Ja fa cent vint-i-dos anys que en Rudolf Diesel va experimentar el funcionament de motors per vehicles amb olis vegetals, o sigui que parlar de combustibles d’origen no fòssil ve de lluny, no és una moda. Així ens ho va explicar ahir a l’Aula de la Universitat a l’Abast la Dra. Carme Brosa, Catedràtica de la Universitat Ramon Llull i Directora del Laboratori d’Esteroides del departament de Química Orgànica de l’Institut Químic de Sarrià.
Parlar-nos del biodièsel des d’una perspectiva tècnica no és fàcilment comprensible per a un púbic no especialista, però la doctora Brosa, recolzada per unes diapositives molt clarificadores i lluny d’utilitzar paraules impronunciables, va conduir la conferència per uns camins còmodes, clarificadors i, també, alliçonadors de cara a que ens és imprescindible utilitzar energies renovables, netes d’origen vegetal, eòliques, solars, etc. Qualsevol de les que el seu nivell de contaminació sigui mínim en comparació amb el de les energies fòssils com el petroli, el gas o el carbó.
De tant en tant és molt convenient que personalitats del món de la ciència que treballen dia a dia, quasi des de l’anonimat, ens esperonin a responsabilitzar-nos, més encara, de que el planeta on vivim no ens pertany, que hi som de pas, i que no el podem malmetre. Hem de fer-ho, és la nostra responsabilitat.