El Ple aprova el règim fiscal pel 2015 i inicia el procés de licitació de les piscines municipals

0
thumb Ple Municipal maig 2014

L’equip de govern presentava ahir al plenari les taxes previstes per al proper any, que com l’exercici passat es mantindran congelades amb, segons l’alcaldessa,“el compromís d’ajudar les famílies del municipi. Es varen aprovar també el plec de condicions per a la concessió de les piscines municipals i una pròrroga per a la negociació del rescat del conveni del cementiri, a més de diversos punts de caire més administratiu i l’adhesió a un manifest de denúncia i rebuig als segrestos d’estudiants a Mèxic.

En aquest sentit, el proper 2015 taxes com l’IBI, l’impost de circulació o de recollida d’escombraries es mantindran igual que al 2014, amb el nivell d’ingressos del Consistori també equivalent. Tot i que la mesura es va aprovar, els grups de SI i ICV varen votar-hi en contra, per diferents motius.

Tot i que va agrair la feina feta als tècnics de l’Ajuntament i la regidoria, Xavier Bernaldo (SI) afirmava que alguns dels impostos que es congelen estan als nivells màxims permesos per llei, emplaçant a l’alcaldessa a rebaixar-los si realment vol ajudar als garriguencs. A més, Bernaldo va assenyalar que s’havia perdut l’oportunitat de donar bonificacions fiscals a empreses que augmentin la seva plantilla, tal i com s’ha fet a d’altres municipis.

Per la seva banda, Israel Molinero (ICV), considerava la mesura “continuista”, i demanava actualitzar les taxes d’acord amb l’increment anual de l’Índex de Preus del Consum, (IPC) en tant que la formació ecologista entén que malgrat no tots els impostos repercuteixen igualment en les llars garriguenques -referint-se a que, per exemple, no tots els ciutadans paguen l’Impost de circulació-  els recursos, o la manca de recursos que aporten a l’Ajuntament aquests impostos sí que repercuteixen sobre tots els ciutadans.

La resta de grups del Consistori varen donar suport a la mesura, tot i que Àlex Valiente, (PSC), va demanar que l’equip de govern faci partícips a l’oposició de l’elaboració de la política econòmica del municipi. Meritxell Budó (CiU) va agrair els suports oferts a tots els grups que varen votar a favor, i va afirmar que “agafo el compromís” de participació demanat pel PSC. La mesura es va aprovar només amb l’oposició de SI i ICV.

Condicionats a l’aprovació de les taxes pel proper exercici es varen aprovar també tres punts tocant a la incorporació als pressupostos de tres aportacions de la Diputació, que s’empraran en una sèrie de mesures que van des de les despeses corrents de manteniment de la via pública fins a actuacions en àrees com la construcció d’un sistema de sanejament al barri de Gallicant, i millores de l’accessibilitat de les voreres del municipi. L’única oposició a aquests punts va venir per part del PP, que va qualificar la mesura d'”electoralista” en vista a les municipals de l’any vinent.

Gestió de les piscines municipals

També s’aprovaria l’inici de la licitació de la gestió de les piscines municipals. Joan Esteban (CiU), regidor d’esports, insistia en la necessitat d’actualitzar els plecs de la concessió després de quinze anys, i agraïa les aportacions de tots els grups polítics de la cambra en la seva elaboració. La gestió de les piscines s’adjudicarà novament per una durada de quinze anys, segons Esteban per tal que l’adjudicatari de la concessió pugui “amortitzar” les importants inversions necessàries per a renovar l’equipament, de vora 170.000€ als primers tres anys.

El regidor convergent afirmava esperar que es pugui passar dels 2.500 usuaris actuals als 3.000 en els propers 15 anys de concessió. Els plecs inclouen un nou càlcul del pagament del cànon de la concessionària, afegint-hi una part proporcional a la facturació obtinguda, que s’afegiria als 65.000€ de cànon fixes a l’any. S’incorporen també clàusules pel manteniment i la millora de les instal·lacions.

També es demanarà a cada licitador un pla detallat del manteniment que es farà de les instal·lacions. Els plecs inclouen, a més, una sèrie d’obligacions de caire esportiu: negociar amb les escoles i les entitats municipals la utilització de la piscina sense costos. En l’àmbit social, s’estableixen 150 passis gratuïts per a desocupats i l’accés gratuït per a discapacitats, així com un 20% de descompte per a famílies nombroses i majors de 65 anys. Els plecs, caracteritzats per Pep Oliveras de SI com a “seriosos i molt ben treballats”, s’aprovarien per unanimitat, amb totes les forces del plenari felicitant a l’equip de govern per l’oportunitat de participar en la seva elaboració i en punts concrets dels plecs tals com la constitució d’un òrgan de control de la concessió.

Cementiri

També s’aprovaria per unanimitat la pròrroga del termini de negociació del rescat de la concessió del nou Cementiri Municipal. Meritxell Budó detallava als presents que l’Ajuntament està en negociacions amb l’empresa concessionària, però que malgrat s’havia plantejat pagar el rescat amb terrenys, no s’ha arribat a un acord i es proposa prorrogar les negociacions durant sis mesos.

Tancant l’ordre del dia del Ple, Juliet Grau (CiU), regidora d’Igualtat del municipi, llegia un manifest de denúncia de la desaparició de 43 estudiants a Guerrero, Mèxic, al que la cambra va acordar adherir-s’hi també per unanimitat, mostrant el ferm rebuig per part de tots els grups del plenari dels fets. El proper ple municipal es celebrarà el 19 de novembre.

Marc Bellmunt

Article anteriorPresentar-nos o no
Article següentFilet de porc amb crema de castanyes i trompetes de la mort
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.