El Ple Municipal ret el seu comiat a Jordi Perales

0
Ple Municipal_maig_2014

Jordi-Eduard Perales, primer tinent d’alcalde i cap del grup municipal d’Acord, s’acomiadava ahir del Ple Municipal rebent l’agraïment dels seus companys de consistori en un emotiu seguit de parlaments. El regidor, que deixa l’Ajuntament per la dificultat de compaginar la seva vida professional amb la política, cedeix el seu lloc a Dolors Castellà, també d’Acord Independentista per la Garriga.

El Ple va aprovar, a més, una nova ordenança de preus públics per a l’Escola Municipal d’Ensenyament (EME) que inclouen tarifació social, l’establiment d’un nou aparcament lliure al municipi a prop de la Casa Fournier, l’avançament de dues subvencions al Cinema Alhambra per tal que pugui encarar el seu procés de digitalització i la denegació de diverses modificacions al Pla General a les zones de Can Vilanova i Can Violí.

Així doncs, Perales agraïa el suport a tots els regidors, detallant que la seva renúncia ve donada per la impossibilitat de compaginar la seva vida professional i de representació política. Constatava, també, el que considera “bàsic” a la política municipal i que ha après com a regidor: la dificultat de respondre a les demandes ideològiques del partit i els teus electors, però també a les demandes ciutadanes de la resta de població i sectors polítics del municipi. Pel ja exregidor, aquest treball de compaginació és importantíssim, car segons ell “la política és compromís”.

Perales tancava el seu parlament agraint aquest compromís a tots els membres del plenari, afirmant que la política, i en especial la política municipal, no és una “pantomima” o una “olla de grills” sinó una “activitat honorable”. Emocionat, també va tenir un record pels regidors que han abandonat el plenari durant la legislatura des del PSC i SI, i molt especialment per a Rafa Puig del PP, que “desgraciadament ens va deixar”. Entre aplaudiments i agraïments de la resta de representants polítics del municipi, Perales es declarava en el seu comiat “orgullós de ser polític i fer de polític”. Meritxell Budó, en qualitat d’alcaldessa, explicava que les responsabilitats de Perales es redistribuiran entre els regidors d’Acord i ella mateixa fins a la presa de possessió de Dolors Castellà del seu lloc com a regidora al proper Ple del mes de juny.

Passant ja a la resta de l’ordre del dia, Albert Jiménez, regidor d’Educació per CiU, detallava als presents les modificacions als preus públics per als serveis de l’EME, que van des dels cursos d’anglès i informàtica fins a la preparació per a entrar a Formació Professional. Les noves ordenances, construïdes amb l’ajuda dels altres grups municipals, incorporen com a novetat la tarifació social del servei. Totes les forces del plenari es felicitaren per la feina feta i l’oportunitat de treballar aquestes tarifes en comissió, aprovant el punt per unanimitat.

Pel que fa al nou aparcament a la zona de la Casa Fournier, Vicenç Guiu explicava que s’espera disposar del solar, de vora 2.500 metres quadrats, abans del proper Corpus. El lloguer i l’adequació del terreny costarà a l’Ajuntament vora 4.000 euros, que sortiran de la partida d’ajuts per a emprenedors dels pressupostos. Tots els grups varen estar d’acord en la mesura com a manera d’afrontar el problema d’aparcament del municipi, però tant el PSC com ICV incidiren a reclamar que els diners per a l’obra s’extreguin d’una altra partida del pressupost, alhora que els socialistes s’abstenien en la seva votació, que finalment es va aprovar amb els vots de la resta de forces del plenari.

S’aprovaria també, però aquest cop per unanimitat, una modificació dels expedients de crèdit de l’Ajuntament per tal de poder avançar al Cinema Alhambra les seves subvencions previstes pel 2015 i el 2016. Amb l’avançament d’aquesta partida l’equip de govern vol donar al cinema els diners “ara que els necessita”, referint-se al costós procés de digitalització pel que ha de passar. Tots els grups varen estar a favor de la iniciativa, amb Martí Porter, per ICV, celebrant la “bona col·laboració” de l’Ajuntament amb el cinema i iniciatives ciutadanes com la campanya SOS Alhambra iniciada pel Cineclub del municipi.

Passant a l’àrea urbanística, al Ple de maig s’aprovaven diversos punts, començant per la sol·licitud de suspensió de la modificació del Pla General als Tremolencs. Neus Marrodan, regidora d’Urbanisme, explicava als presents que aquesta suspensió obeeix a la voluntat de l’Ajuntament de poder replantejar els costos d’adequació de la urbanització dels Tremolencs abans d’acceptar-ne la recepció. Actualment el projecte presenta un cost massa elevat pels veïns, i es vol obtenir una subvenció de la Generalitat per tal de poder fer front a les actuacions necessàries. El punt s’aprovaria per unanimitat, però malgrat l’agraïment de totes les forces polítiques a l’equip de govern pel consens amb el que s’està gestionant l’afer, ICV demanava garanties de que, si més endavant hi calien més actuacions, “la resta de veïns de la Garriga no hem d’acabar pagant”, insistint a separar els costos entre els veïns que viuen als Tremolencs i els propietaris de parcel·les sense edificar a la zona.

També per unanimitat s’aprovarien les denegacions de les modificacions del Pla General de les zones de Can Vilanova i Can Violí, que en ambdós casos, segons explicava Marrodan, tenien mancances en la seva planificació i estaven establertes com a econòmicament inviables. Després d’aquesta denegació, l’alcaldessa cridava a les forces polítiques a seguir treballant per adequar un Pla General del municipi que es va aprovar el 2001 en una realitat municipal totalment diferent a l’actual context de crisi econòmica. Similarment s’aprovarien també amb unanimitat la sol·licitud d’una subvenció a l’Agència Catalana de l’Aigua pel manteniment de la llera del Congost en el tram des del Centre de Visitants fins al pont de ferro de la Doma i l’acceptació de la cessió gratuïta de terrenys al número 74 de la Carretera Nova, afectats per la construcció futura d’un carrer.

En el camp dels afers econòmics del municipi, es va aprovar per unanimitat l’expedient de baixes de drets reconeguts d’exercicis anteriors, amb Vicenç Guiu, en qualitat de cap de l’àrea econòmica de l’Ajuntament, detallant que es donen de baixa per dos motius: per prescripcions i errors materials i duplicitats de comptabilització de certs ingressos.

En un caire similar s’aprovaria també l’acceptació del deute a favor de l’empresa IGE BCN, SL, concessionària de la gestió de les Piscines Municipals de Can Noguera. Joan Esteban, regidor d’Esports, afirmava que resoldre aquest tema no ha estat fàcil. El deute per les obres de la piscina descoberta, d’aproximadament 124.000 euros, ha estat difícil de verificar degut a la falta de documents oficials i factures de les obres a l’Ajuntament.

L’error, qualificat repetidament de “gravíssim”, ha obligat al Constistori a demanar les factures de les obres a l’empresa concessionària i revisar-les als serveis jurídics i comptables pertinents, elaborant un informe d’aquest procés que es posava a disposició dels regidors. Totes les forces de l’oposició demanaren efectivament poder-lo consultar, i malgrat l’afirmació de l’alcaldessa de que la diligència dels serveis jurídics i comptables de l’Ajuntament és garantia de la certesa de les xifres presentades, ICV es va abstenir en la votació, que va prosperar amb els vots de la resta de forces.

En un àmbit més declaratiu, es portava al plenari la proposta d’adhesió a la moció del Consell de Cooperació al Desenvolupament (CCD) de suport a la continuïtat de la cooperació municipal al desenvolupament a Catalunya, rebutjant-hi les limitacions que hi imposa la nova llei espanyola de racionalització i sostenibilitat de l’administració local. En el que Meritxell Budó va qualificar de retallada “flagrant”, la llei ataca les competències municipals en matèria de cooperació amb els països en vies de desenvolupament, que segons l’alcaldessa és un dels “trets d’identitat del model català del treball per a la pau”. La declaració demana tanmateix que aquesta part de la llei espanyola no s’apliqui a Catalunya, en tant que viola diversos punts de l’Estatut sobre les competències en acció exterior dels municipis. Com era d’esperar, el punt es va aprovar amb el vot solitari en contra del representant del PP al plenari.

Tancant el Ple, ICV preguntava a l’apartat de precs i preguntes pels horaris d’obertura de la Biblioteca Núria Albó a l’estiu, i en particular al mes d’agost. Albert Benzekry, regidor de Cultura, responia que la biblioteca obrirà de dilluns a divendres l’agost i que, en funció de la demanda del servei, es valorarà obrir-la en propers anys també els dissabtes al matí. A més, Benzekry afirmava que s’estarà molt alerta al projecte de la direcció general de biblioteques de col·laboracions entre biblioteques municipals i llibreries locals i com podria beneficiar el teixit cultural garriguenc.

Marc Bellmunt

*Fotografia cedida per l’OAMC

Article anteriorAlcoholisme i postals
Article següentJa és aquí la programació de Corpus 2014
Hola! Sóc La Garriga Digital.cat! Aquest és el meu número de telèfon, per si tens alguna cosa a dir-me: 698 578 064. Si vols, també em pots escriure un Whatsapp :)

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.