El Ple municipal aprovava ahir, en el que va ser el darrer Ple de l’any, els pressupostos per al proper exercici, que tenen la particularitat que estaran gestionats per dos equips de govern diferents, ja que la legislatura s’esgota aquest any i al maig se celebren les eleccions municipals. Malgrat els vots en contra de Solidaritat, Iniciativa per Catalunya – Verds i el Partit Popular, els pressupostos comptarien amb el suport del govern de Convergència i Unió i Acord, a més del Partit Socialista. S’aprovaria, també, el calendari de sessions plenàries de l’any vinent, a més d’una sèrie de punts de caire administratiu en un Ple eminentment centrat en l’àmbit econòmic.
Meritxell Budó presentava els pressupostos recordant els tres principis amb els quals CiU ha regit l’economia del municipi els darrers tres anys: fomentar la recuperació econòmica, sanejar les finances municipals i mantenir la prestació de tots els serveis públics. L’alcaldessa afirmava que la crisi no s’ha acabat i que segueix “instal·lada i colpejant la nostra societat”, però que l’equip de govern està al servei de “cadascun de tots i totes les garriguenques”. Alhora, destacava de l’obra de govern del 2014 les obres a la Torre del Fanal, la construcció de l’skate park, la remodelació del carrer de la Doma i les millores a la via pública garriguenca. “Hem fet els deures”, concloïa, però “no podem abaixar la guàrdia”.
Vicenç Guiu (CiU), cap de l’àrea econòmica del municipi, delineava a continuació les grans xifres dels pressupostos del 2015. El pressupost, de vora 15 milions i mig d’euros, es repartirà de la següent manera: 4’6 milions en serveis a la ciutadania, 4’7 en inversions relacionades amb el territori, 4’2 a Hisenda i el propi funcionament de l’Ajuntament i 2 milions a la promoció econòmica del municipi.
La partida destinada als serveis als ciutadans inclou 2’3 milions d’euros destinats a ensenyament; 760.000 euros per a l’acció social; 481.000 per als esports; 470.000 per a cultura; 439.000 per a joventut; 93.000 a patrimoni i 69.000 a salut. Pel que fa a l’àrea de territori, es preveuen inversions de 2’8 milions en via pública, 1,5 en medi ambient i 385.000 dedicats a l’urbanisme.
Entre les inversions concretes que es preveuen es troba la modernització de l’enllumenat municipal i la coberta de la Doma. El document amb les xifres completes dels pressupostos es pot visitar al següent enllaç.
El primer que manifestaria el seu desacord amb els pressupostos seria Pep Oliveras, de SI. Per a Oliveras no s’entén que l’equip de govern vulgui marcar les línies del pressupost al govern que sortirà de les properes eleccions municipals, i demanava que es fes una pròrroga dels pressupostos actuals en comptes d’aprovar-ne uns de nous. D’altra banda, l’independentista considerava el pressupost “reiteratiu”, i lamentava la manca de participació tant de la ciutadania com de l’oposició, i considerava que la Garriga estableix una càrrega impositiva massa alta per als ciutadans del municipi, cridant a l’equip de govern a rebaixar la fiscalitat prevista pel proper any.
La intervenció de Israel Molinero, per ICV, coincidiria en molts punts amb la d’Oliveras. L’ecologista lamentava que cap de les partides previstes s’hagi pogut votar per part dels habitants del municipi, i considerava el pressupost de “perfil baix” i “continuista”. Molinero lamentava, alhora, la “preocupant” davallada dels ajuts de la Generalitat al municipi, criticant que CiU els atribueixi sistemàticament a l’actitud del govern espanyol en vers Catalunya. ICV interpel·lava a l’equip de govern a fixar una partida pressupostària per un sistema de tarifació social de l’Escola de Música, una per continuar remodelant el centre i prosseguir amb la seva peatonalització i el manteniment i ampliació dels carrils bici del municipi.
Fernando Jiménez, pel PP, mantenia unes queixes similars i tot i constatar la “bona voluntat” i el treball de l’equip de govern establia el seu vot en contra.
Pel que fa al PSC, Álex Valiente criticava durament la manca de participació de l’oposició als pressupostos, afirmant que “els ciutadans han perdut l’esperança de poder participar en els pressupostos municipals”. Els socialistes demanaven una partida major pel pla municipal d’ocupació i establien el seu vot com a abstenció, però davant del compromís de l’equip de govern de destinar una partida a l’habilitació de Can Luna com a centre cívic variarien el seu vot a favorable. Finalment el seu seria l’únic suport a l’aprovació dels pressupostos fora de l’equip de govern, tot i que la votació s’aprovaria confortablement amb 12 vots a favor i només cinc en contra. També s’aprovaria la relació de llocs de Treball vinculada als pressupostos quasi per unanimitat, amb només l’abstenció del PSC, que considerava que les modificacions que s’hi han introduït “arriben tard”.
Després del debat dels pressupostos, els següents punts del Ple s’aprovarien per unanimitat: el calendari de sessions de plens per al 2015, el Pla Específic Municipal per a la seguretat de la cavalcada de Reis i una modificació del reglament de l’estacionament en zona vermella.
El Consistori aprovaria, també per unanimitat, el nomenament de l’alcaldessa com a Patrona de la Fundació Ricard Vicente, lligada a la Societat Coral l’Aliança, a la que tots els representants de les forces polítiques del poble desitjaren un pròsper i llarg futur.
El ple es tancaria amb un prec de ICV sobre el berenador que es vol construir als límits de la Garriga amb Samalús, que consideren un “atemptat paisatgístic” amb “greus mancances”. Els ecologistes demanaven a l’equip de govern la presa de mesures pertinents per a l’aturament del projecte, al que l’alcaldessa va respondre que l’Ajuntament està tractant l’assumpte amb la Generalitat per a intentar aturar el projecte.
Marc Bellmunt