La Plaça de l’Illot enfronta Solidaritat i el Govern

0
Arranjament plAntoniaSabater

En les darreres hores s’ha encès la polèmica al voltant d’unes obres a la Plaça Antònia Sabater, popularment coneguda com la Plaça de l’Illot, pel bar d’aquest nom que hi té la seva terrassa. La plaça és l’objecte d’uns treballs que suposen la seva remodelació i el soterrament del Rec Monar al seu pas per la mateixa. En declaracions a La Garriga Digital.cat, Pere López, propietari del bar l’Illot, explicava que va escoltar de boca de manobres de l’obra que aquest soterrament suposaria eliminar part de l’arbrat de la plaça i, probablement, la seva pavimentació, eliminant l’actual terra de sauló. Al mateix establiment s’assabentaven de la notícia membres de Solidaritat per la Independència de la Garriga, que als seus comptes oficials de Twitter i Facebook han obert la caixa dels trons amb piulades com aquesta:

SI_laGarriga @SI_laGarriga

4 dies per començar les obres… protestem! Feu-vos fotos a la plaça. #salvemplaçaillot #lagarriga

Aquests missatges s’han propagat ràpidament per les xarxes socials i en poc temps es produïen piulades de garriguencs:

Laura Penya @laurapenya

Des de @SI_laGarriga diuen q tallen els arbres de la plaça de l’Illot i ho pavimenten tot. Sense dir res. Ras i curt. Si és així, molt lleig.

A aquesta piulada en concret ha respost la Regidora d’Urbanisme, Neus Marrodan, d’Acord Independentista, en una piulada en dues parts on volia aclarir la situació:

Neus Marrodan@neusmt

@laurapenya @SI_laGarriga aclariments: (1) les obres no són municipals. Van a càrrec del promotor de l’edifici del costat que està en construcció.

Neus Marrodan@neusmt

@laurapenya @SI_laGarriga (2) des de l’ajuntament vam exigir el projecte per a la plaça amb sauló i arbres. I així està aprovat.

Amb aquests missatges les posicions d’ambdues forces polítiques estaven clares i l’enfrontament servit. A efecte d’aclarir l’intercanvi, La Garriga Digital.cat s’ha posat en contacte amb Xavier Bernaldo, Regidor de Solidaritat al plenari municipal. Bernaldo afirma que les obres de la plaça no s’havien explicat a cap comissió d’urbanisme, “cosa molt habitual en el govern actual”. “Estem en contra d’aquest model de poble”, afirma categòric, referint-se a obres com les dutes a terme al carrer Doma al seu tram d’arribada a la Plaça de Can Dachs. Pel regidor independentista, “es va a la brava i ens enganyen”. Tanmateix, Bernaldo explicava que el passat dimarts dia 10 de febrer es va posar en contacte amb Neus Marrodan i amb l’alcaldessa, Meritxell Budó, per a informar-se de les obres de la plaça de l’Illot, fent-los arribar el següent correu electrònic:

Bon dia,

En relació a les obres que s’estan realitzant actualment a la finca situada al carrer Calabria nº 1, s’han posat en contacte amb el nostre grup diferents veïns i usuaris de la placeta que hi ha a la cantonada del carrer Figaró amb el carrer Torrent de la Sínia.

Se’ns ha fet arribar que el Govern municipal té la intenció d’asfaltar o empedrar la plaça dins d’un projecte de reforma de la cantonada i les obres del terreny adjunt.

Ens agradaria saber quina és la realitat sobre aquest tema, si és cert que hi ha la idea d’empedrar o asfaltar la plaça i, en cas de ser així, quins són els motius per convertir la plaça en una plaça dura.

Agrairíem poder ser informats i veure el projecte en el que està inclòs aquest projecte, doncs no ens consta que aquest tema s’hagi comentat en cap comissió d’urbanisme.

Xavier Bernaldo i Cararach, Regidor Municipal

De nou segons Bernaldo, fins a avui a la una del migdia, després que esclati la polèmica a Twitter i Facebook, aquest missatge romania sense contestar. Això és el que porta als membres de Solidaritat a iniciar la seva campanya a les xarxes socials protestant contra el que entenen com un acte d’opacitat del govern municipal. Posteriorment es produeix aquest intercanvi de piulades entre Oriol Sabata, Xavier Bernaldo i Meritxell Budó:

Xavi B. retweeted: oriolsabata @oriolshoe

@SI_laGarriga @XaviBiC perquè la @neusmt contesta tan ràpid un tuit i no contesta un mail vostre enviat el dia 10/2?

|V|ERITXELL BUDO @meritxellbudo

@XaviBiC @neusmt @laurapenya @SI_laGarriga jo el vaig respondre!

Xavi B. @XaviBiC

@meritxellbudo @neusmt @laurapenya @SI_laGarriga doncs jo no tinc cap correu de resposta al meu e-mail des d’on el vaig enviar. Particular.

Després d’això, Solidaritat rep una resposta al seu correu, incloent el plànol del projecte, on s’hi inclouen quatre arbres i el sauló actual de la plaça. Tanmateix, el dijous a la una del migdia, l’Ajuntament publica la següent notícia al seu web:

La urbanització de la plaça Antònia Sabater manté el sauló i l’arbrat existent

Dijous, 19 de febrer de 2015 a les 12:58

Arran de les informacions aparegudes a les xarxes socials sobre el projecte d’urbanització de la plaça Antònia Sabater, l’Ajuntament de la Garriga vol informar que aquesta actuació manté el sauló i l’arbrat existent.

La urbanització també contempla el soterrament del rec Monar en el tram de la plaça per garantir l’accés a aquesta zona i preservar l’estructura del regant. Durant els treballs d’enderroc del rec monar actual es farà el seguiment arqueològic que pertoca, tal com ha prescrit l’àrea de Patrimoni. En aquest sentit, l’empresa que s’encarrega dels treballs ja ha contractat un servei d’arqueologia que valorarà si el rec Monar és del segle XVII-XVIII (i en aquest cas es documentarà i es canalitzarà per mantenir-lo) o és una modificació feta del segle XX (i en aquest últim cas no tindria interès patrimonial). De totes maneres, aclarir que aquest no és el primer cop que es fan intervencions urbanístiques al voltant del rec Monar (ja es van fer per exemple a la pl. Dr Montal).

Des de l’Ajuntament es valora la importància patrimonial del rec Monar i per aquest motiu un cop acabades les obres es col·locarà una estació d’interpretació sobre el rec Monar amb un visor d’imatges i un plafó informatiu.

D’altra banda, afegir que els treballs no preveuen que cap mena d’instal·lació passi pel mig de la plaça.

Aquest projecte va ser aprovat de manera definitiva per la Junta de Govern Local del 6 d’octubre de 2014 amb els vots a favor dels tots els membres d’aquest òrgan de govern, que aquell dia estava format per l’alcadessa, Meritxell Budó (CiU); els tinents d’alcaldes, Neus Marrodan Torrents (ACORD) i Joan Esteban Sans (CiU) i el regidor de l’oposició Josep Oliveras Cuquet (SI).

Resulta destacable de la nota el desmentiment categòric de les tesis de Solidaritat: ni s’elimina l’arbrat, ni el sauló. Tanmateix, l’Ajuntament afirma que aquesta intervenció urbanística es va aprovar en Junta de Govern Local fa gairebé mig any, per unanimitat i amb el vot favorable del cap del grup de Solidaritat al Plenari, Josep Oliveras.

Amb tot, Solidaritat considera, segons Xavier Bernaldo, que “el Govern Municipal no té el mateix tracte amb els regidors de partits tradicionals que amb nosaltres. SI La Garriga, a dia d’avui i fins a final de legislatura, som el grup municipal amb més vots de l’oposició, però el tracte no és el mateix. Quan altres partits demanen informació o actuacions puntuals, normalment es corre a fer-ho; quan ho demanem nosaltres, a menys que la liem a les xarxes, no ens fan cas.” Considera, tanmateix, que “hi ha una manera de fer del Govern Municipal que es basa en fer les coses amb la mínima informació cap als ciutadans perquè així no posin problemes, com les obres al Carrer Doma”.

A les nou del vespre de dijous, El 9 Nou difonia un text publicat per Pep Oliveras, cap del grup de Solidaritat, a la seva pàgina personal de Facebook:

La setmana que ve aquesta plaça (la ja coneguda com a plaça de l’Illot) ja no serà com la coneixeu. La maten, maten els arbres i eliminen el sauló. Aquell mateix sauló que tant deien defensar a l’antiga plaça de l’Església. La plaça serà asfaltada un cop acabin les obres de l’edifici que construeixen. Edifici que incorporarà locals; botigues que donaran a la plaça. Més Roca Village.

Moriran els arbres. I moriran perquè demà comencen a posar una canonada de clavegueram que passarà per sota la plaça. Hauran de tallar les arrels dels arbres i tots, moriran.

No, aquest projecte no s’ha votat pels partits i encara menys pels ciutadans. Ni debatut amb els veïns, ni tant sols explicat. Tampoc els partits hem rebut cap informació tot i demanar-la en repetides ocasions. Però és clar, construeixen els amics d’Abolafio que en aquest poble fan totes les obres. A la seva manera.

Aquest és el model de poble d’aquest Govern. Menys arbres, menys sauló. Més jardineres i ciment. Benvinguts a la ciutat, grisa.

Queda per veure on es dirigeix la polèmica al voltant a la Plaça de l’Illot i quina serà finalment la seva fesomia, però la polèmica està servida.

Fonts: Twitter, Facebook, declaracions i textos tramesos pels propis al·ludits.

M. Bellmunt

Article anteriorD’estelades i propostes per reactivar la maquinària
Article següentCarxofes farcides de carn i bolets
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.