
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.