El pintxo és un aperitiu originari del País Basc i que amb el pas del temps s’ha anat estenent per tota la geografia espanyola. Consisteix en una petita llesca de pa acompanyat de diferents ingredients o d’una petita porció de menjar, poden ser freds o calents i moltes vegades van subjectes amb un escuradents.
Avui dia la varietat de pintxos és molt gran, ja que es poden fer d’embotits, de carn, de peix, de verdures i d’ous, i la seva elaboració és cada vegada més sofisticada.
Generalment es prenen a la barra del bar i s’acompanyen de cervesa o vi. En acabar, es fa un recompte dels escuradents per tal de saber quants n’hem menjat i, per consegüent, quants n’hem de pagar.
Si ens remuntem a l’origen històric del pintxo, ens hem d’anar al segle XIII, quan al rei Alfons X se li va recomanar per prescripció facultativa que prengués vi i, per evitar els efectes de l’alcohol, l’havia d’acompanyar amb alguna cosa per menjar. Al rei li va agradar tant aquesta idea que des de llavors va ordenar que no se servís vi si no anava acompanyat d’algun petit àpat.
Aquests dies a la Garriga hem pogut gaudir de la Ruta del pintxo i des de CUINEM PER TU aquesta és la nostra petita aportació: mil fulls de patata i brandada de bacallà amb tomàquet sec.
Que vagi de gust!