Per què votar i participar el 9-N? Per sentit real de la DEMOCRÀCIA? Sí! Hi ha una clara petició de consulta a Catalunya en tres quartes parts de la població? Hi ha una profunda divergència entre el que desitgen centenars de milers de ciutadans, la majoria del Parlament català, i el que diu i fa el govern espanyol? No és votant democràticament, en “el que ens deixen”: PARTICIPANT, la millor manera de quantificar la posició dels catalans? Per què no permet votar l’estat espanyol? Per por del resultat? Té por a la democràcia? Pot un ciutadà veritablement demòcrata, tant sigui unionista, dependent, federalista o independentista, renunciar a aquest dret i subordinar-ho a una llei? Des de la perspectiva de la democràcia real, autèntica, què ha de fer el 9-N un ciutadà lliure, “demòcrata”?
Per què votar i participar el 9-N? Per sentit real de la DIGNITAT? Sí! Què és “dignitat”? Segons el diccionari: “Qualitat del que es fa valer com a persona, es comporta amb responsabilitat, serietat i amb respecte cap a si mateix i cap als altres, i no deixa que l’humiliïn ni degradin”. Què diuen els fets des del Tractat de Nova Planta fins avui, d’Espanya amb els catalans? Tenen aquests motius per fer-se valer com a persones? Han d’actuar amb responsabilitat, serietat, respecte cap a si mateixos, les seves famílies, descendents en defensa de la seva identitat, del seu tracte democràtic, de ser tractats sense humiliació i sense que degradin la seva condició de ciutadans demòcrates, el seu benestar material d’acord amb el que generen i aporten? Permetre que humiliïn i degradin als ciutadans per la seva condició de catalans? Al marge de posicions ideològiques, des de la perspectiva de la DIGNITAT, què ha de fer el 9-N un ciutadà català digne?
Per què votar, participar, el 9-N? Per sentit real de la JUSTÍCIA? Sí! Què es considera “justícia”? Segons el diccionari: “Principi moral que inclina a obrar i jutjar respectant la veritat i donant a cadascú el que li correspon”.
Reben els ciutadans catalans un tracte just des de la veritat històrica, cultural, de valors, i econòmica de Catalunya? Què diuen els fets objectius? És just recollir signatures a Espanya contra l’estatut català i no permetre que els catalans opinin el 9-N? És just anul·lar aspectes bàsics de l’estatut i no fer el mateix amb les comunitats que ho han copiat? És just no complir els compromisos de l’estat amb Catalunya i superar-los amb regions espanyoles perjudicant així l’economia catalana, les seves empreses, els seus treballadors? És just no permetre que les pensionistes catalanes rebin un suplement per compensar la carestia de vida o que famílies amb problemes econòmiques puguin mantenir l’energia necessària? És just injuriar des del govern espanyol a rellevants polítics catalans, a la societat catalana, al seu desig d’expressió lliure i democràtica? És just no donar als ciutadans el que els correspon per allò que generen i aporten?
Per què votar, participar, el 9-N? Per defensar un BENESTAR PRESENT I FUTUR propi i de la seva família? Sí! Afecta negativament a les famílies catalanes les retallades imposades pel govern espanyol? A quant ascendeix, només des de la transició, el dèficit fiscal de Catalunya imposat per Espanya? Han admès polítics espanyols que el dèficit és de 16.000 milions €/any? Sí! A quant ascendiria encara que fossin els 8.500 milions/any durant tants anys? Quant millor viurien els catalans sense aquest dèficit obligatori? Compleix l’estat amb les inversions pressupostades (que són llei) per a Catalunya o al que obliga l’estatut aprovat? Mai ho ha fet! Què representa per a l’economia catalana, les seves empreses, els seus treballadors, famílies? Podria tenir Catalunya un nivell de benestar equivalent al de Finlàndia o Dinamarca, cobrar millors pensions, millors recursos per a sanitat, educació, dependència, infraestructures, pel que genera i els habitants que té? Sens dubte! Ofereix la “dependència” d’Espanya un futur millor que el que ofereix la independència? No! Està disposada la societat espanyola, els seus partits polítics, presidents de comunitats a cedir un sol euro per a Catalunya? Són creïbles els pactes que s’han fet fins ara en el que han estat terceres vies que han acabat en vies mortes? Des de la perspectiva del BENESTAR que mereixen les famílies catalanes per allò que generen, què ha de fer el 9-N un ciutadà català responsable del benestar present i futur dels seus?
Per la dignitat – grup d’opinió