El Ple modifica el PGOU per poder construir vivendes de protecció oficial

0
thumb Ple Municipal maig 2014

El Ple tancava l’actual curs polític ahir, aprovant entre d’altres la modificació del Pla General per tal de construir una sèrie de habitatges a la plaça de la Pau – els primers habitatges de protecció oficial del municipi-, i el retorn per part de l’INCASOL dels terrenys de Can Noguera on s’havien de construir prèviament les vivendes socials. També es varen debatre intensament dues mocions de rebuig del conflicte entre Palestina i Israel i es va aprovar la resolució de comptes del 2013.

 D’aquesta manera Neus Marrodan, regidora d’Urbanisme i cap de llista d’Acord per a les properes eleccions municipals, presentava a la cambra la modificació del Pla General tocant a la plaça de la Pau. La modificació, segons Marrodan, presenta un “interès municipal garantit” , en tant que l’Ajuntament n’obté 1.200 m2 de vivenda social, a més de la urbanització de la plaça a càrrec del promotor.  La regidora considerava, també, que la modificació s’adequa a la densitat del municipi i el seu creixement i consolida el nucli urbà.

La moció s’aprovaria amb els vots dels regidors del govern i el del PP, però totes les altres forces de la oposició s’abstenien degut a dubtes o discordances amb la modificació proposada. En el cas de Solidaritat, Xavier Bernaldo trobava “excessiu” preveure blocs de pisos de planta baixa més tres pisos. Per la seva part, Àlex Valiente, pel PSC, considerava que la proposta no és avantatjosa per a l’Ajuntament, trobant més beneficiat el promotor.

Israel Molinero, per ICV, començava la seva intervenció qualificant el tema de ser un dels “més importants” de la legislatura, en tant que podria representar una reactivació del desenvolupament del municipi. L’ecologista cridava a mirar “amb lupa” la modificació, coincidint amb el representant del PSC a dir que “no és discutible” que hi ha beneficis pel municipi, però que són molt superiors per al constructor. No obstant això, trobava bo que finalment hi hagi vivenda social a un municipi on n’hi ha una “manca absoluta” i que es desenvolupi aquesta zona i no zones “demencials” com Can Violí.

Seguidament s’aprovaria per unanimitat desestimar les al·legacions INCASOL a la reversió de les finques municipals cedides a la zona de Can Noguera. Meritxell Budó recordava al plenari que els habitatges socials no es varen construir en els cinc anys de cessió pactats amb la Generalitat i per tant l’Ajuntament demana la reversió dels terrenys, que ja es va aprovar en plenari, desestimant les al·legacions de l’INCASOL en sentit contrari.

El ple aprovaria també un dilatat nombre de punts dedicats a la gestió econòmica del municipi, començant pel Compte General de l’exercici 2013. Vicenç Guiu, cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, detallava les principals magnituds econòmiques del municipi: 28 milions d’euros de patrimoni, que representa un increment del 4% des del 2012. Un fons de maniobra de poc més d’1 milió d’euros i un romanent de tresoreria positiu de gairebé 2 milions, acomplint el pla de sanejament vigent, amb uns resultats similarment positius a l’Organisme Autònom de Mitjans de Comunicació. 

Es donaria també compte a la cambra del compliment de la llei de mesures de lluita contra la morositat i de l’estat d’execució del pressupost d’enguany, situat en un 36’75% i cridat a elevar-se cap a finals d’any, ja que les inversions de l’Ajuntament es tancaran progressivament. El Ple acceptaria, també, la resolució d’un préstec demanat a la Diputació de Barcelona per tal de finançar la rehabilitació del bar del parc dels Pinetons i fer front a les obligacions amb l’actual empresa concessionària de les piscines municipals.

En un pla similarment administratiu també es donava compte de la delegació de les competències de l’exregidor d’Acord Jordi-Eduard Perales en la seva companya de grup Dolors Castellà. S’aprovaria, també, desestimar les al·legacions de l’empresa concessionària del servei de contenidors i recollida d’escombreries al municipi en contra de l’acceptació de responsabilitats degudes a la lesió d’un ciutadà provocada per un contenidor en mal estat, la modificació del contracte de gestió de l’escola bressol municipal per un canvi en el programari emprat en la prestació del servei i l’adjudicació del contracte amb LocalRet per a la compra col·lectiva de serveis de telecomunicacions per l’Ajuntament.

El darrer punt de l’ordre del dia abans de les mocions, precs i preguntes representava l’adhesió institucional al text de la Comissió de Pau i Diplomàcia de les Ciutats del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament sobre l’actual conflicte a la Franja de Gaza. Meritxell Budó, presidenta del Fons Català de Cooperació, llegia un text* consensuat per totes les forces polítiques participants del fons, instant a una sèrie d’accions per part dels ens locals:

*La Comissió de Pau i Diplomàcia de les Ciutats del Fons Català i la cooperació descentralitzada que representa vol manifestar la seva extrema i reiterada preocupació davant el ja reiterat i nou espiral de violència que novament estan patint les poblacions civils d’Israel i de Palestina.

Des dels governs locals volem exercir fermament la nostra diplomàcia de ciutats i activar iniciatives que ens permetin implementar accions exteriors dirigides a prevenir conflictes, també com fer públiques les demandes als territoris en conflicte per tal d’influir de forma positiva i contribuir a la resolució dels conflictes, la reducció de violència i la millora de la seguretat de les poblacions civils que pateixen les conseqüències de les decisions que prenen els estats i els governs.

Entenem la pau en el seu vessant positiu i considerem que l’àmbit local esdevé un espai idoni per promocionar-la. Alhora, les ciutats i els governs locals entenem que l’ètica municipal ens dicta que, sigui quina sigui la situació específica, la població civil no ha de patir les conseqüències de les actuacions bel·ligerants de cap govern o de cap estat.

Demanem a les parts i molt especialment a l’àmbit municipalista d’Israel i Palestina (a les organitzacions d’ULAI i APLA, respectivament) que actuïn per tal que cessin la violència, els atacs, les morts i els ferits i que vetllin per la protecció i el respecte dels Drets Humans i fonamentals de les seves poblacions civils.

Davant la situació, des de la Comissió de Pau i Diplomàcia de Ciutats, expressem:

El nostre condol a les famílies de les víctimes.

El nostre rebuig davant les morts de població civil ja que aquests fets no només vulneren els drets humans sinó que alhora suposen un bloqueig del procés de pau.

Demanem encaridament als respectius governs d’Israel i Palestina el respecte dels Drets Humans i del Dret Internacional, així com l’aplicació efectiva de les diverses resolucions de les Nacions Unides emeses al respecte amb l’objectiu d’establir la pau a la regió.

Demanem que cessin els atacs per part de l’exèrcit israelià i les milícies de Hamàs i que les parts trobin vies de diàleg que permetin avançar en la consecució de la tan desitjada pau a la regió.

Condemnem l’atac a la població per part de l’estat d’Israel en tant que càstig col•lectiu, tal com ha manifestat específicament el Govern israelià.

Reiterem la nostra voluntat de continuar treballant per la pau en el si de Ciutats i Governs Locals Units i la Xarxa Europea d’Autoritats Locals per la Pau a l’Orient Mitjà.

L’adhesió a aquest manifest s’aprovaria amb els vots de tots els grups del consistori tret dels d’ICV i el PP, que varen votar en contra i es varen abstenir respectivament. Israel Molinero, portaveu del grup d’ICV, llegia una resposta al text consensuada a l’assemblea local del partit, considerant-lo “descafeïnat” i cridant a fer “un pas més enllà” amb un posicionament “més fort”, que cristal·litzaria en la moció conjunta que també varen presentar ICV i PSC sobre el mateix tema.

Per la seva banda, el regidor del PP Fernando Jiménez s’abstenia en tant que tot i que veia “molt bona intenció” al text, considerava que des del nivell municipal “no es pot fer res” i lamentava la presència “d’un grup radical com Hamàs” al que acusava d’amagar-se dins d’escoles i disparar contra la població israeliana. “Si Estats Units no mira malament Israel és perquè Palestina no ho està fent bé”, va afirmar.

Seguidament ICV i PSC presentarien la seva moció conjunta sobre el tema, amb un to més ferm en contra dels atacs d’Israel contra Palestina, “sense cap justificació possible” i davant la “passivitat” de la comunitat internacional. La moció demanava exigir la aturada immediata de les agressions, exigir als governs espanyols i de la UE una condemna d’aquestes agressions en ferm i impel·lir als governs a la acció, tanmateix condemnant la neutralitat davant el conflicte de la Generalitat i exigint que talli els seus llaços amb Israel i les seves institucions i empreses.

La primera en respondre a la moció de socialistes i ecologistes fou Meritxell Budó, que declarava que el seu partit es sentia més còmode amb el text presentat anteriorment, i considerant que calen espais de diàleg entre els dos països. Conseqüentment, el vot de CiU, amb sis regidors al ple d’ahir per l’absència d’Albert Jiménez, va ser en contra. Albert Benzekry, per Acord, declarava l’abstenció del seu grup d’una qüestió “espinosa” i de gran complexitat “que va més enllà dels textos o mocions que puguem presentar”.

Tot i estar d’acord amb la moció institucional, Benzekry lamentava les posicions del govern israelià i els “satèl·lits ultra ortodoxos que l’apuntalen”, optant per l’abstenció en tant que declarava preferir la primera moció tot i “entenent i compartint” molts dels punts de la segona i sense voler treure-li importància. Per la seva banda, Solidaritat es va declarar a favor de la moció del PSC i ICV.

Àlex Valiente, pel PSC, feia diverses reflexions lamentant primer la posició de resignació del regidor popular i considerant que tot i que part del govern de Hamàs està fent un atac “ferotge” contra el govern israelià, els atacs del govern israelià han provocat gran quantitat de morts a la franja. El regidor del PP s’abstindria inicialment a la moció però canviaria el seu vot en sentit negatiu en produir-se un empat a la primera votació del punt. Martí Porter, per ICV, cridava a rebutjar una neutralitat “impossible” en tant que afavoreix al fort, en aquest cas Israel. Finalment la moció no s’aprovaria per un vot.

Tampoc s’aprovaria la moció del PSC sobre els acords de la Generalitat al Ple Monogràfic de Joventut, que criticava la falta d’actuació del govern sobre els mateixos, denunciant les contínues retallades als plans de I+D, els augments de taxes universitàries i d’altres xacres que afecten a la joventut en particular. Tant CiU com Acord i Solidaritat coincidiren en col·locar la responsabilitat d’aquesta manca d’acció sobre les retallades al finançament de Catalunya per part del govern espanyol, mentre que Israel Molinero, per ICV, responia que “és evident que tenim un problema de finançament, però sempre l’acabem posar com a excusa”.

En un sentit similar es manifestava Carlos Martín, del PSC, que emplaçava a Meritxell Budó a anar a un consell general de la joventut a defensar les polítiques de la Generalitat. Per la seva banda, el regidor del PP també es mostrava en contra declarant que “si no tenim diners és perquè vam tenir un tripartit boníssim y tuvimos un Zapatero buenísimo” (sic.). La moció seria rebutjada per CiU i PP, i davant el suport només per part de ICV i PSC no prosperaria.

En contrast amb aquestes dues mocions, s’aprovarien per unanimitat tant una moció en suport als membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Vall del Tenes, presentada pel PSC, així com una moció d’ICV rebutjant les condicions d’adquisició de Catalunya Caixa per part del BBVA. Meritxell Budó tancava la sessió emplaçant als assistents i els oients per ràdio a gaudir de la festa major d’enguany, que comença aquest cap de setmana, recordant que els mocadors de la festa es poden aconseguir al Banc d’Aliments i a Càritas, encoratjant també als que adquireixin el mocador a fer una aportació solidària a aquestes organitzacions. El proper Ple Municipal serà el 24 de setembre.

Marc Bellmunt

Article anteriorAvui, final del Torneig d’Estiu de Festa Major de Futbol Sala
Article següentLa ruta del pintxo
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.