Gairebé tots els punts de l’ordre del dia es varen aprovar per unanimitat en una sessió plenària de caràcter predominantment administratiu. Com ve sent habitual en aquests casos, els moments de major controvèrsia es van donar a l’apartat de mocions, on el PSC i el PP presentaren conjuntament una moció per a demanar a la Generalitat que faci efectiu al municipi el deute de més d’un milió d’euros que hi té. D’altra banda, s’aprovaven unànimement punts com els nous preus públics del Bar dels Pinetons, un conveni per a polítiques de turisme conjuntes a tots els municipis del Vallès Oriental o la nova licitació de les piscines municipals després que el concurs d’adjudicació quedés desert el darrer desembre.
En aquest sentit, Joan Esteban, regidor d’Esports, explicava als presents que el concurs va quedar desert, cosa que fa necessari tornar-lo a convocar. Després de posar-se en contacte amb les empreses interessades, l’Ajuntament ha copsat que els motius pels quals no s’han presentat a concurs són bàsicament de caràcter econòmic i, tenint en compte això, als nous plecs del concurs es rebaixen les obligacions econòmiques de l’empresa concessionària.
De manera concreta, s’elimina el cànon variable d’un 5% sobre la facturació total que l’empresa havia de pagar anualment a l’Ajuntament. Esteban va qualificar aquestes concessions de “necessàries” per a un sector “en crisi”, més quan l’establiment de gimnasos similars a les Franqueses i l’Ametlla del Vallès ha provocat una caiguda en el número de matriculats a la Garriga.
El punt es va aprovar per unanimitat, amb les forces de l’oposició felicitant l’equip de govern per haver consensuat els nous plecs en una comissió de participació. Israel Molinero, per ICV, assenyalava que es pretén fer rendible l’equipament però que potser “es va pecar de falta d’anàlisi del sector”, tot i esperant que el nou concessionari del servei en faci una “millor gestió”.
També per unanimitat s’aprovaria la modificació de l’ordenança T12, reguladora de la taxa per a la recollida d’animals perduts o abandonats. Albert Jiménez, regidor de Sanitat, presentava un nou text que pretén posar al dia dita ordenança i clarificar-ne el redactat i el procediment, sense modificar les taxes vigents. El punt s’aprovaria sense major discussió, només amb la proposta d’ICV d’establir una sanció per a reincidents en l’abandonament d’animals.
Seguidament, Josep Maria Torres, regidor de Promoció Econòmica, presentava un conveni per a l’elaboració d’una sèrie de polítiques públiques de turisme entre els ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal del Vallès Oriental. El conveni vol impulsar una sèrie de mesures tals com l’elaboració de materials de difusió i propaganda del turisme a la comarca, tant en suports digitals com analògics, i cada municipi hi aporta una part del pressupost de 38.000 € segons la seva població i número de places hoteleres, dels quals aproximadament 1.500 correspondrien a la Garriga. El punt es va aprovar per unanimitat, de la mateixa manera que s’aprovarien els nous preus públics del bar dels Pinetons (que obre de nou aquest dissabte), l’actualització de les tarifes municipals de taxi (que pugen un 0,6 %), un pla de protecció municipal per a la Rua de Carnestoltes i la renovació del conveni de gestió de residus de paper i cartró comercials amb el Consorci per a la gestió de Residus del Vallès Oriental.
Tancant l’ordre del dia abans d’entrar als apartats de mocions, precs i preguntes, l’equip de govern donava compte de l’estat d’execució del pressupost, que s’estableix en un 80% per a les despeses i un 88% dels ingressos. Vicenç Guiu considerava “positius” els nivells d’endeutament, afirmant que “ens hem de sentir tots satisfets”.
A l’apartat de mocions, el PSC i el PP presentarien conjuntament una votació sobre el deute de la Generalitat envers l’ajuntament de la Garriga. Àlex Valiente llegia el text de la moció, segons el qual, atès que es demanen sacrificis als ajuntaments i la Generalitat deu més d’un milió d’euros al del nostre municipi, cosa que “afecta a l’educació pública” i provoca “retallades” a serveis municipals, es demanava reclamar el pagament d’aquest deute i traslladar l’acord a les autoritats pertinents.
La primera a respondre al socialista seria Meritxell Budó, en qualitat de cap del grup de CiU. L’alcaldessa afirmava que el deute s’ha anat pagant paulatinament i la seva quantia sempre s’ha manifestat amb transparència des de l’equip de govern. Segons Budó, s’ha treballat en reclamar aquest deute abans de que es demanés a la moció, que considerava “extemporània”, afirmant que aquesta reclamació “s’ha fet, es fa i es seguirà fent”. D’altra banda la convergent assenyalava que s’han rescabalat subvencions de la Diputació per a eixugar aquest deute: gairebé dos milions d’euros en tres anys. Amb tot, entenent la “bona voluntat” de la moció, però considerant que demana quelcom que “s’està fent amb escreix”, CiU manifestava el seu vot en contra.
Neus Marrodan, portaveu del grup d’Acord, establia el vot del seu grup en abstenció, en tant que consideren que s’ha treballat pel finançament com deia l’alcaldessa, però a la vegada no estaven d’acord amb diferents atesos de la moció, que “no contempla el que ens està passant com a poble, que és que la Generalitat no ens deixa de pagar perquè no vol, sinó perquè no pot”, referint-se a l’ofec econòmic del govern d’Espanya envers Catalunya. En un sentit similar, Solidaritat també s’abstindria i recalcaria el caràcter al seu entendre “extemporani” de la moció.
L’únic suport a la moció vindria de part del grup d’ICV, amb Israel Molinero qualificant-la de molt “justificada” i afirmant que els “sorprèn” l’argumentació de molts grups per a no votar-hi a favor. Molinero considerava que el greu no és que es degui diners a l’Ajuntament, sinó que aquest deute dificulti o fins i tot impedeixi la prestació de serveis per part del municipi, lamentant certes “prioritats” de la Generalitat com pagar la liquidació de deute d’estacions d’esquí abans de pagar a entitats del tercer sector.
Per la seva banda, el representant del PP va demanar el vot a favor dels grups de CiU i Acord, “si tenen compromís amb el poble”, declarant que si voten en contra “el deceben”. El to del debat s’escalfaria quan Solidaritat va afirmar que votaria la moció favorablement si s’incorporava als atesos que el deute de la Generalitat envers el municipi es deu a l’escanyament econòmic practicat per l’Estat espanyol. Àlex Valiente replicava que això és prerrogativa dels partits que presenten la moció, i que ja s’ha demanat a l’Estat espanyol que pagui el seu deute en altres ocasions i mocions. El socialista afirmava que cal “demanar el mateix” a la Generalitat, considerant que “cap moció és extemporània” i que “estem reclamant que ens paguin, igual que vostès han reclamat tantes vegades a l’Estat espanyol que pagui el seu deute”. Això portaria a una breu picabaralla entre Valiente i Budó, que declarava que “no té perquè votar a favor de la moció”, mentre que Valiente criticava que això va en contra de l’esperit de les mocions d’arribar a un consens. Finalment, amb els 5 vots a favor de PSC, ICV i PP, les 5 abstencions d’Acord i SI i els 7 vots en contra de CiU, la moció no va progressar.
El Ple es tancaria amb un apartat de precs i preguntes molt més plàcid, on només hi va haver una certa discussió quan ICV va presentar un prec criticant el component “catòlic” de la Cavalcada de Reis, en tant que els Reis d’Orient varen ser rebuts pel mossèn, i una pregunta oral d’Ángel Guillén, representant de Ciutadans al municipi, demanant que es publiquin els pressupostos desglossats a la web de l’Ajuntament i criticant la “falta de transparència” de l’Ajuntament com a institució.
Marc Bellmunt